Krzyko Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Zrobiłem weizena z zestawu CP: Zacieranie: 40-45 oC - 15’, 61-63°C - 25', 71-73°C - 35', 77-78°C – mash out. Filtracja i wysładzanie ciągłe. Warzenie – 1,5 godz. Nie dopilnowałem warzenia i przez jakiś czas brzeczka nie wrzała, tzn. była podgrzewana ale za małym płomieniem. Chmielenie - 15 g Lubelskiego zaraz po zagotowaniu, Pomiar gęstości – 12o Blg. Fermentacja w temp. ok. 18 oC -15 dni Refermentacja -140 g cukru + ok. 0,5 l wody, Zeszło do 1o Blg I teraz problem: weizeny powinny mieć gęstą, trwałą pianę, a w moim taka nie jest. Nagazowanie niby ok, ale piana jest mizerna i szybko znika. Czy za niska temp. podczas warzenia mogła mieć na to wpływ? Czy na polepszenie piany miałaby wpływ ew. rezygnacja z pierwszej przerwy (40-45 oC)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Mam ten sam problem w ostatnim weizenie, ale nikt Ci tu nie powie "zrób tak i tak a będzie piana jak śmietana". Następnym razem możesz spróbować zrobić przerwę białkową, ale czy to coś pomoże? piwosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Piana to bardzo delikatny temat, z pogranicza guseł i magii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Przepis na pewną pianę: weźmisz jedno czarno kure... A tak na poważnie, to na pianę ma wpływ pierdylion czynników, z których niektóre są bardzo trudne do kontrolowania. Jak z kolei zrezygnujesz z pierwszej przerwy to nie będzie weizena, bo co to za weizen bez ferulikowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) A ile czasu minęło od zabutelkowania? Na moich pszeniczkach tez na początku piana marna, ale z czasem robi się piękna. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Piana to faktycznie delikatny temat, kiedyś spróbowałam opisać czynniki, które na nią wpływają - do poczytania na wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi. No tak, z jednej strony ten element alchemii i magii w piwowarstwie działa na wyobraźnię i, nie ukrywam, dodaje temu zajęciu kolorytu, a z drugiej irytuje fakt, że do końca nie da się wszystkiego kontrolować. Bo jak eliminować błędy? W tym przypadku robić weizena jeszcze raz i jeszcze i czekać aż się uda... Cóż mi innego pozostaje? Tymczasem od zabutelkowania mojego weizena minął ponad miesiąc i tak jak było na początku, tak jest i teraz. Swoją drogą poza tą pianą (której może niepotrzebnie się czepiam) wyszło całkiem fajne piwko. Dori - pierwszą rzeczą jaką zrobiłem gdy wkurzył mnie brak piany było odnalezienie polecanego przez Ciebie wątku. Czytałem, przyswajałem wiedzę i postaram się zrobić z niej użytek. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Dokładnie o to chodzi w piwowarstwie - o naukę. Ciągłą. A i tak musisz przyjąć do wiadomości, że zawsze jest duża niewiadoma. Zbyt duża liczba czynników, których piwowar nie kontroluje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Pomiar gęstości – 12o Blg. Fermentacja w temp. ok. 18 oC -15 dni Refermentacja -140 g cukru + ok. 0,5 l wody, Zeszło do 1o Blg Za niska temperatura fermentacji, przynajmniej o 4° wyższa być powinna (dla estrów). Za niskie nasycenie, pewnie 2,5-2,6 v/v (o 2-3 za mało dla pszenicy). Spore odfermentowanie (dużo alkoholu, więc piana słabsza). Ten schemat zacierania jest w porządku, nie może mieć złego wpływu na pianę. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) również robiłem piwo z tego zestawu i piana bardzo szybko się redukowała do praktycznie zera, nie zostawał nawet kożuszek. schemat zacierania znalazłem w zapisach Jejskiego: 46 - 25 min, 55 - 10 min, 62 - 30 min, 72 - 30 min mashout - 10 min. drożdże zadane: mauribrew weiss Y 1433. fermentacja przebiegała w temperaturze otoczenia ok. 18 stopni. z początkowych 12 blg zostało 4. z różnych względów zarówno fermentacja burzliwa jak i cicha trwały po 2 tygodnie każda. na fermentacji cichej piwo nie odfermentowało nawet o pół stopnia. wyszło całkowicie przejrzyste, przed zmieszaniem drożdzy oczywiście. do 22 litrów dałem 240 g glukozy, wskażnik chyba 3.6. trochę się zastanawiałem nad tą pianą i stwierdziłem, że jedną z przyczyn może być fakt, że przerwa ferulikowa odbywała się raczej w wyższych temperaturach co sprawiło, że nałożyła się trochę z białkową. a jeden z błędów jakie podaje Pan Vogel odnośnie słabej trwałości piany to właśnie zbyt długa przerwa białkowa. radzi również aby fermentować w niskich temperaturach. byłem bardzo zadowolony z tego piwa dlatego moim następnym będzie dunkelweizen. spróbuję zastosować tym razem dekocję choć nie wiem czy to akurat ma jakiś wpływ na pianę. Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez kowalczyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) 46 - 25 min, 55 - 10 min, 62 - 30 min, 72 - 30 min Od kilku warek stosuję taki schemat: 45°- 15 min 55°- 15 min 62°- 40 min 72°- 40 min Jest tak genialny, że szybko go nie zmienię (piana jest wzorowa). Edytowane 9 Sierpnia 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi