moon Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Witam, Robię piwo belgijskie (przynajmniej z założenie takie ma być) wyłącznie na słodach jęczmiennych i mam problem... Wychłodziłem gar w wannie (nie mam chłodnicy), whirlpool i ściągam z nad chmielin. Szło pięknie krystaliczne. Na dnie zostało ok. 2 litrów białka i dalej chmielin. Niestety część z tego białka zassało mi do fermentatora a mam też wrażenie, że im mniejsza temperatura tym białek więcej (to chyba się zgadza z tym co czytałem. Teraz fermentuje na burzliwej i jest ładna piana ale w brzeczce jest "burza" płatki białka latają jak głupie. Zacieranie: 55C -> 10' 62C -> 25' 70C -> 30' Co robić? Pozdr. Michal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Co robić? Zostawić w spokoju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Ani mi się waż tego ruszać !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 płatki białka latają jak głupie Wszyscy zachwycają się przezroczystymi fermentorami, mają taż wady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Dzięki za podpowiedzi. Nie chodzi mi raczej o sam fakt białek a ich ilość... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 A to nie drożdże tak "fruwają"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Pewnie, że to drożdże. Znam ten miły oku widok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Białka, drożdże, nieważne. Po burzliwej opadnie toto na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Ok, dzięki za rady. Czekam na koniec burzliwej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Drożdżaki zapieprzają aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Wszyscy zachwycają się przezroczystymi fermentorami, mają taż wady Ale przynajmniej wiadomo, dlaczego pierwsza fermentacja nazywa się burzliwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2013 Ktoś wrzucał filmik, na którym gdyby nie podpis i to, że wszystko było w wiadrze można by pomyśleć, że to gotowanie a nie fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2013 Ktoś wrzucał filmik, na którym gdyby nie podpis i to, że wszystko było w wiadrze można by pomyśleć, że to gotowanie a nie fermentacja. [media] [/media] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się