sugarsweet Posted August 10, 2013 Share Posted August 10, 2013 Zastanawiam się czy kegi po pepsi mogę spokojnie trzymać na małym mrozie? Keg sam w sobie da radę, ale obawiam się nieco o uszczelki... Z mojego krótkiego doświadczenia z dolniakami: trzymanie piwa w fermentorze PE czy zakapslowanych butelkach na kilkustopniowym mrozie to pestka. W przypadku butelek z krachlą właściwie byłoby tak samo... ale o ile oryginalne uszczelki trzymają się super to te, które wymieniłem na ohydne gumki dostępne w sklepach piwowarskich popękały (trzymałem na max. kilkustopniowym mrozie). Jakie są Wasze doświadczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted December 29, 2013 Author Share Posted December 29, 2013 Sezon się zbliża... ponawiam pytanie: czy uszczelki w kegach pepsi dobrze zniosą trzymanie na lekkim mrozie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 Jaki to jest lekki mróz? Bo w temperaturze powyżej zera można spokojnie trzymać, a poniżej to parę godzin do schłodzenia piwa w kegu, a tak to ryzyko jest jakieś tam, oprócz uszczelek zawory ci wywali jak zamarznie itp. itd. Ja tam chłodziłem tylko na dworze kegi, nigdy nie zostawiałem dłużej niż 6-8h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted December 30, 2013 Author Share Posted December 30, 2013 lekki = taki coby piwo nie zamarzło a to "chłodzenie" to jak robiłeś? Przy minus 1 czy minus 10? Uszczelki są bardziej wystawione na zimno, ale jak nie zauważyłeś problemów to chyba nie jest źle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 No około minus 4-5C, uszczelki i tak prędzej czy później trzeba wymienić w kegu ale nic się z nimi złego nie działo do tej pory. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pitupitu Posted December 30, 2013 Share Posted December 30, 2013 (edited) http://browar.biz/fo...5&postcount=390 I jak już odmarzło to ze smakiem zostało Keg nie ucierpiał nic a nic No a uszczelki wazelinką dobrze jest przesmarować, nie tylko na mrozie. Edited December 30, 2013 by fidoangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts