Krzyko Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zrobiłem weizena z zestawu CP: Zacieranie: 40-45 oC - 15’, 61-63°C - 25', 71-73°C - 35', 77-78°C – mash out. Filtracja i wysładzanie ciągłe. Warzenie – 1,5 godz. Nie dopilnowałem warzenia i przez jakiś czas brzeczka nie wrzała, tzn. była podgrzewana ale za małym płomieniem. Chmielenie - 15 g Lubelskiego zaraz po zagotowaniu, Pomiar gęstości – 12o Blg. Fermentacja w temp. ok. 18 oC -15 dni Refermentacja -140 g cukru + ok. 0,5 l wody, Zeszło do 1o Blg I teraz problem: weizeny powinny mieć gęstą, trwałą pianę, a w moim taka nie jest. Nagazowanie niby ok, ale piana jest mizerna i szybko znika. Czy za niska temp. podczas warzenia mogła mieć na to wpływ? Czy na polepszenie piany miałaby wpływ ew. rezygnacja z pierwszej przerwy (40-45 oC)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Mam ten sam problem w ostatnim weizenie, ale nikt Ci tu nie powie "zrób tak i tak a będzie piana jak śmietana". Następnym razem możesz spróbować zrobić przerwę białkową, ale czy to coś pomoże? piwosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Piana to bardzo delikatny temat, z pogranicza guseł i magii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Przepis na pewną pianę: weźmisz jedno czarno kure... A tak na poważnie, to na pianę ma wpływ pierdylion czynników, z których niektóre są bardzo trudne do kontrolowania. Jak z kolei zrezygnujesz z pierwszej przerwy to nie będzie weizena, bo co to za weizen bez ferulikowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) A ile czasu minęło od zabutelkowania? Na moich pszeniczkach tez na początku piana marna, ale z czasem robi się piękna. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Piana to faktycznie delikatny temat, kiedyś spróbowałam opisać czynniki, które na nią wpływają - do poczytania na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi. No tak, z jednej strony ten element alchemii i magii w piwowarstwie działa na wyobraźnię i, nie ukrywam, dodaje temu zajęciu kolorytu, a z drugiej irytuje fakt, że do końca nie da się wszystkiego kontrolować. Bo jak eliminować błędy? W tym przypadku robić weizena jeszcze raz i jeszcze i czekać aż się uda... Cóż mi innego pozostaje? Tymczasem od zabutelkowania mojego weizena minął ponad miesiąc i tak jak było na początku, tak jest i teraz. Swoją drogą poza tą pianą (której może niepotrzebnie się czepiam) wyszło całkiem fajne piwko. Dori - pierwszą rzeczą jaką zrobiłem gdy wkurzył mnie brak piany było odnalezienie polecanego przez Ciebie wątku. Czytałem, przyswajałem wiedzę i postaram się zrobić z niej użytek. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Dokładnie o to chodzi w piwowarstwie - o naukę. Ciągłą. A i tak musisz przyjąć do wiadomości, że zawsze jest duża niewiadoma. Zbyt duża liczba czynników, których piwowar nie kontroluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Pomiar gęstości – 12o Blg. Fermentacja w temp. ok. 18 oC -15 dni Refermentacja -140 g cukru + ok. 0,5 l wody, Zeszło do 1o Blg Za niska temperatura fermentacji, przynajmniej o 4° wyższa być powinna (dla estrów). Za niskie nasycenie, pewnie 2,5-2,6 v/v (o 2-3 za mało dla pszenicy). Spore odfermentowanie (dużo alkoholu, więc piana słabsza). Ten schemat zacierania jest w porządku, nie może mieć złego wpływu na pianę. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) również robiłem piwo z tego zestawu i piana bardzo szybko się redukowała do praktycznie zera, nie zostawał nawet kożuszek. schemat zacierania znalazłem w zapisach Jejskiego: 46 - 25 min, 55 - 10 min, 62 - 30 min, 72 - 30 min mashout - 10 min. drożdże zadane: mauribrew weiss Y 1433. fermentacja przebiegała w temperaturze otoczenia ok. 18 stopni. z początkowych 12 blg zostało 4. z różnych względów zarówno fermentacja burzliwa jak i cicha trwały po 2 tygodnie każda. na fermentacji cichej piwo nie odfermentowało nawet o pół stopnia. wyszło całkowicie przejrzyste, przed zmieszaniem drożdzy oczywiście. do 22 litrów dałem 240 g glukozy, wskażnik chyba 3.6. trochę się zastanawiałem nad tą pianą i stwierdziłem, że jedną z przyczyn może być fakt, że przerwa ferulikowa odbywała się raczej w wyższych temperaturach co sprawiło, że nałożyła się trochę z białkową. a jeden z błędów jakie podaje Pan Vogel odnośnie słabej trwałości piany to właśnie zbyt długa przerwa białkowa. radzi również aby fermentować w niskich temperaturach. byłem bardzo zadowolony z tego piwa dlatego moim następnym będzie dunkelweizen. spróbuję zastosować tym razem dekocję choć nie wiem czy to akurat ma jakiś wpływ na pianę. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez kowalczyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) 46 - 25 min, 55 - 10 min, 62 - 30 min, 72 - 30 min Od kilku warek stosuję taki schemat: 45°- 15 min 55°- 15 min 62°- 40 min 72°- 40 min Jest tak genialny, że szybko go nie zmienię (piana jest wzorowa). Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się