Falas Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Zakupiłem z alepiwo.pl zestaw Belgijskiego Pale Ale, którego w skła wchodzą: Pilzneński 3kg monachijski 0,5kg carabelge 0,5kg Zacieranie z tego co czytam w instrukcji jest w miare ok, natomiast moją uwagę zwróciło wysładzanie do 25-27l - troszkę mam wątpliwości czy w trakcie chmielenia przez 70min zdąży odparować 5-7l wody gdyż, zestaw przygotowany jest na 20l piwa. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej kwestii?? Jeżeli nie ten dział to sorry i proszę moda o przeniesienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 część odparuje a część się skurczy - a jeśli nie to chyba dobrze... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falas Opublikowano 9 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Chodzi mi bardziej czy nie rozwodnię w ten sposób piwa? może jednak dobrą opcją będzie wysładzanie standardowo do 22-23l piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 Wysładzaj do 24l, te 4l moim zdaniem powinny odparować, jak odparuje więcej to dolejesz wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Jedno to odparowanie, a drugie to z litr, czasem półtora osadów (białko, chmieliny) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Plus do tego ciepła brzeczka ma większą objętość chyba o 4% niż ta schłodzona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 (edytowane) natomiast moją uwagę zwróciło wysładzanie do 25-27l - troszkę mam wątpliwości czy w trakcie chmielenia przez 70min zdąży odparować 5-7l wody gdyż, zestaw przygotowany jest na 20l piwa. A jak Ty byś pisał instrukcje, biorąc pod uwagę diametralnie różne warunki, sprzęt, umiejętności itp piwowarów? Zastanów się, to nie jest proste. 25-27 l, czyli średnia 26l. Odparuje 10-15%, nie wiadomo ile, średnio 12,5%. W osadach na dnie zostanie 1-2 l, też nikt nie wie ile, średnio 1,5 l. Czyli mamy przybliżone wartości: 26l-12,5%-1,5l= 21 l wariant pesymistyczny (za mało wlejesz, za dużo odparuje, za dużo zostanie w osadach): 25l-15%-2l= 19 l wariant optymistyczny: 27l-10%-1l= 23 l No i tylko teoretycznie masz od 19 do 23 litrów z zestawu. A wielu innych rzeczy przewidzieć się po prostu nie da. Edytowane 10 Lipca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Ja zawsze wysładzam do 27l warki 20l. Odparowanie w moim przypadku to nawet 5,5l\h. Jeśli wiesz, że Ty masz mniejsze straty to wysładzaj mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Wg mnie będziesz miał więcej lub mniej piwa, co się tak przejmujesz. Jak na konkurs wysyłasz i pisze ekstrakt 10 do12blg to ma tak być, a dla siebie i znajomych to bez znaczenia. Jak uwarzysz i zabutelkujesz a następnie posmakujesz to się pochwal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falas Opublikowano 10 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 A jak Ty byś pisał instrukcje, biorąc pod uwagę diametralnie różne warunki, sprzęt, umiejętności itp piwowarów? Zastanów się, to nie jest proste. 25-27 l, czyli średnia 26l. Odparuje 10-15%, nie wiadomo ile, średnio 12,5%. W osadach na dnie zostanie 1-2 l, też nikt nie wie ile, średnio 1,5 l. Czyli mamy przybliżone wartości: 26l-12,5%-1,5l= 21 l wariant pesymistyczny (za mało wlejesz, za dużo odparuje, za dużo zostanie w osadach): 25l-15%-2l= 19 l wariant optymistyczny: 27l-10%-1l= 23 l No i tylko teoretycznie masz od 19 do 23 litrów z zestawu. A wielu innych rzeczy przewidzieć się po prostu nie da. Ja bym nie pisał instrukcji gdyż najzwyczajniej w świecie nie mam takiego doświadczenia Słyszałem różne opinie na temat wysładzania dlatego konfrontuje teorie z praktyką. Wg mnie będziesz miał więcej lub mniej piwa, co się tak przejmujesz. Jak na konkurs wysyłasz i pisze ekstrakt 10 do12blg to ma tak być, a dla siebie i znajomych to bez znaczenia. Jak uwarzysz i zabutelkujesz a następnie posmakujesz to się pochwal Jak tylko będzie zdatne do picia to odświeżę wątek aktualizując proces warzenia Dzięki za konstruktywne porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się