waciok Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Sznurek niestety nie pozwalał na dokładne przylgnięcie maty do garnka. Chyba porzucę ten patent z ekranem grzejnikowym bo mam problem w utrzymaniu czystości gara, a ekran (kupiony w castoramie) sam w sobie jest kruchy i do regularnego ściągania się nie nadaje. Chyba Panowie zainwestuję w karimatę, wydaje się solidniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 zobacz jak jest to zrobione u mnie i możne coś cie natchnie i zrobisz podobnie u siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Po co zdejmować izolację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 ja potrzebuję ocieplić gar gdyż podczas gotowania na mojej indukcji nie osiąga mi 100oC bez przykrywki. w piwnicy mam zwykłą karimatę, ekran zagrzejnikowy który znalazłem w Bricomanie jest na styropianie. pytanie moje - czy taka karimata albo styropian nie zacznie się topić od tak wysokiej temperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Jak duży masz ten gar? Indukcje mają zabezpieczenia przed przegrzaniem. Na "power bust" nie może chodzić non stop. U mnie się przełącza po 10-15 minuach na 9. W sterowniku ma jakiś soft, który również ogranicza moc jeśli płyta jest gorąca. Pomogło chłodzenie płyty od spodu małym wiatrakiem. Mam go wstawionego w bok szafki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 jeśli to do mnie to ja mam problem z dogrzaniem brzeczki a nie z przegrzewaniem się płyty. pytałem czy karimata albo styropian się nie będzie topił od temp ok 100o mój garnek to tadar 36L (36cmx36cm) na boosterze płyta chodziła jakieś 2h (podgrzanie + utrzymanie temp podczas gotowania 70min), gorące było wszystko wkoło i jakoś się nie wyłączyła temp brzeczki doszła mi do 97o-98o i dalej nie podskoczyła. czy taka izolacja pomoże w dogrzaniu do temperatury wrzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Tak, u mnie dużo szybciej się podgrzewa i mocniej się gotuje z izolacją. Bez izolacji miałem problem podobny do Ciebie. Ale ja garnka ala Lidl używałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 dzięki, to już jedno wiem teraz tylko co zastosować? karimatę czy ten ekran zagrzejnikowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 U mnie ekran się nie topi, a jest przytulony do gara. Karimata podejrzewam że też się nie topi, inaczej ludzie by nią nie ocieplali. Ale osobistych doświadczeń z nią nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 pytam bo karimata czy styropian raczej ognioodporne nie są a 100o to nie tak mało. dzięki za odp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Mam styropian grzejnikowy. Trochę się niszczy/marszczy ale daje radę. Mimo ocieplenia i tak płyta mi zmniejsza moc i temp potrafi spaść do 98°C. Tyle że ja mam garnuszek 50l. Edytowane 27 Lutego 2015 przez kilis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 ekran zagrzejnikowy + karimata podniosły mi temperaturę gotowania z 97o do 99,5o więc bez rewelacji. temperatura podczas zacierania nie spadła ani o stopień przez 70 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) ekran zagrzejnikowy + karimata podniosły mi temperaturę gotowania z 97o do 99,5o więc bez rewelacji. temperatura podczas zacierania nie spadła ani o stopień przez 70 minut. Osiągnąłeś sukces, brak spadku temperatur to ideał, prawie cud. Pokrywę izolowałeś? Ja przykrywam kocem ale kiedyś zmienię (lidl) . Edytowane 8 Marca 2015 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2015 nie, pokrywka jest bez izolacji ale zastanawiałem się żeby i ją owinąć. co do tego spadku temperatury, jak zamknąłem pokrywkę to stała w miejscu do czasu aż jej nie otworzyłem żeby zamieszać zacier. po zamieszaniu i ponownym zamknięciu znowu stała w miejscu. oczywiście przez to otwieranie pokrywy i mieszanie temperatura spadła z tych 68 do 66 po 70 min. dlatego kolejny test zrobię bez mieszania i otwierania pokrywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czasnagli Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 jak nie będziesz mieszał to w górnej warstwie będziesz miał wyższą temperaturę niż przy dnie. Więc jak termometr będzie cały czas w górnej warstwie to będzie wskazywał praktycznie cały czas taką samą temp. - dopóki nie zamieszasz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 teoretycznie jak gar będzie cały zaizolowany to nie powinno być różnic w temperaturze. ale w praktyce pewnie jest inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 teoretycznie jak gar będzie cały zaizolowany to nie powinno być różnic myślę, że to właśnie teoretycznie powinny być, a życie pokazuje jakie są faktycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czasnagli Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 teoretycznie jak gar będzie cały zaizolowany to nie powinno być różnic w temperaturze. ale w praktyce pewnie jest inaczej teoretycznie też na górze zawsze będzie ciepłej... Teoria=praktyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się