Jancewicz Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 2 godziny temu, Juniorek napisał: kup sobie może atak chmielu który ma IBU na poziomie 69, natomiast jest to fajna goryczka która uderza i znika Atak Chmielu to może był i dobry ale jakieś 8 lat temu. Teraz to przekarmelizowany potworek, którego ciężko wypić. No chyba, że się coś obecnie zmieniło. Jonarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 13 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2019 Fakt długo go nie piłem jakieś 4 lata temu pilem. Pamietam ze to było pierwsze droższe piwko po skończeniu 18 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 Pomyslałem poczytałem sporo jak ugryźć to co mam coś dokupiłem do tego wszystkie i wyszły mi takie kompozycje z czego cos bym dziś już upichcił. Czy możecie rzucić okiem i ocenić? Warka numer 1 Jasne lekkie ale · Gęstość BLG · 25 IBU · 5.1 % ABV · 9 SRM · Z ekstraktów Typ piwo beztypne Oczekiwana ilość gotowego piwa 22l Surowce fermentujące 12.6 BLG 5.1% ABV 9 SRM Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Płynny ekstrakt Bruntal 4.1 kg 100% 81 % 26 Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 0 kg 80 % 35 Suma 4.1 kg Chmiele 25 IBU Balans goryczy 0.49 Zbalansowane Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 13 g 60 min 10 % Gotowanie Lublin (Lubelski) 20 g 30 min 4 % Gotowanie Savinjski Golding 10 g 30 min 3.5 % Aromat (koniec gotowania) Lublin (Lubelski) 10 g 15 min 4 % Aromat (koniec gotowania) Savinjski Golding 10 g 15 min 3.5 % Na zimno Savinjski Golding 10 g 3 dni 3.5 % Na zimno Lublin (Lubelski) 20 g 3 dni 4 % Drożdże us – 05 albo Safbrew BE-256 Belgian pale ale Surowce fermentujące 12.6 BLG 5.1% ABV 10.7 SRM IBU 25 Oczekiwana ilość gotowego piwa 23L Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 38.6% 80 % 35 Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 38.6% 80 % 35 Płynny ekstrakt Bruntal 1 kg 22.7% 81 % 26 Suma 4.4 kg Chmiele 25 IBU Balans goryczy 0.49 Zbalansowane Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Brewers Gold 5 g 60 min 7.6 % Gotowanie Brewers Gold 5 g 45 min 7.6 % Gotowanie Brewers Gold 15 g 30 min 7.6 % Gotowanie East Kent Goldings 10 g 30 min 5.1 % Aromat (koniec gotowania) Brewers Gold 5 g 15 min 7.6 % Aromat (koniec gotowania) East Kent Goldings 20 g 15 min 5.1 % Na zimno East Kent Goldings 30 g 4 dni 5.1 % Drożdże Safbrew BE-256 APA Surowce fermentujące 13.1 BLG 5.3% ABV 14.1 SRM IBU 40 Oczekiwana ilość gotowego piwa 23 Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Płynny ekstrakt Bruntal Pale Ale 1.7 kg 39.2% 80 % 35 Płynny ekstrakt Bruntal 2.5 kg 57.6% 81 % 26 Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 0.14 kg 3.2% 90 % 621 Suma 4.34 kg Chmiele 40 IBU Balans goryczy 0.75 Bardzo gorzkie Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Chinook 20 g 60 min 11.8 % Gotowanie Chinook 10 g 30 min 11.8 % Aromat (koniec gotowania) Amarillo 20 g 15 min 7.8 % Aromat (koniec gotowania) Cascade 10 g 5 min 8 % Na zimno Amarillo 10 g 5 dni 7.8 % Na zimno Cascade 20 g 5 dni 8 % Cascade na 5 min przed końcem w woreczku wrzucić i zostawić do konca stygnięcia w łaźni wodnej. jakies30 min Drożdze Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Safale US-05 Ale Suche 10.4 g Fermentis Roboczy coffe stout Tutaj mam problem z kawą, jaką kawą w jakiej postaci exkpresso dolać. zmielić, świeża ale drobno nie drobno? ile Surowce fermentujące 12.1 BLG 4.9% ABV 43.2 SRM IBU 34 Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1.7 kg 44.7% 90 % 621 Płynny ekstrakt Bruntal 1.7 kg 44.7% 81 % 26 Płynny ekstrakt Bruntal 0.4 kg 10.5% 81 % 26 Suma 3.8 kg Roboczy coffe stout · 12.1 Gęstość BLG · 34 IBU · 4.9 % ABV · 43.2 SRM · Z ekstraktów Typ Dry Stout Rozmiar warki 22 L Oczekiwana ilość gotowego piwa Surowce fermentujące 12.1 BLG IBU 34 4.9% ABV 43.2 SRM Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Płynny ekstrakt ekstrakt słodowy ciemny Bruntal 1.7 kg 44.7% 90 % 621 Płynny ekstrakt Bruntal 1.7 kg 44.7% 81 % 26 Płynny ekstrakt Bruntal 0.4 kg 10.5% 81 % 26 Suma 3.8 kg Chmiele 34 IBU Balans goryczy 0.69 Gorzkie Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Marynka 10 g 60 min 10 % Gotowanie Marynka 20 g 30 min 10 % Gotowanie East Kent Goldings 10 g 30 min 5.1 % Aromat (koniec gotowania) East Kent Goldings 20 g 15 min 5.1 % Drożdze Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Safale S-04 Ale Suche 10.1 g Safale Albo us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 (edytowane) Szukam inspiracji po Wheat IPA i AIPA czas może na coś ciemnego, ew. pils W magazynku zostało 1.5kg Monachijski 2.3kg Pilzneński 1kg karmelowy typ 300 200g słód czekoladowy typ 400 150g Pszenica prażona Z chmieli standardowo Marynka, Lubelski, Cascade, Magnum, Chinook i jakieś DE Edytowane 16 Października 2019 przez Kochan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Z tymi słodami najszybciej dunkelbock, stout albo bitter. Ten słód karmelowy jeszcze przez kilka warek będziesz zużywał Kochan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 No i tak stout za mną chodził z racji tylu ciemnych słodów ale sprawdzę jeszcze 2 propozycje bo stout'y już 3 mam zrobione a chciałbym robić coś nowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Kupiłem z kolegą za spółę taki zestaw piwa https://allegro.pl/oferta/red-irish-ale-warzenie-20-piwo-domowe-zestaw-6024442600?snapshot=MjAxOS0xMC0yMFQyMjo0Njo0MS40ODNaO2J1eWVyOzMwNjQ3NDViNTFjMmFmYzcyOTMyZmVlZGY1NzA1ZDdiYzRjMTQ3ZmY2MzlkZmY4NWIyY2NjNjA4OTc5MDI2NjE%3D Irish Red to orzeźwiający, popularny styl piwa ściśle związane z angielskich Bitters. Styl ma sporo walorów, ale jest znany najbardziej ze swojej głębokiej czerwonej barwy i smaku łagodnego. Skład zestawu: słód pilzneński Viking Malt - 2kg słód Rad Ale Viking Malt - 1kg słódCookie Viking Malt - 1kg słód Karmelowy 300 Viking Malt - 0,5kg chmiel Sybilla (PL) - 50g wskazówki warzenia ( poradnik uproszczony) Parametry: Zawartość Blg: ok. 14 Blg Kolor: ok. 30 EBC Alkohol: ok. 5 % Goryczka: ok. 20 IBU Temperatura fermentacji: ok 15-20°C Piwo górnej fermentacji Wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania wyjątkowego piwa Red Irish Ale. Do zestawu należy dokupić drożdże: drożdże Safale S-04 11,5g dostępne na naszych aukcjach Czego mamy się spodziewać, będziemy pierwszy raz zacierać. O samym osprzęcie wiemy już co nieco. Domyślam się że sybilla tutaj nie pasuje. Możemy podmienić na jakiś inny ewentualnie mamy Lublin (Lubelski), Marynka, Fuggles, junga Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Poczytaj recepturę dori http://blog.homebrewing.pl/irish-red-ale-receptura-ze-slodow/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Opis Dori najbardziej pokrywa się ze stylem. Kiedyś uwarzyłem IRA z zestawu z CP: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/irish_red_ale_12_blg Odnośnie drożdży, to do fermentacji użyłem wtedy Nottinghamy. Chmiele w tym stylu nie grają wielkiej roli, jednak Sybilla wydaje się dziwnym wyborem do zestawu. Z polskich chmieli , to Marynka i Lubelski pasowałyby bardziej. Przy drożdżach S-04 fermentowałbym raczej w niższym zakresie temperatur Sam styl jest bardzo prosty do wykonania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 Jak dla mnie styl jest może i prosty jednak uzyskanie odpowiedniej barwy czyli koloru czerwonego już nie jest takie proste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 21 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2019 czyli nie czaić się tylko zacierać i czekać na efekty. @Grzegorz Żukowski ciekawy sklep podałes tu taj jeszcze nie zaglądałem. Po patrze sobie częściej. Ciekawe jak nam pójdzie w tym tak zwanym kociołku z lidla firmy sencor. Kumpel go ma, kopyr mówi ze jak sie nie ma co sie lubi to też sie nada. no ciekaw jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peper02 Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Witam. U mnie pozostało : - 5 kg słodu Pale Ale Strzegom - 1 kg słodu Wiedeński - 1 kg słodu karmelowego 30 Strzegom - 0,5 słodu Cookie - drożdże US-05 - 50g chmiel Maryna -70g chmiel Lubelski Jakiś pomysł na recepturę ? Z góry dziękuję Edytowane 22 Października 2019 przez Peper02 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 (edytowane) Najprostsze to 5kg Pale Ale - wyjdzie 12-13,5°C w zależności jaką masz wydajność warzelni. Zacierać w 66° godzinę, potem ewentualnie w 72° i wygrzew Chmielenie wg oczekiwań - marynka na początku, lubelski na koniec gotowania i może ewentualnie na zimno - np z 30g marynki na godzinę gotowanie + 30g lubelskiego na ostatni kwadrans i ew. z 30g lubelskiego na 4-5 dni w temperaturze ok. 10°C - da to ok. 30 IBU, a z chmieleniem na zimno podbije jeszcze goryczkę. Fermentacja w 18°C-->21°C, potem ewentualne przelanie na cichą i dorzucenie chmielenia na zimno, ale można też na zimno chmielić bez przelewania na cichą - to też jak kto lubi. Nagazowanie nie za mocne 2,6-2,7v/v. Wyjdzie prosty ALE z goryczką na poziomie 30IBU, ot takie piwo do meczu, bez zobowiązań ale fajne. Można ewentualnie część słodu Pale Ale zamienić na dwa pozostałe słody - dodadzą aromatów zbożowych (wiedeński) - tego mogłaby być nawet połowa zasypu i karmelowy - ten doda ciała, i koloru oraz karmelowości; tego bym nie sypał więcej nić 15-20% bo piwo będzie za ciężkie. W tej opcji zwiększył bym chmielenie tak pod 40 IBU, bo będzie większa kontra dla goryczki Edytowane 22 Października 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Jak dla mnie goryczka nie zostaje zwiekszona poprzez chmielenie na zimno. wedlug mnie poczytaj na temat FULL aroma hops, tylko dodaj cały PALE ALE sypnij z 5% karmelu, chmielenie na około 25IBU będzie wystarczające marynka później 10min lubelski i ostatnia minuta dużo lubelskiego. Odpuść sobie chmielenie na zimno. Fermenracja w temperaturze 16-18* bez zwiększenia powyżej 20*. Będziesz miał fajne lekkie orzeźwiające piwko, jeżeli dopilnujesz fermentacji. Nagazowanie takie jak zaproponowal kolega dość spore, raczej bym nie przekraczał progu 2.4v/v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 W dniu 21.10.2019 o 18:52, Ravage miodosytnik napisał: Irish Red to