MateuszO. Opublikowano 25 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Mam pytanie kwestii technicznej, smakowej itp. Ostatnio zasmakowałem w Miłosławie niefiltrowanym. Piwo dolnej fermentacji z dodatkiem pszenicy niesłodowanej. Pytanie: Czy ktoś robił coś podobnego w smaku i czy da się zrobić coś podobnego górnej fermentacji oraz czy zwykła pszenica od rolnika ześrutowana w jakich ilościach jest dodawana aby uzykać coś podobnego? Jesli ktoś chce pomóc a nie mądrzyć się proszę o komentarze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 wydaje mi się ze niesłodowana pszenice w ogóle nie wyczujesz w gotowym piwie, a dodawana jest aby polepszyć pianę oraz nadać zmętnienie. nie wiem co masz na myśli czy da się zrobić coś podobnego górnej fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 30 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 podobnego w smaku... bo myślaem ze pszenica daje coś poza pianą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 wg mnie nie wyczujesz różnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Niesłodowane pszenica, do 20% zasypu, praktycznie nic nie wnosi do smaku piwa. Piwo nie będzie mętne, a piana też wcale nie musi być bujna, kwestia zacierania. Piwa z dużym dodatkiem pszenicy zwykle są bardziej wytrawne i mogą dawać wrażenie "cienkich" ale to wcale nie jest reguła. Były już tematy o stosowaniu pszenicy niesłodowanej w zasypie, kilku kolegów robiło warki z zasypem >50%. Poszukaj i przeczytaj. Jeżeli chcesz zrobić coś podobnego, tylko górnej fermentacji, to proponuję użyć jakiś neutralnych drożdży np 1007 German ale, 2565 Kolsh albo Danstar Nottingham. Fermentacja powinna przebiegać w dolnych granicach temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 31 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 uff jak gorąco... teraz nie da się żyć a co dopiero robić piwa... poczekam na lepsze czasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 (edytowane) Witek ma 40% niesłodowanej pszenicy, MateuszO czemu nie szukasz tematów, których jest pełno na forum? wyszukiwarka (pszenica niesłodowana, WITBIER) i masz odp. Mniejsze ilości niesłodków dadzą Ci pianę, niesikowaty smak np 10 czy 11blg piwo będzie przyjemne, nie rozcieńczone. Ostatnio dodaję po 100gr jęczmienia, pszenicy, owsa, kleikuję i jest fajne na lato. Wszystko w temacie. Edytowane 31 Lipca 2013 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 31 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2013 uff jak gorąco... teraz nie da się żyć a co dopiero robić piwa... poczekam na lepsze czasy. każdy czas jest dobry na warzenie. nie ma wymówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 nawet gdy w mieszkaniu powyżej 25? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Nawet wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) Tylko fermentację trzeba przeprowadzić w chłodniejszym (albo w lodówce fermentacyjnej). W tej temperaturze piwo wyjdzie mocno estrowe, a ryzyko infekcji jest większe. Sama fermentacja podniesie jeszcze temperaturę brzeczki. Niewiele jest drożdży, które dają pozytywne efekty w takich temperaturach, ale belgijskie (jak do wita) powinny być OK. Edytowane 3 Sierpnia 2013 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Nawet wtedy. jeśli chodzi Ci o wysze temperatury przy zastowowaniu lodówki, kartonu styropianowego z wkładami lub piwnicy to dzięki za podpowiedź ale nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Mam pytanie kwestii technicznej, smakowej itp. Ostatnio zasmakowałem w Miłosławie niefiltrowanym. Piwo dolnej fermentacji z dodatkiem pszenicy niesłodowanej. Pytanie: Czy ktoś robił coś podobnego w smaku i czy da się zrobić coś podobnego górnej fermentacji oraz czy zwykła pszenica od rolnika ześrutowana w jakich ilościach jest dodawana aby uzykać coś podobnego? Jesli ktoś chce pomóc a nie mądrzyć się proszę o komentarze... Miłosław Pszeniczny wbrew temu co sugerują niektórzy koledzy nie jest klasycznym Witbierem, to taka hybryda - krzyżówka bawarskiego Weizena i belgijskiego Witbiera. W składzie dość duży udział niesłodowanej pszenicy i słód pilzneński, fermentowane przypuszczalnie WB-06. Bez dodatków charakterystycznych dla Wita. Zwykła pszenica od rolnika oczywiście będzie odpowiednia, jeśli nie masz jeszcze dużego doświadczenia z surowcami niesłodowanymi, to użyj około 40%. Wcześniej pszenicę musisz skleikować. kilku kolegów robiło warki z zasypem >50%. Koleżankom też się zdarzało Witek ma 40% niesłodowanej pszenicy Skąd takie stwierdzenie? Co do upałów to faktycznie przy takiej temperaturze, to chyba najlepiej warzyć belgi np. Saisona Stolarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Koleżankom też się zdarzało ale faux pas przepraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 P.Dori, na forum jest przepis, chyba Makaron napisał, 55%pilz, 40%pszenica niesłodkowana, 5%owies niesłodkowany. Pani też fajnie pszenicę niesłodowaną w Witku opisała. Wg mnie odp dobrze koledze Mateuszowi. Sam się do Witbiera szykuję a więc trochę czytam na ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Nawet wtedy. jeśli chodzi Ci o wysze temperatury przy zastowowaniu lodówki, kartonu styropianowego z wkładami lub piwnicy to dzięki za podpowiedź ale nie mam. Tak, przy takich temperaturach, albo styropian, albo lodówka, albo zimna piwnica, inaczej bym sobie odpuścił warzenie w lato, chyba, że sporadyczne warki Saisona tak jak Dori pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 (edytowane) tada tadam! kupiłem http://www.gumtree.p...JhR8WQVx4EbQMU* zaczynamy warzyć DOLNIAKI Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez MateuszO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się