sebek Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Jestem przed pierwszym chmieleniem w swojej krótkiej karierze. Brzeczka z 2 puch ekstraktu, celuję w 11.5BLG startowego. Zamierzony cel, to miła dla kubków i podniebienia gorycz(ka) z nutą owocową. Mam poniższe chmiele (wszystko granulat), pytanie jak je dobrze ustawić? Połowa Magnum na goryczkę w 60' będzie wystarczająco? Magnum - 100g Citra - 50g Mosiac - 50g Cascade 50g z góry dziękuję za ukierunkowanie Myślę, że 50g Magnum na 60' przy 11,5 blg to trochę za dużo, ja bym dał max 25g. Do tego po 25g Cascade na 15' i po wyłączeniu palnika. Na cichą wrzuciłbym z 25g Citry lub Mosaica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Myślę, że 50g Magnum na 60' przy 11,5 blg to trochę za dużo, ja bym dał max 25g. Do tego po 25g Cascade na 15' i po wyłączeniu palnika. Na cichą wrzuciłbym z 25g Citry lub Mosaica. Z tego wg. różnych kalkulatorów wychodzi IBU 48-52, więc akceptowalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Na cichą pomyślałbym również o dodaniu Cascade, powiedzmy na 5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Też 25g czy inną ilość? Wysyłane z mojego LG-E610 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Też 25g czy inną ilość? Jeśli masz więcej może sypnąć więcej, jeśli nie daj 25g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkofert Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Witam . Jestem poczatkującym piwowarem i chciałbym uwarzyc tym razem AIPA. Bardzo prosze o sugestie czy ilośc wody odpowiednai, illoosc chimelu itd Woda: Na zacier 16 l wysładzanie 15l Słody: Pale Ale 5 kg Melanoidowy 0,5 kg Monachisjki 0,5 kg Karmelowy 0,35 kg Chmielenie 68 min – 20 g Citra 45 min – 20 g Simcoe 30 min- 20 g Amarillo 10 min – 5g Amarilo 1 min- 28 g Cascade 7 g citra 5 Simcoe Chmielenie za zimno 20 g Cascade 10 g Simcoe 5g Citra na tydzień 10 g Cascade na 3 ostatnie dni Zacieranie 68°C 60 min 77°C 8 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Co prawda prosiłeś o sugestie co do wody i chmieli , ale ja bym wywalił ten melanoidynowy. Do tego piwa nie potrzebny jest ten słód. Jeśli zatrzesz piwo przez godzinę w 68 , to dostaniesz piwo bardzo pełne, słabo odfermentuje. Powinno być raczej wytrawne. Zatrzyj albo jednotemperaturowo w 66 , albo 30 minut w 62 i 30 minut w 72 i potem wygrzew. Przesuń simcoe z 45 na 60 minut . Jaki ten karmelowy chcesz dodać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkofert Opublikowano 31 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 Ze strzegomia jasny Poziom IBU i BLG odpowiedni bedzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Bardzo proszę o sugestie dotyczące mojego nowego przepisu na hefeweizena. Oto i on: Propozycja przepisu warka #9 Hefeweizen Słody: - 4kg pszenicznego - karmelowy 300 EBC 50g - 650g PALE ALE - 500 g Monachijskiego. Zacieranie: - 42°C - 35 min - 55°C - 8 min - 62°C - 32 min - 72°C - 30 min / lub dłużej do negatywnej próby jodowej. Chmielenie ok.: 15IBU chmielenie 70 Minut. 0’ - 10g Marynka 30’ - 5g Marynka 30’ - 5g Lubelski 55’ - 10g Lubelski Drożdże gęstwa Bw11 Gozdawa od razu mówię nie mam drożdży WB-06, słody Pale ale i monachijski to resztki które chcę wykorzystać. Jak myślicie będzie coś z tego - co ewentualnie zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 12 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2014 Ciemny Ci wyjdzie ten hefe-weizen. Przerwa ferulikowo - celuj w 44°C. Chmielu jak dla mnie trochę za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Witajcie W najbliższych planach Hefe-weizen po raz pierwszy z zacieraniem ( nareszcie mam garnek) Poprzednia warka Hefe-weizena była na słodach WES-a , ale za sprawą żarłocznych drożdzy WB-06 wyszła dość wytrawna więc stawiam na zacieranie na słodko. Recepturę skleciłam , proszę o uwagi i komentarze. Receptura na 20L BLG ok 12. Słód pilzeński - 1,6kg Słód pszeniczny - 2,5kg Słod Carahell - 0,2 kg Słód zakwaszający - 0,1kg Chmiel Hallertau Hersbruecker 38g Gęstwa WB-06 Zacieranie: Słód pszeniczny do ok 8L wody o temp 46C => 44C - 120 minut 5L wrzątku i reszta słodów => do uzyskania temperatury 69-70C - 30 minut 72C - 30 minut 76C wygrzew i filtracja z wysładzaniem ( do wysładzania 10L wody) Gotowanie: Chmiel całość 80 minut Fermentacja w temp 23C ( niestety tyle mam w domu) na gęstwie WB-06 z poprzedniej warki ( świeżutka, nie wiem czy dać całość czy tylko kilka łyżek) Po burzliwej 2-3 dni na cichą, zlewanie do butelek , refermentacja 160g glukozy/20l warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Po burzliwej 2-3 dni na cichą A jaki cel ma mieć 2-3 dniowa cicha? To już lepiej trochę przedłużyć burzliwą. A w przypadku Hefeweizena to już w ogóle cicha nie ma za wielkiego sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 (edytowane) Zacieranie: Słód pszeniczny do ok 8L wody o temp 46C => 44C - 120 minut 15min wystarczy. Ja zacierałem ostatnio tak: 52'C - 15min 66'C - 20min 73'C - 30min 78'C - 5min Zeszło z 13 do 2 blg z wb-06. Dałem pół saszetki na 23l. Edytowane 24 Lutego 2014 przez Hast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafikius Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Przy ostatniej warce zebralismy gęstwe a potem jeszcze parę dni dopyrkało. Dość regularnie pyrkało choć z rzadka, więc baliśmy się że drożdze jeszcze pracują. Faktycznie chyba szkoda czasu i dodatkowego napowietrzania, więc po burzliwej pójdzie prosto do butelek:). Hast. Mam nadzieje że Twoje pszebiśniegi ( ale fajnie powiało wiosną.nie wyszły takie wytawne jak nasz poprzedni hefe-weizen Zobaczymy co wyjdzie z zacierania, przy braku wprawy to pewnie temp będzie mi się dość mocno wahać, ale postaram się oscylować w granicach "pszebiśniegowych". Dziękuję Wam bardzo. Aha, a czy dać całą zebraną gęstwę WB-06 czy może kilka łyżek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Normalnie to bym radził dać całą gęstwę, jednak w przypadku WB-06 dałbym tylko ze 4 łyżki. One "żarłoki" są i podobno przy mniejszej ilości produkują w piwku więcej "banana", ale to fachowcy mogą się wypowiedzieć na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Zacieranie: Słód pszeniczny do ok 8L wody o temp 46C => 44C - 120 minut 15min wystarczy. Ja zacierałem ostatnio tak: 52'C - 15min 66'C - 20min 73'C - 30min 78'C - 5min Zeszło z 13 do 2 blg z wb-06. Dałem pół saszetki na 23l. Hast, przeczytałeś co kolega napisał? Piszesz, że 15 minut wystarczy, a Ty tej przerwy w ogóle nie robiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Tak, przeczytałem. Ale co to ma do rzeczy, że ja jej nie robiłem? Ja w swojej recepturze uznałem tę przerwę za zbędną, bo na goździkach mi tak bardzo nie zależy, a drożdże i tak swoje wyprodukują i bez tego. Odniosłem się tylko do receptury kolegi, bo o to prosił. Kwestię czy będzie ją robił zostawiam jemu. Twoim zdaniem warto robić 120min przerwę w 46-44'C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Moim warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owen Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam, mój pierwszy post na forum po którym już od jakiegoś czasu buszuję, w