Voitas Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Trochę mi zeszło z założeniem tematu z zapiskami, ale w końcu się zmobilizowałem Cechy wspólne warek: - warzę w garze emaliowanym 30L w małym mieszkaniu - warunki mieszkaniowe nie pozwalają mi warzyć więcej jak 1 warkę miesięcznie, przynajmniej na razie - dorobiłem się chłodnicy zanurzeniowej, kupionej zresztą przez forum - na ciepłe dni poskładałem ze styropianu mini lodówkę na jeden fermentor. wymieniając wkłady 1 litrowe co 12h można spokojnie utrzymać temperaturę 18-19 stopni - lubię goryczkę i amerykańskie chmiele i w tą stronę będę szedł z moimi warkami - preferuje piwa jasne i głownie takie będę warzył, aczkolwiek od czasu do czasu lubię wypić coś ciemnego, nawet bardzo ciemnego ;] Wrzucę kiedyś parę fot z warzenia, bo się tego nazbierało, ale pewnie zejdzie mi z tym tyle samo co z założeniem tego tematu. Edit: 2014-03-26 - zmiana nazwy browaru. Zmienił się lokal, zmieniły się warunki, idzie ku lepszemu Edytowane 27 Marca 2014 przez Voitas St. Anger 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Warka #1 – Pale Ale 15° BLG Data: 2012-12-15 Surowce: Słód Pale Ale – 3,8 kg Słód Karmelowy jasny – 0,2 kg Chmiel Marynka – granulat 35g Chmiel Lubelski – granulat 40 g Drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 12 litrów wody 55°C – 10’ 68°C – 60’ 78°C - mashout Wysładzanie: 4 razy po 3 litry BLG po wysładzaniu 10° Gotowanie: Wrzenie po 52’ 60' - Marynka 35g 10' – Lubelski 40g BLG po chmieleniu 15° Chłodzenie: na balkonie – 6h Burzliwa: 12 dni, temperatura 20-22°C Cicha: 7 dni OG: 15°BLG FG: 2,5°BLG Objętość: 11,5 litra Rozlew: 2013-01-02 – 23 x 0,5 Refermentacja: glukoza wsypana miarką do butelek Uwagi: Po przelaniu brzeczki do fermentora zaczął cieknąć kranik. Pamiętać na przyszłość, żeby porządnie dokręcić przed zalaniem. Nie napowietrzyłem brzeczki. Nie miałem żadnej miarki na fermentor. Nie dodałem wody po chmieleniu, żeby obniżyć BLG brzeczki do 12° Doprowadzać brzeczkę do wrzenia przed chmieleniem z pokrywką na garnku Piwo wyszło smaczne. Im dłużej leżało tym było lepsze. Bardzo małe nasycenie, ale jak na pierwszą warkę to byłem zadowolony. Edytowane 9 Lipca 2013 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Warka #2 – IPA 14° BLG Data: 2013-01-26 Surowce: Słód Pale Ale Weyermann –4,4 kg Słód Caraamber – 0,3 kg Chmiel Marynka – granulat 40g Chmiel Challenger – granulat 20g Chmiel Fuggles – granulat 30 g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 15 litrów wody 67°C – 60’ 72°C – 10’ 76°C – 10’ - mashout Wysładzanie: 6 + 5 = 11 litrów BLG po wysładzaniu 9° Gotowanie: Wrzenie po 60’ 5’ – bez chmielu 60' - Marynka 40g 30’ – Challenger 20g 3' – Fuggles 10g BLG po chmieleniu 15° Chłodzenie: na balkonie – 5:35 Na koniec: Dolane 1 litr wody Do fermentacji 16,5 litra Burzliwa: 14 dni, temperatura 20-22°C Cicha: 7 dni, Fuggles 20g na zimno na całą cichą OG: 14°BLG FG: 4°BLG Objętość: 15,5 litra Rozlew: 2013-02-16 – 27 x 0,5 + 2 x 0,33 Refermentacja: glukoza wsypana miarką do butelek Uwagi: Rozlew przez wyparzoną pończochę Przy wysładzaniu nie dociskać młóta przykrywką, bo zaczyna lecieć mętny filtrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Warka #3 – APA (Citra & Cascade) 12° BLG Data: 2013-02-17 Surowce: Słód Pilzneński –2,2 kg Słód Wiedeński – 1,5 kg Słód Karamel Pils – 0,5 kg Chmiel Cascade – granulat 50g Chmiel Citra – granulat 25g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 13 litrów wody 55°C – 10’ 62°C – 30’ 72°C – 30’ 78°C - mashout Wysładzanie: 6 + 6 = 12 litrów BLG po wysładzaniu 10° Gotowanie: Wrzenie po 35’ 60' - Citra 25g 30' - Cascade 20g 5’ – Cascade 30g BLG po chmieleniu 15° Chłodzenie: na balkonie – 6h Na koniec: Dolane 4 litry wody Do fermentacji 21 litrów Burzliwa: 9 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 13 dni OG: 12°BLG FG: 2°BLG Objętość: 21 litrów Rozlew: 2013-03-10 – 38 x 0,5 + 1 x 0,33 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Warka #4 – Pale Ale 12° BLG Data: 2013-02-17 Surowce: Słód Pale Ale – 3,8 kg Słód Karmelowy jasny – 0,2 kg Chmiel Marynka – granulat 35g Chmiel Lubelski – granulat 40 g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 12 litrów wody 62°C – 30’ 72°C – 30’ 78°C - mashout Wysładzanie: 6 + 7= 13 litrów BLG po wysładzaniu ?? (zapomniałem sprawdzić) Gotowanie: Wrzenie po 62’ 60' - Marynka 35g 30' - Lubelski 40g BLG po chmieleniu 15° Chłodzenie: na balkonie – 6h Na koniec: Dolane 4 litry wody Do fermentacji 21,5 litra Burzliwa: 8 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 10 dni OG: 12°BLG FG: 3°BLG Objętość: 20,5 litra Rozlew: 2013-04-03 – 37 x 0,5 + 2 x 0,33 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Uwagi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Warka #5 – APA (Citra & Cascade) 12° BLG Data: 2013-05-19 Surowce: Słód Pilzneński –2,2 kg Słód Wiedeński – 1,5 kg Słód Karamel Pils – 0,5 kg Chmiel Cascade – granulat 50g Chmiel Citra – granulat 75g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 13 litrów wody 55°C – 10’ 62°C – 30’ 72°C – 30’ 78°C - mashout Wysładzanie: 6 + 6 = 12 litrów BLG po wysładzaniu 9° Gotowanie: Wrzenie po 35’ 60' - Citra 50g 30' - Cascade 20g 10' - Citra 25g 5’ – Cascade 30g BLG po chmieleniu 14° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 28’ Na koniec: Dolane 2,5 litra wody Do fermentacji ~20 litrów Burzliwa: 9 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 14 dni OG: 12°BLG FG: 3°BLG Objętość: 19 litrów Rozlew: 2013-06-09 – 33 x 0,5 + 4 x 0,33 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Uwagi: Fermentacja w lodówce ze styropianu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) Warka #6 – APA (Single Hop Mosaic) 12,5° BLG Data: 2013-06-23 Surowce: Słód Pilzneński –2,2 kg Słód Wiedeński – 1,5 kg Słód Karamel Pils – 0,5 kg Chmiel Mosaic – granulat 100g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 13 litrów wody 55°C – 10’ 62°C – 30’ 72°C – 30’ 78°C - mashout Wysładzanie: 6 + 6 + 3 = 15 litrów BLG po wysładzaniu 8,5° Gotowanie: Wrzenie po 35’ 60' - Mosaic 20g 30' - Mosaic 10g 15' - Mosaic 20g 0' - Mosaic 20g BLG po chmieleniu 13° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 26’ do 22°C Na koniec: Dolano 1 litr wody Do fermentacji ~21 litrów Burzliwa: 8 dni, temperatura 18°C Cicha: 11 dni (na 4-5 ostatnich dni 30g Mosaic na zimno) OG: 12,5°BLG FG: 3°BLG Objętość: 19,5 litra Rozlew: 2013-07-11 – 38 x 0,5 + ? 1 0,33 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Uwagi: Fermentacja w lodówce ze styropianu Edytowane 11 Lipca 2013 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) No widzę, że wreszcie ruszyłeś z zapiskami. Tak trzymać! Jeszcze trzeba Tadka na to namówić... Swoją drogą, może chciałbyś scottishe Wyeasta? Mam nadmiarowy słoik gęstwy. Edytowane 8 Lipca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 dzięki za propozycję, ale nie wiem czy te drożdże będą właściwe do piw, które planuje warzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Nie rozcieńczyłem brzeczki do 15°BLG To chyba jakoś inaczej powinno być sformułowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 masz Pan racje ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 zamówione surowce na kolejne 2 warki: FAH i prawdopodobnie APA Single Hop Cascade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 11 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 Warka #6 rozlana. Zapowiada się nieźle. Czas się brać za coś następnego, fermentory nie mogą się nudzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Warka #7 – Full Aroma Hops 12° BLG Data: 2013-07-14 Surowce: Słód Pilzneński –5 kg Chmiel Magnum – granulat 50g Chmiel Lubelski – szyszki 50g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 15 litrów wody 40°C – wrzucenie słodów 60-62°C – 10’ 70-72°C – 45’ 75-76°C – 10’ 78°C - mashout Wysładzanie: 5 + 5 + 5+ 3 = 18 litrów BLG po wysładzaniu ?? Gotowanie: Wrzenie po 40’ 60' - Magnum 50g 30' - Lubelski 30g 10' - Lubelski 20g BLG po chmieleniu 15° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 30’ do 21°C Na koniec: Dolano 4,5 litra wody Do fermentacji ~20,5 litra Burzliwa: 10 dni, temperatura 18°C Cicha: 7 dni OG: 12°BLG FG: 2,5°BLG Objętość: 19,5 litra Rozlew: 2013-07-30 – 39 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Uwagi: Zbędne wysładzanie na koniec dodatkowymi 3 litrami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Po co przerwa 10' w 75-76? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 no to w zasadzie był już taki mashout. poza tym sugerowałem się przepisem z wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 Na wiki faktycznie jest 75-76°C - 10 min i to jest właśnie mash-out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Warka #8 – APA (Single Hop Cascade) 12° BLG Data: 2013-08-17 Surowce: Słód Pilzneński –2,2 kg Słód Wiedeński – 1,5 kg Słód Karamel Pils – 0,5 kg Chmiel Cascade – granulat 100g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 13 litrów wody 50-52°C – 10’ 62°C – 30’ 72°C – 30’ 78°C - mashout Wysładzanie: 6 + 6 + 3 = 15 litrów BLG po wysładzaniu 9,5° Gotowanie: Wrzenie po 35’ 60' - Cascade 40g 30' - Cascade 20g 15' - Cascade 20g 0' - Cascade 20g BLG po chmieleniu 13° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 28’ do 21°C Na koniec: Dolano 1,5 litra wody Do fermentacji ~21,5 litra Burzliwa: 9 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 7 dni OG: 12°BLG FG: 3°BLG Objętość: 20 litrów Rozlew: 2013-09-03 – 40 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Warka #9 – American Wheat (Single Hop Citra) 12° BLG Data: 2013-09-15 Surowce: Słód Pilzneński –2,5 kg Słód Pszeniczny – 2,5 kg Chmiel Citra – granulat 50g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 15 litrów wody 68-67°C – 60’ 78°C - mashout Wysładzanie: 5 + 5 + 5 = 15 