orzeźwiający, popularny styl piwa ściśle związane z angielskich Bitters. Styl ma sporo walorów, ale jest znany najbardziej ze swojej głębokiej czerwonej barwy i smaku łagodnego. Skład zestawu: słód pilzneński Viking Malt - 2kg słód Rad Ale Viking Malt - 1kg słódCookie Viking Malt - 1kg słód Karmelowy 300 Viking Malt - 0,5kg chmiel Sybilla (PL) - 50g Okazało się iż dostaliśmy szyszke, tak samo się z tym obchodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Szyszki niby powinno dać się trochę więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 6 godzin temu, Juniorek napisał: Jak dla mnie goryczka nie zostaje zwiekszona poprzez chmielenie na zimno. IBU się nie zwiększa, ale odczucie goryczki już tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Ostatnie pytania myślę do tej warki która dziś planuje czynić dziś wieczorem. Najpierw wyszczególnię pytania Daje link do aukcji https://allegro.pl/oferta/red-irish-ale-warzenie-20-piwo-domowe-zestaw-6024442600?item=6024442600 oraz zamieszczam instrukcje, która obudziła we mnie wątpliwości: Warka jest na 20L Planowane drożdże to s-04 ale są w zapasie również us-05 Warka 20 litrów czyli na start muszę mieć w fermentorze jakieś 21-22 litry? zacieranie: jak dodam słody do wody o temp 52 stopnie to temperatura spadnie musze ją odrazu podciągać do tych 52 z powrotem? 62-68 stopni której czesci widełk się trzymać bardziej? czy starać się to wypośrodkować? (tępo podgrzewania jakaś 1 stopień na minutę Zajęcia z biocemi podpowiadają mmi ze szybciej może sie okazać złym pomysłem ale wolniej to raczej nic nie zmieni.) i tutaj pisze że robimy przerwę na 10-60 minet 0 w tym czasie powinienem płynem Lugola sprawdzać tak? 72 stopnie i pisze że przerwa powinna trwać od 10-30 minet skąd mam wiedzieć jaka est dobra? 78 stopni - i tutaj rozumiem że do filtracji zabieram się szybko tak? Chmielenie w opisie pisze że warka ma mieć 20 IBU dostaliśmy szyszki - tak mi sie zdaje ponieważ takie mam odczucie w woreczku - pewnie lepiej zeby sobie pływały niż miały siedzieć w hopspiderze. Zasadnicze pytanie: Gotować przez 60 min ok pasuje i rozumiem ale co to znaczy dodanie chmielu pod koniec gotowania? ile to minet? fermentacje bym zmodyfikował. i potrzymał na burzliwej jakies 10 dni i przez 4 dni zaczął od 16 stopni? a po 4 dniach podnosił do tych 22 powoli. Zlał na cichą i po 3 dniach zaczał bym to schładzac. Refermentacja ruszy mi w 10 stopniach? nie lepiej na tydzień czy dwa zostawić w pokojowej temperaturze? a potem schłodzić? Oto instrukcja Red Irish Ale ok. 15 Blg Skład zestawu Red Irish Ale: - słód pilzneński Viking Malt - 2kg - słód Rad Ale Viking Malt - 1kg - słód Cookie Viking Malt - 1kg - słód Karmelowy 300 Viking Malt - 0,5kg - chmiel Sybilla (PL) - 50g Wskazówki warzenia ( poradnik uproszczony) 1. Zacieranie: Dodajemy ześrutowany słód do 18l wody o temp. 52 C. Wyłączamy palnik na 10 min. i robimy przerwę białkową. Około 10min. Następnie podgrzewamy zacier do temp. 62-68 C. Wyłączamy palnik na 10-60min. i robimy przerwę scukrzającą (maltazowa, beta amylazowa). Ponownie podgrzewamy zacier do temp. 72 C. Wyłączamy palnik na 10-30min. robimy przerwę (destynująca, alfa-amylazowa). Potem temperaturę zacierania podnosimy do 78 C i aktywność enzymów zanika lub przynajmniej przestaje wzrastać. Brzeczka piwna staje się rzadsza i łatwiej ją przefiltrować. 2. Chmielenie: Gotować 60min dodając dawkę chmielu Sybilla 50g pod koniec gotowania. 