Skocz do zawartości

Pszeniczne - smak po burzliwej


Romanos_P

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że ocena profilu smakowego po burzliwej to zbyt wcześnie, żeby oceniać całokształt, aczkolwiek zbyt duża kwasowość może wskazywać na infekcję. Jakie było Blg początkowe i do ilu Ci ta pszenica odfermentowała i na jakich drożdżach?

Edytowane przez Bzdzionek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że ocena profilu smakowego po burzliwej to zbyt wcześnie, żeby oceniać całokształt, aczkolwiek zbyt duża kwasowość może wskazywać na infekcję. Jakie było Blg początkowe i do ilu Ci ta pszenica odfermentowała i na jakich drożdżach?

 

Czym się różni wg, ciebie pszeniczne po fermentacji a w spożyciu ? przecież to piwo się pije świeże zaraz po nagazowaniu

Co do kwasowości przecież pszeniczne ma taki lekkii kwasek i to w nim jest najlepsze , o ile to nie jest coś "wykrzywiające gębę" to jest wsio ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że ocena profilu smakowego po burzliwej to zbyt wcześnie, żeby oceniać całokształt, aczkolwiek zbyt duża kwasowość może wskazywać na infekcję. Jakie było Blg początkowe i do ilu Ci ta pszenica odfermentowała i na jakich drożdżach?

 

Z 11 do 2blg. WB-06.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czym się różni wg, ciebie pszeniczne po fermentacji a w spożyciu ? przecież to piwo się pije świeże zaraz po nagazowaniu

To prawda, że piwo pszeniczne nie wymaga długiego leżakowania, ale uważam,że dwa tygodnie od zabutelkowania dobrze mu zrobi i to jest ta różnica w smaku, o którą pytałeś.

Ja jednak zauważam różnicę w smaku piwa zaraz po fermentacji od świeżo nagazowanego nawet w przypadku pszenicy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z 11 do 2blg. WB-06.

Książkowo Ci zeszło. Jeśli chcesz poznać smak pszenicznego piwa, to kup Pszeniczniaka z browaru Amber. Paulaner jest słabym piwem, ale Amber warzy naprawdę przyzwoicie.

 

O... A myślałem, że Paulaner jest powszechnie uznanym piwem... Piłem kiedyś coś takiego jak Franciszkaner i było nie dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z 11 do 2blg. WB-06.

Książkowo Ci zeszło. Jeśli chcesz poznać smak pszenicznego piwa, to kup Pszeniczniaka z browaru Amber. Paulaner jest słabym piwem, ale Amber warzy naprawdę przyzwoicie.

 

Co Ty z tym Amberem, jeśli to piwo nie zmieniło smaku, to jest bardzo nijakie i płaskie. No ale może coś od premiery się zmieniło, bo wtedy je piłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z 11 do 2blg. WB-06.

Książkowo Ci zeszło. Jeśli chcesz poznać smak pszenicznego piwa, to kup Pszeniczniaka z browaru Amber. Paulaner jest słabym piwem, ale Amber warzy naprawdę przyzwoicie.

 

Oooo Nie.... Ambera pilem chyba 4 krotnie, tylko raz byl do wypicia! Reszta miala fajne dodatki w postaci aromatow pysznej starej zgnilej szmaty.

Aby nie bylo ze pilem ta sama warke, piwo to moge pic w odstepach najwyzej 3-4 miesiecznych, czasami dluzej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokladnie pszeniczniak z Ambera tez nie wywarł na mnie dobrego wrażenia... jak na polskie produkty to godne polecenia są pszenice z Corneliusa i Ciechana... a wracając do tematu to ten rodzaj piwa ma być kwaskowy,taka jego specyfika. Wydaje się słodkawy poprzez aromaty fenolowe (goździk) i estrowe (banan,inne owoce)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.