Skajo Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Błąd raczej nie, ale pewnie pojawi się problem z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Generalnie dlatego dodaje się pilzneńskiego, żeby obniżyć pszeniczność i pełnię. Sama czysta pszenica może nadać piwu mocno zbożowego aromatu oraz piwa są na niej delikatnie słodsze i pełniejsze. Robiłem piwa 95% pszenicznego słodu i takie różnice zauważyłem. American Wheat ma być orzeźwiający i mocno pijalny, przy 100% zaburza się to trochę. Filtracja pszenicy to mit, u mnie szło jak złoto, nawet dodatki powyżej 60%. Wiadomo, można zbić trochę tą pszeniczność i pełnie odpowiednimi przerwami - betaglukanowa, białkowa i zacierać na wytrawnie. Zobacz sobie na receptury amerykańskie: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=238940oraz na widełki stylu: http://www.bjcp.org/docs/2015_Guidelines_Beer.pdf Characteristic Ingredients: Clean American ale or lager yeast (German weissbier yeast is inappropriate). Large proportion of wheat malt (often 30–50%, which is lower than is typical in German weissbiers). American, German, or New World hops are typical. Ale oczywiście możesz zrobić 100% słodu pszenicznego z tym, że nie będzie to American Wheat udarr i Romanista 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jestemowca Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedź. Poczytałem trochę i chyba faktycznie jest tak jak mówicie, że chodzi tu o filtracje. Z tym że opinie są podzielone. Niektórzy mówią, że 100% pszenicy utrudnia (jak żyto?) inni nie zauważają dużego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Dzięki za odpowiedź. Poczytałem trochę i chyba faktycznie jest tak jak mówicie, że chodzi tu o filtracje. Z tym że opinie są podzielone. Niektórzy mówią, że 100% pszenicy utrudnia (jak żyto?) inni nie zauważają dużego problemu. Zależy od sprzętu jak zawsze U mnie na filtratorze rurkowym 20-30% żyta to nie problem, choć robi się kisiel z brzeczki i jej lepkość jest wysoka. 95% pszenicznego słodu też nie było problemem. Na oplocie miałbym obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Zależy też od śrutowania, przy 70% słodu pszenicznego śrutowanego w sklepie żadnych problemów. Jjak zacząłem śrutować sam (drobniej) to filtracja podobnej ilości pszenicy znacznie się wydłużyła, używam sraczwężyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 dla posiadających kłopot z przytykaniem polecam filtrator z ponacinanych rurek PVC, ważne by nacięcia skierowane były do dołu. U mnie sprawdzone z zasypami 70% pszenicy czy 40% żyta - żadnych kłopotów, cieknie jak ze świniaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Witam, ja zrobiłem kilka American Wheat i dochodzę do przekonania, im prostsza receptura tym piwo lepsze (polecam blog Dori). Moje ostatnie AW wyglądało następująco: Zasyp: Pilzneński - 50 % Pszeniczny - 50 % Zacieranie jedno-temperaturowe od 67 st. C spadło do 62 st. C po 60 minutach Mashout i wysładzanie Gotowanie 60 minut: Columbus - 20 gr. - 60 minut Citra - 15 gr. - 0 minut Simcoe - 15 gr. -0 minut Columbus - 20 gr. - 0 minut Fermentacja US 05. 18 dni w temperaturze otoczenia 19 - 20 st. C. Na ostatnie 3 dni dodałem chmiel, ale bez przelewania do innego fermentora. Citra - 15 gr Simcoe - 15 gr. Amarillo - 30 gr. Rozlew - 2.2 vol. Piwo to zajęło IV miejsce na Poznańskich targach piwnych 2016. Do poprawy temperatura fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozzek Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam, ja zrobiłem kilka American Wheat i dochodzę do przekonania, im prostsza receptura tym piwo lepsze (polecam blog Dori). Moje ostatnie AW wyglądało następująco: Zasyp: Pilzneński - 50 % Pszeniczny - 50 % Zacieranie jedno-temperaturowe od 67 st. C spadło do 62 st. C po 60 minutach Mashout i wysładzanie Gotowanie 60 minut: Columbus - 20 gr. - 60 minut Citra - 15 gr. - 0 minut Simcoe - 15 gr. -0 minut Columbus - 20 gr. - 0 minut Fermentacja US 05. 18 dni w temperaturze otoczenia 19 - 20 st. C. Na ostatnie 3 dni dodałem chmiel, ale bez przelewania do innego fermentora. Citra - 15 gr Simcoe - 15 gr. Amarillo - 30 gr. Rozlew - 2.2 vol. Piwo to zajęło IV miejsce na Poznańskich targach piwnych 2016. Do poprawy temperatura fermentacji. Zgadzam się w American Wheat, im prościej tym smaczniej. Najlepsze piwko na lato po pracy lub w trakcie 11-12 plato, nawet 10, w tym stylu niemaco więcej. Wysłano z Galaxy S7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sermon01 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam, ja zrobiłem kilka American Wheat i dochodzę do przekonania, im prostsza receptura tym piwo lepsze (polecam blog Dori). Moje ostatnie AW wyglądało następująco: Zasyp: Pilzneński - 50 % Pszeniczny - 50 % Zacieranie jedno-temperaturowe od 67 st. C spadło do 62 st. C po 60 minutach Mashout i wysładzanie Gotowanie 60 minut: Columbus - 20 gr. - 60 minut Citra - 15 gr. - 0 minut Simcoe - 15 gr. -0 minut Columbus - 20 gr. - 0 minut Fermentacja US 05. 18 dni w temperaturze otoczenia 19 - 20 st. C. Na ostatnie 3 dni dodałem chmiel, ale bez przelewania do innego fermentora. Citra - 15 gr Simcoe - 15 gr. Amarillo - 30 gr. Rozlew - 2.2 vol. Piwo to zajęło IV miejsce na Poznańskich targach piwnych 2016. Do poprawy temperatura fermentacji. Te chmiele to na ilu litrową warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zrobiłem parę AW - wszystkie na prostym zasypia pilzneński /pszenica 50/50. Nigdy nie chmielilem na zimno - co najwyżej chmielenie whirpolowe. Temperatura fermentacji raczej niższa niż wyższa - wszystkie na us05 Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 Witam, ja zrobiłem kilka American Wheat i dochodzę do przekonania, im prostsza receptura tym piwo lepsze (polecam blog Dori). Moje ostatnie AW wyglądało następująco: Zasyp: Pilzneński - 50 % Pszeniczny - 50 % Zacieranie jedno-temperaturowe od 67 st. C spadło do 62 st. C po 60 minutach Mashout i wysładzanie Gotowanie 60 minut: Columbus - 20 gr. - 60 minut Citra - 15 gr. - 0 minut Simcoe - 15 gr. -0 minut Columbus - 20 gr. - 0 minut Fermentacja US 05. 18 dni w temperaturze otoczenia 19 - 20 st. C. Na ostatnie 3 dni dodałem chmiel, ale bez przelewania do innego fermentora. Citra - 15 gr Simcoe - 15 gr. Amarillo - 30 gr. Rozlew - 2.2 vol. Piwo to zajęło IV miejsce na Poznańskich targach piwnych 2016. Do poprawy temperatura fermentacji. Te chmiele to na ilu litrową warkę? 22 litry (tyle poszło do fermentora), 11 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się