Gość tomo33 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Witam wszystkich Piwowarów i Piwowarki.Jak dotad uwarzylem 6 warek 2 z puchy i 4 metoda zacierania,te z puszki hmmm zostały wypite ale bez wielkiego szalu,natomiast zacierane to już inna bajka z rożnym skutkiem ale ogólnie bardzo mi smakowały. Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dużo udanych piwek życzę.Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 Witaj , uzupełnij profil , bo nie wiadomo skąd jesteś i powodzenia w warzeniu ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2013 (edytowane) Witamy kolejny browar na podkarpaciu PS. Balestrand to piękne okolice. Zazdroszczę. Edytowane 26 Lipca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Witam kolegę z Norwegii Gdzie się zaopatrujesz w surowce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 http://bryggeland.no/?gclid=COWv9IfygLMCFdHDzAodgXwA4w http://www.bryggselv.no/ http://www.vinsenteret.no/ http://www.brygging.no/butikken.aspx?PGID=5&View=Kat http://www.vestbrygg.no/ http://petitagentur.mystore3.no/categories/humle-aroma-produkter http://www.olbrygging.no/butikk/beer-brew-60.html Witaj, masz tu kilka linków sklepów internetowych głownie w tych zamawiam.Czasem kupuje w stacjonarnym sklepie w Bergen.Pozdrawiam i udanych warek życzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Tych dwóch ostatnich nie znałem. Napisz mi proszę jak to wygląda z tym sklepem w Bergen, daleko nie mam i po słody by mi się bardziej opłacało tam podjechać niż płacić za przesyłkę z innych sklepów, śrutują od ręki czy trzeba im dać jakoś znać wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Tych dwóch ostatnich nie znałem. Napisz mi proszę jak to wygląda z tym sklepem w Bergen, daleko nie mam i po słody by mi się bardziej opłacało tam podjechać niż płacić za przesyłkę z innych sklepów, śrutują od ręki czy trzeba im dać jakoś znać wcześniej? to jest ten sklep: http://www.vestbrygg.no/ Najlepiej kontaktować się z nimi za pomocą maila i maja sklep stacjonarny w Bergen.Na stronie masz wszystkie kontakty.Dodam ze jestem zadowolony z obsługi. Słody śrutują na życzenie,wiadomo ze za jakaś tam oplata,ja osobiście nie korzystałem z tej usługi.Posiadam własny śrutownik:) Edytowane 11 Września 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 Witam Ja również w Bergen warzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 20 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2013 (edytowane) Witam Ja również w Bergen warzę Witaj.Fajnie masz bo sklep z wszystkim na miejscu :)Ja do Bergen mam około 4 godzin łodzią expresową ale czasem bywam tam Głownie się zaopatruje w sklepach internetowych.Pozdrawiam i udanych warek życzę. Edytowane 22 Września 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 22 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2013 (edytowane) Nie będę zakładał nowego tematu wiec tu napisze i zamieszczę kilka fotek z Øl Festiwalu w Bergen Edytowane 22 Września 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 A możesz popełnisz jakąś krótką relację ? A przy okazji jak wygląda scena piwowarów domowych w Norwegii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 23 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2013 (edytowane) A możesz popełnisz jakąś krótką relację ? A przy okazji jak wygląda scena piwowarów domowych w Norwegii ? Bergen Ølfestivalen był imprezą dwudniową.Odbył się w dniach 6-7 września w starej części Bergen zwanej Bryggen.Wystawiało się około 15 browarów w tym były 3 koncernowe. Obowiązywało szkło degustacyjne o pojemności 100ml.Forma płatności to jeden bong wartości 25 NOK.Niektóre próbki kosztowały 2 bongi -im mocniejsze piwa tym droższe. Imprezie towarzyszyły rożnego rodzaju prezentacje np.warzenie piwa,prezentacja książki na temat warzenia piwa (pierwsza w języku norweskim jaka się ukazała) historia piwa i jego powstanie. Wystawiał się sklep vestbrygg z surowcami jak i sprzętami potrzebnymi do warzenia piwa w domu i wyszynku.Na miejscu można było coś przekąsić i zakupić pamiątki festiwalowe.Niestety nie można było zakupić piwa na wynos.Browary miały zakaz sprzedawania artykułów z swoim logo na festiwalu.Pogoda 1 dnia nie dopisała- deszczowo i mokro było.Drugiego dnia o wiele lepsza