sugarsweet Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Zastanawiam się czy kegi po pepsi mogę spokojnie trzymać na małym mrozie? Keg sam w sobie da radę, ale obawiam się nieco o uszczelki... Z mojego krótkiego doświadczenia z dolniakami: trzymanie piwa w fermentorze PE czy zakapslowanych butelkach na kilkustopniowym mrozie to pestka. W przypadku butelek z krachlą właściwie byłoby tak samo... ale o ile oryginalne uszczelki trzymają się super to te, które wymieniłem na ohydne gumki dostępne w sklepach piwowarskich popękały (trzymałem na max. kilkustopniowym mrozie). Jakie są Wasze doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Sezon się zbliża... ponawiam pytanie: czy uszczelki w kegach pepsi dobrze zniosą trzymanie na lekkim mrozie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Jaki to jest lekki mróz? Bo w temperaturze powyżej zera można spokojnie trzymać, a poniżej to parę godzin do schłodzenia piwa w kegu, a tak to ryzyko jest jakieś tam, oprócz uszczelek zawory ci wywali jak zamarznie itp. itd. Ja tam chłodziłem tylko na dworze kegi, nigdy nie zostawiałem dłużej niż 6-8h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 lekki = taki coby piwo nie zamarzło a to "chłodzenie" to jak robiłeś? Przy minus 1 czy minus 10? Uszczelki są bardziej wystawione na zimno, ale jak nie zauważyłeś problemów to chyba nie jest źle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 No około minus 4-5C, uszczelki i tak prędzej czy później trzeba wymienić w kegu ale nic się z nimi złego nie działo do tej pory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) http://browar.biz/fo...5&postcount=390 I jak już odmarzło to ze smakiem zostało Keg nie ucierpiał nic a nic No a uszczelki wazelinką dobrze jest przesmarować, nie tylko na mrozie. Edytowane 30 Grudnia 2013 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się