Romanos_P Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 Moja 9 warka to pszeniczak. Ponieważ jechałem na urlop burzliwa trwała 3 tyg. Niepokoi mnie troszkę kwaśny posmak, chociaż to typu piwa takowy mają a piłem np Paulanera. Czy też tak mieliście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2013 (edytowane) Myślę, że ocena profilu smakowego po burzliwej to zbyt wcześnie, żeby oceniać całokształt, aczkolwiek zbyt duża kwasowość może wskazywać na infekcję. Jakie było Blg początkowe i do ilu Ci ta pszenica odfermentowała i na jakich drożdżach? Edytowane 14 Lipca 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiuzeb Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Myślę, że ocena profilu smakowego po burzliwej to zbyt wcześnie, żeby oceniać całokształt, aczkolwiek zbyt duża kwasowość może wskazywać na infekcję. Jakie było Blg początkowe i do ilu Ci ta pszenica odfermentowała i na jakich drożdżach? Czym się różni wg, ciebie pszeniczne po fermentacji a w spożyciu ? przecież to piwo się pije świeże zaraz po nagazowaniu Co do kwasowości przecież pszeniczne ma taki lekkii kwasek i to w nim jest najlepsze , o ile to nie jest coś "wykrzywiające gębę" to jest wsio ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Myślę, że ocena profilu smakowego po burzliwej to zbyt wcześnie, żeby oceniać całokształt, aczkolwiek zbyt duża kwasowość może wskazywać na infekcję. Jakie było Blg początkowe i do ilu Ci ta pszenica odfermentowała i na jakich drożdżach? Z 11 do 2blg. WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Z 11 do 2blg. WB-06. Wygląda OK, tutaj masz więcej na temat kwasowości pszeniczniaków http://www.piwo.org/topic/3740-kwasowosc-piw-pszenicznych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Z 11 do 2blg. WB-06. Książkowo Ci zeszło. Jeśli chcesz poznać smak pszenicznego piwa, to kup Pszeniczniaka z browaru Amber. Paulaner jest słabym piwem, ale Amber warzy naprawdę przyzwoicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2013 Czym się różni wg, ciebie pszeniczne po fermentacji a w spożyciu ? przecież to piwo się pije świeże zaraz po nagazowaniu To prawda, że piwo pszeniczne nie wymaga długiego leżakowania, ale uważam,że dwa tygodnie od zabutelkowania dobrze mu zrobi i to jest ta różnica w smaku, o którą pytałeś. Ja jednak zauważam różnicę w smaku piwa zaraz po fermentacji od świeżo nagazowanego nawet w przypadku pszenicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Z 11 do 2blg. WB-06. Książkowo Ci zeszło. Jeśli chcesz poznać smak pszenicznego piwa, to kup Pszeniczniaka z browaru Amber. Paulaner jest słabym piwem, ale Amber warzy naprawdę przyzwoicie. O... A myślałem, że Paulaner jest powszechnie uznanym piwem... Piłem kiedyś coś takiego jak Franciszkaner i było nie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Z 11 do 2blg. WB-06. Książkowo Ci zeszło. Jeśli chcesz poznać smak pszenicznego piwa, to kup Pszeniczniaka z browaru Amber. Paulaner jest słabym piwem, ale Amber warzy naprawdę przyzwoicie. Co Ty z tym Amberem, jeśli to piwo nie zmieniło smaku, to jest bardzo nijakie i płaskie. No ale może coś od premiery się zmieniło, bo wtedy je piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Wczoraj piłem pszenicznego Corneliusa i IMO jest dosyć dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Ostatnio zaskoczył mnie na plus pszeniczniak z Cernej Hory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Z 11 do 2blg. WB-06. Książkowo Ci zeszło. Jeśli chcesz poznać smak pszenicznego piwa, to kup Pszeniczniaka z browaru Amber. Paulaner jest słabym piwem, ale Amber warzy naprawdę przyzwoicie. Oooo Nie.... Ambera pilem chyba 4 krotnie, tylko raz byl do wypicia! Reszta miala fajne dodatki w postaci aromatow pysznej starej zgnilej szmaty. Aby nie bylo ze pilem ta sama warke, piwo to moge pic w odstepach najwyzej 3-4 miesiecznych, czasami dluzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Dokladnie pszeniczniak z Ambera tez nie wywarł na mnie dobrego wrażenia... jak na polskie produkty to godne polecenia są pszenice z Corneliusa i Ciechana... a wracając do tematu to ten rodzaj piwa ma być kwaskowy,taka jego specyfika. Wydaje się słodkawy poprzez aromaty fenolowe (goździk) i estrowe (banan,inne owoce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Kupiłem Ambera. Smakowało mi. Spośród tych, które piłem najlepsze. Ciechana i Corneliusa jeszcze nie piłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 24 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2013 Chcesz spróbować prawdziwej pszenicy - kup Maisel's Weisse. Dla mnie to on jest wyznacznikiem dobrego piwa pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się