była co spowodowało dużym napływem odwiedzających i trzeba było stać w kolejce aby wejść na teren festiwalu.Wydawało się ze organizatorzy nie wszystko do końca przewidzieli,zbyt mala powierzchnia ,kłopoty z bongami. Ja osobiście zdegustowanym 15 próbek z czego dwie wybitnie mi utkwiły w pamięci. Były to :Mandarina IPA z Nøgne Ø oraz Barley Wine z Ægir. Piwowarstwo domowe w Norwegii zaczyna się dopiero rozwijać.Nie jest tak powszechne jak u nas w Polsce bynajmniej w moim regionie.Z tego co mi wiadomo w mojej wiosce próbuje warzyć 2 osoby z którymi nie mam kontaktu.Moja droga piwna dopiero się rozpoczęła wiec i wiedza mala w tym temacie. Edytowane 23 Września 2013 przez tomo33 WiHuRa i 05paw 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 (edytowane) tutaj filmik mego autorstwa nagrywany telefonem Edytowane 24 Września 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 a tu kolejny filmik również mego autorstwa;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 24 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2013 Witaj mieszkańcu pięknej Norwegii . Nie mieszkam tam niestety , ale byłem kiedyś w pobliżu na Sylwestrze i odwiedziłęm Bergen Powodzenia w karierze piwowarskiej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Szkoda że nie wiedziałem o tej imprezie bo bym pojechał, daleko nie mam bo jakieś 45min jazdy. Mam nadzieję że się załapię w przyszłym roku. BYW: Może by tak kiedyś zacieśnić więzi między Polskimi Piwowarami z Norwiegii i sie wymienić piwami, doświadczeniami i napić się troszkę?? Edytowane 27 Września 2013 przez 05paw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Szkoda że nie wiedziałem o tej imprezie bo bym pojechał, daleko nie mam bo jakieś 45min jazdy. Mam nadzieję że się załapię w przyszłym roku. BYW: Może by tak kiedyś zacieśnić więzi między Polskimi Piwowarami z Norwiegii i sie wymienić piwami, doświadczeniami i napić się troszkę?? W sumie niezły pomysł od czasu do czasu bywam w okolicach Bergen można by kiedyś coś wymodzić Edytowane 27 Września 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 To muszę się wziąć za warzenie czegoś konkretnego żeby nie był wstydu i żeby było się czym wymienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Moja suszarka na butelki,wprawdzie Ameryki nie odkryłem z tym pomysłem,bo już takie wykonanie się pojawiło na tym forum ,zanim zrodził się u mnie ten pomysł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 13 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2013 (edytowane) Nawet nie wiedzialem ze moją miejscowość odwiedził sam Makłowicz. Watek piwny w tym filmie też ma swoje miejsce http://vod.tvp.pl/au...branie/12408659 Edytowane 13 Października 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
05paw Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 Suszarka git szkoda tylko że te butelki takie drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 16 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2013 (edytowane) Suszarka git szkoda tylko że te butelki takie drogie Ja poszperałem tu i tam i się trochę tych butelek nazbierało.Najgorsze było jak dostałem od kogoś mocno zasyfione,takich już nie przyjmuje tez miałem z piw wypitych osobiście i co rusz przybywają nowe Cena 8 koron mnie odstraszała by kupować nowe w sklepie internetowym Zawsze możesz lać w 0.33 w kazdym sklepie Ci odstąpią za cenę panta ja tak na początku robiłem ale małe butelki zajmowały mi dużo więcej miejsca w pomieszczeniu gdzie przechowuje swoje frykasy i zrezygnowałem Edytowane 16 Października 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 (edytowane) Browar się wzbogacił o mieszadło magnetyczne,w tym przypadku poszedłem na łatwiznę i zamówiłem gotowe u kolegi "Shoter". Przesyłka dotarła do mnie w całości, miała nie lada wyzwanie i udało się Edytowane 29 Listopada 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomo33 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Mikołaj w tym roku był aż za nadto szczodry,browar wzbogacił się o nowa chłodnice i refraktometr. Ps.W roli Mikołaja moja LP to raczej Mikołajka Edytowane 15 Grudnia 2013 przez tomo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Ciekawe co Mikołajka dostała w zamian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi