Marian7 Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Właśnie w tej chwili warzę portera i z ciekawości zaraz po wrzuceniu słodów (temp. 70 st. C) postanowiłem sprawdzić, jak wygląda pozytywny wynik próby jodowej. Na biały talerzyk pokropiłem wskaźnik i dodałem trochę zacieru. Nie było żadnych efektow. Nic. Zero zmiany barwy. Taką próbę powtórzyłem po 10, 20 i 30 minutach. I ciągle nic. Tak jakbym lał wodę. Co może być tego przyczyną? Czy mam jakiś zwalony wskaźnik czy jak? Na wszelki wypadek planuję zacierać 70-75 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Na mące wypróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) Przed chwilą wypróbowałem - jest fioletowy. Dlaczego w takim razie nie widać tego w zacierze? Przecież to niemożliwe, żeby w kilka minut cała skrobia została przerobiona. Edytowane 20 Lipca 2013 przez Marian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Przed chwilą wypróbowałem - jest fioletowy Na mące powinien być czarny jak noc listopadowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Na mące powinien być czarny jak noc listopadowa. Nie był. Był "tylko" ciemno fioletowy. Może jest jakiś zwietrzały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Być może. Tak czy inaczej na mące powinieneś mieć taki kolor jak na zdjęciu - próbka po lewej. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 To na pewno nie było to. No cóż, chyba czeka mnie w najbliższych dniach wizyta w aptece. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Odpuść sobie te próby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Jak nie warzysz piwa z dodatkami niesłodowymi, to również tak uważam. W Twoim przypadku, mając w kotle bardzo ciemne piwo, ciężko odróżnić nieraz próbę pozytywną od negatywnej. Czas scukrzania słodów to często 15-20 minut (a bywa i szybciej) więc kolejne próby na pewno już nie wykazały skrobi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Próby robiłem przed dodaniem słodów barwiących i czekoladowych, więc różnicę w kolorze bym zauważył. Przeciągnąłem zacieranie o 20 minut i aktualnie jestem na etapie filtracji. Zobaczymy jak będzie, i tak wszystko się wypije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Jeżeli robisz wedle sprawdzonych receptur to nie ma szans żeby się nie zatarło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 A co to za wskaźnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 Środek do określania zawartości skrobi http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3ba_jodowa Aczkolwiek jaka jest różnica w stosunku do jodyny, czy płynu Lugola to Ci nie odpowiem. Nie udało mi się doczytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2013 (edytowane) A co to za wskaźnik? Ten z HB. Jeżeli robisz wedle sprawdzonych receptur to nie ma szans żeby się nie zatarło. To jest akurat pierwsze piwo, które robię na podstawie własnej receptury Ale sporządziłem ją w oparciu o inne receptury na portery, więc powinno być ok. Edytowane 20 Lipca 2013 przez Marian7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 Elroy, mąkowy test wykonam na Jodynie z 1999r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 (edytowane) To kup w aptece płyn Lugola , kosztuje 5 złotych i przynajmniej będziesz miał pewność ,że data ważności nie jest problemem. Edytowane 21 Lipca 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się