litrów BLG po wysładzaniu 14° Gotowanie: Wrzenie po 43’ 60' - Citra 25g 30' - Citra 25g BLG po chmieleniu 14° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 37’ do 21°C Na koniec: Dolano 3 litry wody Do fermentacji ~25 litrów Burzliwa: 7 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 7 dni, temperatura 16-18°C OG: 12°BLG FG: 3,5°BLG Objętość: 23 litry Rozlew: 2013-09-28 – 45 x 0,5, 1 x 0,33 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 17 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2013 Warka #10 – Imperial (??) American Wheat 14° BLG Data: 2013-09-29 Surowce: Słód Pilzneński –2,5 kg Słód Pszeniczny – 2,5 kg Chmiel Citra – granulat 100g Chmiel Cascade – granulat 50g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 15 litrów wody 69-67°C – 60’ 78°C - mashout Wysładzanie: 6 + 6 + 3 = 15 litrów BLG po wysładzaniu 12° Gotowanie: Wrzenie po 47’ 60' - Citra 50g 30' - Citra 20g, Cascade 20g 30' - Citra 20g, Cascade 20g 20' - Citra 10g, Cascade 10g 10' - Citra 10g, Cascade 10g 0' - Citra 10g, Cascade 10g BLG po chmieleniu 14° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 45’ do 21°C Na koniec: Dolano 0 litrów wody Do fermentacji ~20 litrów Burzliwa: 8 dni, temperatura 18-20°C Cicha: 11 dni, temperatura 16-17°C OG: 14°BLG FG: 3,5°BLG Objętość: 18 litrów Rozlew: 2013-10-17 – 36 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 (edytowane) Warka #11 – Pale Ale 13° BLG Data: 2013-11-11 Surowce: Słód Pale Ale –5 kg Słód Strzegom Karmel 150 – 0,3 kg Chmiel Magnum – granulat 30g Chmiel Cascade – granulat 50g Chmiel Mosaic – granulat 50g Drożdże Safale US-05 Zacieranie: 15 litrów wody 69-68°C – 60’ 76°C – 5’ mashout Wysładzanie: 5 + 5 + 5 = 15 litrów BLG po wysładzaniu 11° Gotowanie: Wrzenie po 45’ 60' - Magnum 30g 15' - Mosaic 15g, Cascade 15g, Mech Irlandzki 5g 0' - Mosaic 15g, Cascade 15g BLG po chmieleniu 13° Chłodzenie: chłodnica zanurzeniowa – 35’ do 22°C Na koniec: Dolano 0 litrów wody Do fermentacji ~19,5 litra Burzliwa: 7 dni, temperatura 19-20°C Cicha: 7 dni, temperatura 19-20°C, na 4 ostatnie dni dodano po 20g Mosaic i Cascade OG: 13°BLG FG: 4°BLG Objętość: 16,5 litra Rozlew: 2013-11-25 – 33 x 0,5 Refermentacja: cukier wsypany miarką do butelek Uwagi: mech irlandzki dał świetną klarowność piwa już po burzliwej. Niestety właśnie chyba dzięki niemu bardzo dużo brzeczki zostało uwięzione z drożdżami na dnie, a nie chciałem już tego odzyskiwać, bo w końcu miało być klarowne J Edytowane 25 Listopada 2013 przez Voitas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 browar na razie zawiesza swoją działalność ze względu na planowaną zmianę miejsca zamieszkania. plus jest taki, że nowe lokum pozwoli rozwinąć skrzydła jw temacie warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 nie ma życia bez warzenia. chwilowo na wynajętym mieszkaniu, kuchenka mała, ale warzyć się chce składniki na kolejny American Wheat zamówione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 5 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 No to się staraj. Bo nam też pić się chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 5 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2014 Każdemu się chce, więc trzeba warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się