Voitas Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 zlać z beczki a do beczki b znad osadu drożdżowego mam nadzieję,że nie przelałeś całości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 nie , zostawiłem takie hmm 0, 5 litra na dnie pod którym był czarny mażisty syf przyklejony do dna piwko dalej intensywnie bulga ( raz na minute albo lepiej ) BLG 4 w smaku sie robi coraz bardziej wytrawne i ładnie nagazowane piana jest gruba i długo utrzymujaca sie , żółtawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Góralczyk Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Cierpliwości.Nie sprawdzaj co chwila co się tam dzieje,jeszcze (tfu tfu) syfa jakiegoś załapiesz i będzie siara nie piwo.Na twoim miejscu jeśli już przelałeś na cichą ,zrobiłbym tydzień cichej i dopiero po tygodniu sprawdził BLG. Nie sugeruj się rurką. Są na tym forum są jej fani i zaprzysięgli wrogowie :-) Nie jestem jakimś ekspertem ale (chociażby biorąc pod uwagę moje ostatnie doświadczenie ) cierpliwość jest cechą wymaganą u piwowarów. Życzę pysznego piwka. Mnie Irish Stout z Coopersa wyszedł wspaniały . Edytowane 26 Lipca 2013 przez Góralczyk Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 dziś juz blg 3 i nie babelkuje rozlewać ? ile polecacie glukozy dac na nagazowanie w butelkach ? będę rozlewał w plastikowe 0,9 litra --> pewnie ich nie lubicie ? ale na pierwszy raz poleciałem po taniości i wygodzie wiec nie bijcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 dziś juz blg 3 i nie babelkuje rozlewać ? sprawdź za 3 dni. Jak nadal będzie 3 Blg, to dopiero rozlewaj. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 nie babelkuje Nie wierz w bulkadełko, uwierz w cukromierz/refraktometr (wersja na bogato ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 rozumiem , czyli tez radisz czekac 3 dni od dziś :] ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 To nieistotne. Zmierz pojutrze w celach kontrolnych, jak będzie stałe to możesz butelkować (3°Blg to już wartość do przyjęcia, ale musisz mieć pewność, że to już koniec fermentacji) Tak na marginesie, to zwróć uwagę, że jeszcze kilka dni temu chciałeś butelkować przy 6°Blg, a dziś masz 3° (to byłoby dodatkowe 3g/l cukru do refermentacji). Butelkować można pod warunkiem, że dwa, trzy kolejne pomiary co kilka dni, dają identyczną wartość. Nie ważna jest ilość dni fermentacji, ale dojście do pewnego poziomu odfermentowania, który w kolejnych dniach nie będzie się już więcej zmieniał (obniżał). Na początku warzenia można jedynie założyć, że w temperaturach fermentowania (ok.20°C) burzliwa i cicha trwają po siedem dni (lub 14 dni bez przelewania); ale całkowitą pewność daje wyłącznie pomiar odfermentowania, który będzie wykazywał cechy jak wyżej. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 piwo rozlane , do butelek 0,9 l dodałem 7 g glukozy - powinno byc ok ? wysżly mi 2 nadmiarowe butelki ktore trzymam w lodówce ( reszte wyniosłem do piwnicy aby dojzewalo w niższej temperatuze ) czy w lodówce to ma sens ? nie jest za zimno ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Pierwszy tydzień, dwa trzymaj w temperaturze pokojowej by refermentacja spokojnie się skończyła. Dopiero potem przenieś do chłodniejszego. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 (edytowane) czy w lodówce to ma sens ? nie jest za zimno ? Nie zapominaj o refermentacji w temperaturach pokojowych. Do tego celu świetnie spisuje się Pet 0,5(0,33)l, w którym można kontrolować poziom nagazowania (PET zaczyna twardnieć od napełniającego się CO2) Na ten cel przeznaczam te tzw. nadmiarowe butelki Po nagazowaniu jak najbardziej do piwniczki na dojrzewanie. Edytowane 1 Sierpnia 2013 przez korzen16 Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 do butelek 0,9 l dodałem 7 g glukozy - powinno byc ok ? Moim zdaniem stout nie musi być tak mocno wysycony CO2 czy w lodówce to ma sens ? Na początku refermentacji trzymanie piwa w lodówce trochę mija się z celem, chodzi o to żeby piwo w miarę szybko się nagazowało, a w tym przypadku wymagana jest praca drożdży, które muszą skonsumować dodany przez Ciebie cukier, więc w lodówce ich praca będzie uśpiona. Najlepiej jest zatem trzymać piwo przez pierwszy tydzień do dwóch w wyższej temperaturze, a kiedy już się odpowiednio nagazuje przenosimy je do niższej temperatury, gdzie piwo będzie sobie leżakować. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 do butelek 0,9 l dodałem 7 g glukozy - powinno byc ok ? Będzie pan zadowolony, choć tak jak pisze Bzdzionek irish stouty gazuje się bardzo nisko, poniżej 2,0 v/v. Ja np. nie lubię słabo gazowanych piw. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Tak na marginesie, to zwróć uwagę, że jeszcze kilka dni temu chciałeś butelkować przy 6°Blg, a dziś masz 3° (to byłoby dodatkowe 3g/l cukru do refermentacji). *30g/l (bo 1 stopień Blg to 10g cukru na 1 kg roztworu - w przybliżeniu na 1 L brzeczki) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 *30g/l (bo 1 stopień Blg to 10g cukru na 1 kg roztworu - w przybliżeniu na 1 L brzeczki) Zgadza się, gdzieś zgubiłem "0" miało być oczywiście 30g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 ja tez lubie mocno nagazowan epiwko - dlatego dałem wiecej niz wynikało dla stouta , nie zalezy mi bardzo na wierności recepturom - raczej poprostu dobre powko chce zrobić co mi bedzie smakować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 1 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września 2013 piwko wysżło zajebiste - dziękuję za pomoc i cenne wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się