końcu nadszedł dzień by się ujawnić ;-) tak więc nazywam się Bartek, mieszkam w Łaziskach Górnych na śląsku i od czasu pewnego śmiem się nazywać piwowarem Amatorem (nie bez przyczyny pisanym z dużej litery), ale wracając do sedna tematu... chciałbym prosić kolegów/koleżanki o sprawdzenie receptury której skład jest wynikiem nieco wymuszonym poprzez błąd przy zakupie surowców Miało być klasyczne pszeniczne zacierane jednotemperaturowo w 64 stopniach, niestety zakupiłem za małą ilość słodu pszenicznego więc moja receptura ewoluowała o składniki które akurat posiadałem w zapasie: Receptura na ok. 33-35L. Ok. 12 blg. Słód: pilzneński - 4,4kg pszeniczny - 2kg monachijski - 0,5kg wiedeński - 0,5kg Chmiel: Aurora - Super Styrian (9,6%) - 10-15g (aromat) Spalt Select (4,6%) - 40g Drożdże: mimo wszystko chciałbym użyć WB-06, ew. dysponuję jeszcze gęstwą s-23 oraz w-34/70, niemniej dwa pilsnery kończą swoją cichą i nie jestem przekonany co do kolejnego dolniaka tym bardziej że temperatura na zewnątrz zaczyna rosnąć.. Zacieranie: Wszystkie słody na raz 64'C -50min 72'C -25min 78'C - mash out. Gotowanie: 90min Spalt Select - 20g. - 60min Spalt Select - 20g. - 30min Aurora - 10g. -10min Fermentacja: burzliwa ok. 7-10dni w temp. 19-21'C jeżeli drożdże przejedzą cukry do poniżej 2' blg w tym czasie to będę butelkował od razu po zakończeniu fermentacji. Jeżeli będzie 3' lub więcej to przelewam na 2 tygodnie cichej. Przepis robiony bardziej z konieczności jak z kunsztu, miało być pszeniczne, być może wyjdzie coś ala pszeniczne, mam nadzieje że nie stworzyłem czegoś w stylu: śledz ala łosoś. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hast Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Jeśli chcesz pszeniczne to może warto tym razem zrobić warkę na 20l, a resztę słodów wykorzystasz przy następnym warzeniu? 2 kg pilzneńskiego i 2 kg pszenicznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Witam, Chciałbym zrobić piwo sesyjne, które będzie pite na święta przez gości i mnie samego. Chodzi mi coś w stylu Polskie Ale, jasne i lekkie co by fajnie wchodziło. Jestem świeżym piwowarem i mam za sobą dwie warki z zacieraniem zz zestawów surowców. Tym razem chciałbym się wykazać kreatywnością i zrobić coś na swój sposób. Zestaw na nieco ponad 20l (wg. Brewtargeta). IBU 33,9 Esktrakt 12 BLG (końcowa 2,5) ABV 5% Barwa 4,3 (?) Zacieranie 67 stopni 60 minut potem 74 stopnie 15minut Słód pilzneński 4,55kg Pszeniczny jasny 300g Chmielenie: Marynka 25g 60min Lubelski 25g 15min Lubelski 25g 0min Drożdże suche S-04 albo Notthingham Danstar- nie wiem które lepsze. Czy można dodać na 15 przed końcem zacierania mchu irlandzkiego do poprawienia klarowności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Wszystko wygląda ok Ja polecam S-04 bo dobrze odfermentują Ci. Możesz dorzucić do 0,5kg jasnego karmelowego (Carapilsa lub karmelowego 30) ale nie jest to konieczne. Nie zapomnij o dłuższym gotowaniu brzeczki (90 min) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Jakbym użył słodu pale ale wystarczyło by 60 minut zacierania? Edytowane 27 Lutego 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 (edytowane) Sam sobie odpowiedziałem na to pytanie. Ostatecznie: Pale ale 4,1kg carapils 0,5kg pszeniczny 0,35kg Edytowane 27 Lutego 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 To jeszcze tylko uwaga jeśli chodzi o pszeniczniaki. Jak już koniecznie musisz na WB06, to najlepiej odpuść sobie przerwę maltozową. To są przepaskudne żarłoki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się