3. Fermentacja: - burzliwa w temp. 18-22 C (ok. 7 dni) - cicha w temp. 10-15 C (ok. 7 do 14dni). 4. Refermentacja i leżakowanie: Butelkować z użyciem glukozy od 50 do 150g na 25l piwa. Na czas refermentacji trzymać przez dw tygodnie temp. 10C. Po uzyskaniu prawidłowego nagazowania przechowywać w chłodnym zaciemnionym pomieszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Warka 20l przed fermentacja, niestety trzeba liczyć się ze stratami. Osobiście ja bym zasypal w 70* i zacierać 60min w 67* później podgrzanie do 78 i filtracja. Jakie macie szyszki? Rocznik i aa. refermentacja tydzień w pokojowej później bym zszedł z temperatura. ps. Takie piwko jak IRA proponuje przed rozlewem „łyżeczka” żelatyny wyklarować Edytowane 23 Października 2019 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Warka 20 litrów czyli na start muszę mieć w fermentorze jakieś 21-22 litry? U mnie jest to ok. 2-3 litrów straty w zależności od ilości chmielu - przy normalnym chmieleniu zwykle w garze 1,0 litr i drugie tyle po burzliwej. 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: jak dodam słody do wody o temp 52 stopnie to temperatura spadnie musze ją odrazu podciągać do tych 52 z powrotem? Tą przerwę odpuść sobie bo niewiele wnosi. 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: 62-68 stopni której czesci widełk się trzymać bardziej? czy starać się to wypośrodkować? (tępo podgrzewania jakaś 1 stopień na minutę Zajęcia z biocemi podpowiadają mmi ze szybciej może sie okazać złym pomysłem ale wolniej to raczej nic nie zmieni.) ok. 66-67°C będzie OK szybko i wydajnie się scukrzy. 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: i tutaj pisze że robimy przerwę na 10-60 minet 0 w tym czasie powinienem płynem Lugola sprawdzać tak? Można sprawdzić skrobię. 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: 72 stopnie i pisze że przerwa powinna trwać od 10-30 minet skąd mam wiedzieć jaka est dobra? Jak próba jodowa będzie negatywna, to możesz sobie odpuścić przerwę 72°C jak pisze @Juniorek, ale ja ją robię zawsze chociaż z 15'. 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: 78 stopni - i tutaj rozumiem że do filtracji zabieram się szybko tak? Tak. 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Chmielenie w opisie pisze że warka ma mieć 20 IBU dostaliśmy szyszki - tak mi sie zdaje ponieważ takie mam odczucie w woreczku - pewnie lepiej zeby sobie pływały niż miały siedzieć w hopspiderze. Zasadnicze pytanie: Gotować przez 60 min ok pasuje i rozumiem ale co to znaczy dodanie chmielu pod koniec gotowania? ile to minet? Nie wiem ile "minet" bo nigdy nie mierzyłem czasu, każdy ma swój licznik ? , ale w minutach to kwadrans będzie OK. 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: fermentacje bym zmodyfikował. i potrzymał na burzliwej jakies 10 dni i przez 4 dni zaczął od 16 stopni? a po 4 dniach podnosił do tych 22 powoli. Zlał na cichą i po 3 dniach zaczał bym to schładzac. Burzliwa ma trwać tak długo aż się skończy. Podnoszenie temperatury jest OK. 50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Refermentacja ruszy mi w 10 stopniach? nie lepiej na tydzień czy dwa zostawić w pokojowej temperaturze? a potem schłodzić? Daj do temperatury pokojowej 20-21°C Edytowane 23 Października 2019 przez korzen16 Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) 