Balczak Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Serdecznie witam i pozdrawiam wszystkich domowych piwowarów. Jestem na etapie swojej pierwszej warki: IPA. Martwi mnie troche temperatura, bo miałem na burzliwej 23 °C i to troche za dużo. Jak to wpłynie na smak piwa ? Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Jednoznacznie to się odpowiedzieć nie da, bo nie znamy składników (zwłaszcza użytych drożdży) Witam sąsiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Witam, kolejnego piwowara w Krakowie. Jakich drożdzy użyłeś ? Temp. otoczenia czy w fermentującej brzeczki. Jeżeli brzeczki to masakry nie będzie wyjdzie bardzo eljowe (dużo estrów owocowych etc. ew lekkie alkoholowe nuty ), jeżeli tem. pomieszczenia to może się parę dziwnych zapaszków i smaczków zrobić. Elroy da sie sprawdzić ile sekund wcześniej napisałeś ? Edytowane 8 Lipca 2013 przez goral89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Elroy da sie sprawdzić ile sekund wcześniej napisałeś ? 19:00:08 19:00:11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 cześć Jak to wpłynie na smak piwa ? jeśli to pierwsze to i tak nie zwrócisz większej uwagi na tego typu wady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Dochmielisz na zimno jakimś amerykańcem i będzie git! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Witam sąsiada , powodzenia w warzeniu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balczak Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Witam, kolejnego piwowara w Krakowie. Jakich drożdzy użyłeś ? Temp. otoczenia czy w fermentującej brzeczki. Jeżeli brzeczki to masakry nie będzie wyjdzie bardzo eljowe (dużo estrów owocowych etc. ew lekkie alkoholowe nuty ), jeżeli tem. pomieszczenia to może się parę dziwnych zapaszków i smaczków zrobić. Elroy da sie sprawdzić ile sekund wcześniej napisałeś ? Termometr był przyczepiony do fermentora taśmą dwustronnie klejącą. Nie mam miejsca w domu gdzie jest ok 20 °C. Wybrałem najchłodniejszy kąt i tam było 23°C. Drożdże Safale S04. 4 chmiele - 3 na aromat i marynka na gorycz. Wiecie może jak można zmniejszyć temperaturę brzeczki nie dysponując urządzeniami chłodniczymi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 polecam pseudo lodówkę ze styropianu schładzaną wkładami z zamrożonych butelek PET z wodą koszt jakieś max 20 zl, czas wykonania max 1 godzina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 A na szybkości owinąć fermentor mokrym materiałem ( kolszulka , bluza ) i wsadzić fermentor do wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Witamy witamy ! Jak tak czytam od jakiegoś czasu forum , to widzę , że my początkujący przeżywamy każdy niuans , a starszaki się uśmiechają pod nosem . To jak z pierwszym dzieckiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skyluker Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 witam sąsiada. Temperatura nie rozpieszcza. W piwnicach pod blokami też jest 23`C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się