santa Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Co myslicie o zaszczepieniu witbirowego zasypu us05? Ja bym warzył, na pewno wyjdzie smaczna amerykańska pszenica . PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zostały mi 2 ekstrakty ciemne, drożdże s04 i jeszcze jakieś tam rózne chmiele. Pomyślałem że zrobię jakieś mocne piwo z tego z vanilią i może jakimś kakaowcem. Mam pytanie do jakiego % alc. radzą sobie s04. Chciałem zrobić ok 10l brzeczki więc wyszłoby mi ok 24blg. Czy takie coś w ogóle ma jakiś sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Zostały mi 2 ekstrakty ciemne, drożdże s04 i jeszcze jakieś tam rózne chmiele. Pomyślałem że zrobię jakieś mocne piwo z tego z vanilią i może jakimś kakaowcem. Mam pytanie do jakiego % alc. radzą sobie s04. Chciałem zrobić ok 10l brzeczki więc wyszłoby mi ok 24blg. Czy takie coś w ogóle ma jakiś sens? poradzą sobie, ja robiłem risa 24blg i było ok Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 poradzą sobie, ja robiłem ris 24blg W 10 litrach powinny dać radę, tylko odpowiednio je uwodnij i zapewnij godziwe warunki pracy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 jest gdzieś na forum przepis na single hopa z simcoe? albo coś z przewagą simcoe? Naczytałem się o tym chmielu i może bym spróbował... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Ja robiłem coś takiego (25litrów 13 Blg): - Pilzneński - 5 kg - Caramunich III - 0,3 kg - Carapils - 0,2 kg Carapils możesz pominąć Zacierane 70 minut w 64 stopniach + mashout 78 stopni Do gotowania 50g Simcoe 15g brzeczka przednia 15g 20 minut 20g 1 minuta + 25 g simcoe na cichą Wyszło fajne pijalne piwko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) jest gdzieś na forum przepis na single hopa z simcoe? albo coś z przewagą simcoe? Naczytałem się o tym chmielu i może bym spróbował... Ja chcesz zwykłe PA to weź 80% pilsa, 5% K30 i 15% wiedeńskiego/monachijskiego do 12 BLG. Do tego chmielenie w okolicy 35 IBU, np. wg. schematu 60/10/0/DH. Chmielu na warkę ok. 100 gr. Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 dzięki Panowie za błyskawiczną reakcję. Dorzucam simcoe do listy zakupów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 co myślicie o takim zasypie 3,5 kg pilzneński 30% 2.5 kg pszeniczny 20% 6 kg niesłodowanej pszenicy 50% chce uzyskać 4 małe fermentatory i zaszczepić różnymi drożdżami, inaczej chmielić itp Nie za dużo pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Nie wiem czy starczy Ci enzymów na całe zacieranie. Nie wiem czy cząsteczka enzymu się rozpada razem z cząsteczką skrobi, którą tnie, czy też działa dalej... Może wystarczy przedłużyć zacieranie by coś z tego wyszło... a może to nie ma prawa udać się.Na pewno filtrowanie może być ciężkie. Moim zdaniem ryzykowny przepis, ale ja bym zaryzykował... bo ja często robię głupoty, o których wszyscy wiedzą, że się nie udadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Nie wiem czy starczy Ci enzymów na całe zacieranie. Nie wiem czy cząsteczka enzymu się rozpada razem z cząsteczką skrobi, którą tnie, czy też działa dalej... Może wystarczy przedłużyć zacieranie by coś z tego wyszło... a może to nie ma prawa udać się. Na pewno filtrowanie może być ciężkie. Moim zdaniem ryzykowny przepis, ale ja bym zaryzykował... bo ja często robię głupoty, o których wszyscy wiedzą, że się nie udadzą filtracje spróbuję usprawnić oldskulową metodą czyli słomą. Własnie martwie się o zacieranie i enzymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Masz specyfikacje słodów z wymienioną siłą enzymatyczną? Pilznenski ma około 250-300 WK, do zatarcia zacieru potrzebujesz około 125 WK Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 @@bart3q, skąd ty bierzesz te cyferki? Z chęcią będę się tym posiłkował w przyszłości.Z tego co napisałeś, to spokojnie mu starczy... o ile dobrze interpretuję dane. Wręcz jest 2-krotna rezerwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Jakby miał cały zacier pilsa to ma np. 300 Jak ma połowę niesłodków to ma 150 A jak ma troche pilsa, troche pszenicznego a trochę niesłodków to musi sobie policzyć. Ja stawiam że będą problemy. A skąd biorę - z