52 minuty temu, korzen16 napisał: U mnie jest to ok. 2-3 litrów straty w zależności od ilości chmielu - przy normalnym chmieleniu zwykle w garze 1,0 litr i drugie tyle po burzliwej. Czyli ogólnie ile nam wyjdzie z tego nastawu czy te szyszki można wycisnąć? Jakiś szyszek nieznane bo nie pisało na opakowaniu. Więc wysladzac muszę do 2 blg tak? I wyjdzie mi wtedy jakąś ilość brzeczki. W gotowaniu minodparuje do 2 litrów tak zauważyłem. Więc może mi nie wyjść te 20 litrów które na 15 blg? Te 20 litrów to podane jest jako nastawne? Czyli faktycznie mieć te 70 stopni i wtedy wsypać słód. Ta białkowa olać rozumiem. Edytowane 23 Października 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) 45 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Czyli ogólnie ile nam wyjdzie z tego nastawu Tego się musisz nauczyć, czyli jaką masz wydajność warzelni - u mnie np, jest to zwykle około 80-85%, w zależności co tam sypię, w kalkulatorze przyjmuję ok. 80% 45 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: czy te szyszki można wycisnąć? Nie, bo wyciśniesz też garbniki z chmieli. 45 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Więc wysladzac muszę do 2 blg tak? Za nisko, można tak do 3°Blg, ale ja kończę tak przy 5°Blg 45 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: W gotowaniu minodparuje do 2 litrów tak zauważyłem. O widzisz to już wiesz, czyli to już jest strata. Po wrzucenie do kalkulatora wychodzi: Z tych 4,5kg słodów przy założeniu 89% (założyli w sklepie dużą wydajność) wydajności wychodzi 20l do fermentora; z tego ubędzie Ci jeszcze koło litra po burzliwej i do tego przy szyszce będzie większa strata na chmieleniu niż 1litr. Zacierasz w 18L, wysładzasz kolejnymi 10L i na początku gotowania powinno być prawie 24L brzeczki o gęstości ok. 13°Blg, po gotowaniu powinno być ok. 20L gęstości 15°Blg i to trafia do fermentora. Myślę, że to się nie uda - więcej zostanie w szyszkach i myślę że nie uda Ci się uzyskać tak wysokiej wydajności. 1. Myślę, że na początku przyjmij zacieranie w tych 18L, a wysładzanie do 12,5-13°Blg w garze, a litrów wyjdzie tyle ile wyjdzie. Będziesz wiedział jaką masz wydajność. Gotuj tak żeby finalnie wyszło te 15°Blg. 2. Ewentualnie wysładzasz do 24-25L i będziesz miał finalnie ok 20L do rozlewu (czyli około 21L trafi do fermentora), ale może się zdarzyć, że nie uda Ci się wstrzelić finalnie w 15°Blg, bo będzie mniej - szacuję, że koło 13°Blg Z każdą następną warką będziesz wiedział coraz więcej o swojej warzelni i będzie Ci łatwiej wszystko planować. Edytowane 23 Października 2019 przez korzen16 vmario i Ravage Trzy Baryłki 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Dzięki twoje uwagi są bardzo szczegółowe co czyni je bardzo cennymi. Miałem właśnie pytać ile tej wody do wysladzania nam trzeba. Hehe dam znać wieczorne co na wyszło. Ale w razie czego mogę śmiało gotować dłużej żeby mi wyszło te 15 blg? Edytowane 23 Października 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 Zasyp słodów do około 72° to powinno ustabilizować się na około 66°C. Z resztą dasz se Panie radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2019 5 minut temu, korzen16 napisał: Z resztą dasz se Panie radę. Panie to ja wiem XD Ale mi chodziże podczas już samego gotowania w 100 stopni mogę gotować niż 60 min zęby odparować więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się