książek, wykładów, internetu. Piwowarstwo jest niesamowicie rozbudowane jak wejdziesz w szczegóły, mozna się uczyć i uczyć, czytać i czytać, i czasem się coś ciekawego trafi Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Jakby miał cały zacier pilsa to ma np. 300 Jak ma połowę niesłodków to ma 150 A jak ma troche pilsa, troche pszenicznego a trochę niesłodków to musi sobie policzyć. Ja stawiam że będą problemy. A skąd biorę - z książek, wykładów, internetu. Piwowarstwo jest niesamowicie rozbudowane jak wejdziesz w szczegóły, mozna się uczyć i uczyć, czytać i czytać, i czasem się coś ciekawego trafi Sporo zależy od słodu, np. pilzneński ze Strzegomia i Castle Malting ma aktualnie podaną wartość 250WK, ten z Optimy 315. Strzegom i Castle nie podają siły enzymatycznej dla pszenicznego, ale np. Optima ma bardziej aktywny słód pszeniczny niż pilzneński - aktualnie 342 WK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Dobrze wiedzieć no to taki zacier może się udać. Chociaż to zależy też jak stary jest ten słód - z czasem siła enzymatyczna spada, o ile to nie wiem... Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) co myślicie o takim zasypie 3,5 kg pilzneński 30% 2.5 kg pszeniczny 20% 6 kg niesłodowanej pszenicy 50% chce uzyskać 4 małe fermentatory i zaszczepić różnymi drożdżami, inaczej chmielić itp Nie za dużo pszenicy? Jak mawiał klasyk, więcej piwa, mniej książek . Ja bym warzył . Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Napisałem sobie kalkulator, który oblicza m.in. siłę enzymatyczną, i przyjmuję że potrzeba 145 j.W.K. do zatarcia zacieru (mówię "przyjmuję", chociaż jeszcze się nie zbliżyłem do tej wartości). Nie wiem jak inni producenci, ale Optima podaje siłę diastatyczną w swoich atestach, dostępne na ich stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carlozsatana Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 e tam Panowie ... gdzieś tu u nas czytałem o udanych próbach zacierania w stosunku 1 do 9 czy nawet do 10 ... trwało długo ale się zatarło ... znajdę to dokleję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Witam, macie jakieś pomysły jak przerobić te resztki które już jakiś czas mi leżą? Słody: pale ale – 4kg, pilzneński 1,5kg, monachijski 1,3kg, pszeniczny 0,5kg, carafa I - 0,85kg, caraaroma – 0,4kg, jęczmień prażony – 0,7kg, czekoladowy pszeniczny – 0,16kg, karmelowy – 0,3kg. Chmiele: marynka – 50g, lubelski – 50g. Garnek mam 28l. Piwo nie musi się mieścić w stylu. Oczywiście mogę też dokupić co nieco. Za chwilę będę rozlewał hefe-weizena, który fermentował na Pszenicznym Łanie od FM. Chciałbym wykorzystać tą gęstwę. Ale oczywiście mogę też dokupić jakieś drożdże, a z tych zrobić kolejnego hefe-weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Weizenbock? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Masz prawie 10kg słodów. Jakby wrzucić wszystko na raz to chyba wyszedłby jakiś mocno palony Imperial Stout, chyba w miarę stylowy. Ale mieszanie tego w 28l garze będzie poważnym wyzwaniem, więc pomysł raczej średni. Oczywiście drożdże już jakieś inne. Na Weizenbocka to chyba trzeba by prawie wszystko dokupić... W sumie nie znam się na tym stylu, ale wydaje mi się, ze 0,5kg pszenicznego to zdecydowanie za mało, a i reszty jakoś szczególnie się nie wykorzysta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Mógłbym się podjąć robienia RISa. Zrobiłbym najwyżej warkę 10l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Witam, macie jakieś pomysły jak przerobić te resztki które już jakiś czas mi leżą? Wszystko co masz do gara i będzie RIS jak ta lala . Takie RISy z "resztek" wychodzą najlepsze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 5 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Przygotuj 20l wody do zacierania, wsyp słody (sam oceń czy chcesz palone od początku, czy później) i uzupełnij wodę tak aby jeszcze dało się mieszać. Ja z niecałych 9kg słodów uzyskałem 21l o 22°Blg, więc Ty mając 1kg więcej i pewnie podobną wydajność niż ja spokojnie zrobisz 20l 23-24°Blg. Może jeszcze uda Ci się z końcówki wysładzania zrobić 10l Dry Stuota, ja u siebie nie próbowałem, wywaliłem resztki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się