elroy Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Jaki to słód "brown" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2010 Jaki to słód "brown" ? Brown malt Brown malt is a darker form of pale malt, and is used typically in brown ale as well as in porter and stout. Like amber malt, it can be prepared from pale malt at home by baking a thin layer of pale malt in an oven until the desired color is achieved. 50-70 °L, no enzymes. Słód Brown Jest ciemniejszy niż słód pale malt, przeważnie jest używany w piwach typu brown ale, jak również w porterach i stoutach. Podobnie jak słód amber może być przygotowany w domu poprzez pieczenie cienkiej warstwy słodu pale malt w piekarniku do momentu uzyskania odpowiedniego koloru. 50-70 °L, brak enzymów. Osobiście strasznie zasmakowały mi smaki z tego słodu, bym rozważył małe dodatki nawet do bittera (50g) by nadać delikatnego zapachu kawy zbożowej. Moża go dodawać do 20%, nie wpływa bardzo intensywnie na kolor (w porównaniu ze słodem czekoladowym). Bardzo ciekawy słód. Jest jeszcze jeden, który muszę wypróbować, mianowicie Mild Malt. Ponoć połączenie wiedeńskiego i słodu pale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 4 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 Warka 103 Kremowe Ale Modyfikacja wody. 0,5g chlorku wapnia 0,5g mieszanki Burton Salts. Dodatki do wody są tylko i wyłącznie po to by podnieść ilość wapnia do 50 ppm. Zasyp 2,5kg słodu Lager 0,75kg płatków kukurydzianych. Zacieranie 55°C 15 minut 62°C 45 minut 69°C 20 minut 76°C 5 minut Następnie rozpocząłem filtrację. Poszła sprawnie, wysładzanie do 2°Blg. Chmielenie 12g marynki na godzię gotowania. Pół łyżeczki irish moss na ostatnie 15 minut gotowania. 350g białego cukru czcinowego na ostatnie 15 minut gotowania. Szybkie chłodzenie. Drożdże us05. Gęstość początkowa jest 12,5Blg. Całkiem nieźle jak na taki zasyp. Kolor jest bardzo jasny, słomkowy. Jestem bardzo ciekawy efektu końcowego. Będę musiał chłodzić podczas fermentacji, by temperatura nie skoczyła powyżej 22°C. Liczę na to, ze jedna butelka zamrożonej wody zmieniana co 12h powinna dać radę. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Po 6 dniach piwo ma 6°Brixa na refraktometrze, po przeliczeniu 1,9°Blg . Czyli odfermentowanie 85%. zapowiada się klasyczne ala lagerowe piwo . Temperatura podczas fermentacji nie przekraczała 20°C zatem liczę na czyste w smaku piwo. W weekend piwo wyląduje w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 11 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2010 Właśnie spróbowałem piwo. Stanowczo za dużo płatków kukurydzianych. Smak kukurydzy przypominający DMS jest wyraźny przy tak czystym i bezsmakowym piwie. Zobaczymy jak będzie smakowało jak się nagazue, ale stanowczo moim zdaniem ryż jest ciekawszym dodatkiem do tego stylu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2010 104 Polskie Ale Modyfikacja wodu 1/4 łyżeczki soli burton 1/4 łyżeczki chlorku wapnia szczypta soli kuchennej Zasyp 4kg Słodu lager Zacieranie 60 minut 65°C następnie podgrzałem do 78°C .Filtrat wyszedł raczej mętny, ale nie dało się lepiej, zobaczymy czy wyjdą jakieś posmaki. Wysładzanie do 3°Blg , już podczas zacierania widziałem, że jest sporo nieześrutownych ziaren. Zatem zakładałem niższą wydajność niż zwykle. Warzenie 20g chmielu Marynka granulat na 60 minut 20g chmielu Marynka granulat na 20 minut 40g chmielu Marynka granulat na 5 minut Zapomniałem dodać mchu irlandzkiego niestety. Drożdże i fermentacja Użyłem gęstwy US-05, około 100ml. Zamierzam chłodzić piwo podczas fermentacji zamrożonymi petami, by temperatura nie wzrosła powyżej 22°C. Gęstość początkowa wyszła 11,5°Blg . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Polskie Ale wyladowalo w kegu z 70g cukru do refermentacji. Ma fajny chmielowy aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2010 105 A'la Wit Modyfikacja wody 1/4 łyżeczki soli Burton 1/4 łyżeczki chlorku wapnia Zasyp 2 kg słód lager 0,5 słód pale 1kg płatki pszenne 0,3kg płatki owsiane Zacieranie 20 minut w 55°C ,podgrzanie do 64°C przerwa 90 minut, podgrzanie do 72°C 20 minut podgrzanie do 75°C i rozpoczęcie filtracji. Filtracja poszła szybko sprawnie i bez żadnych problemów. Gotowanie 15 gram Perle na 60 minut gotowania starta skórka z 5 małych pomarańczy oraz 20 gram koleandry dodałem na ostatnie 10 minut gotowania. Bardzo szybko schłodziłem brzeczkę i zadałem około 100 ml gęstwy US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Warka 106. Pale Ale na Styczniowy Yeast Trial Wraz z 5 innymi kolegami z SCB bierzemy udział w małym eksperymencie. Mianowicie przez nasz lokalny sklep złożyliśmy zamówienie na dokładnie takie same zestawy surowców, oprócz jednego drożdży. Nasz warsztat i doświadczenie jest podobne, więc nie powinniśmy mieć podstawowych błędów piwowarskich, zatem piwa będą porównywalne w jakiś sposób. Cel tej zabawy jest taki by zobaczyć jakie są różnice w smaku piwa przy użyciu różnych drożdży. Ja wylosowałem Wyeast 1098 British Ale, a zasyp jest następujący 4kg pale malt 100g słód pszenny 100g słód karmelowy 50g Challenger na godzinę gotowania 15g Fuggles na ostatnie 15 minut. Zacieranie 1 godzina w 68C. Ja dodałem niecałe pół łyżeczki soli Burton by podnieść poziom wapnia. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Wszystkie piwa będą wystawione podczas corocznej imprezy pod koniec Stycznia. PS Jest to moje pierwsze piwo na nowym mieszkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Coś nie chce ruszyć. Już 16h i brak oznak fermentacji. Zaczynam się denerwować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Coś nie chce ruszyć. Już 16h i brak oznak fermentacji. Zaczynam się denerwować. Robiłeś starter? Ja używam aktualnie tych drożdży i bardzo ładnie pracują. U mnie fermentacja ruszyła dość szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Coś nie chce ruszyć. Już 16h i brak oznak fermentacji. Zaczynam się denerwować. Cuś pechowy weekend. Moje też. 36h i tylko zapach taki, że aż się w głowie kręci - ani piany, ani nic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Coś nie chce ruszyć. Już 16h i brak oznak fermentacji. Zaczynam się denerwować. Robiłeś starter? Ja używam aktualnie tych drożdży i bardzo ładnie pracują. U mnie fermentacja ruszyła dość szybko. Niestety nie. Teraz bardzo żałuje Starter napęczniał w kilka godzin, zupełnie zniszczył mi plan, bo za szybko był gotowy do użytku. Zatem wrzuciłem napęczniałą saszetkę do lodówki. Następnie 24h przed warzeniem wyjąłem z lodówki by ogrzały się powoli i zadałem bezpośrednio do brzeczki (robiłem podobnie kilka razy, ale ani razu nie miałem aż tak długiego lag'u). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 5 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 Starter napęczniał w kilka godzin, zupełnie zniszczył mi plan, bo za szybko był gotowy do użytku. Zatem wrzuciłem napęczniałą saszetkę do lodówki. NO to niewłaściwa reakcja, trzeba było raczej zrobić starter z tej saszetki. Lenistwo nie popłaca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 5 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2010 No tak, tylko kilka razy tak robiłem i lag był dłuższy, ale nie aż 24h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 No wystartowalo, troszke po 24h. Troszke dlugo, ciekawe czy cos z tego bedzie. Zapewne moje zagladanie co kilka godzin pod pokrywe jeszcze moglo pogorszyc sprawe. Mimo tylu lat warzenia, calyczas nie moge wyrobic cierpliwosci na tyle by nie zagladac pod dekielek Zobaczymy czy odfermentuje tak jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 6 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2010 No wystartowalo, troszke po 24h. Troszke dlugo, ciekawe czy cos z tego bedzie. Zapewne moje zagladanie co kilka godzin pod pokrywe jeszcze moglo pogorszyc sprawe. Mimo tylu lat warzenia, calyczas nie moge wyrobic cierpliwosci na tyle by nie zagladac pod dekielek Zobaczymy czy odfermentuje tak jak powinno. Ja zawsze zamykam szczelnie dekielek dopóki ciśnienie wewnętrzne nie zaokrągli jego kształtów (oczywiście nie używam żadne tam rurki fermentacyjnej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Warka 107 Extra Strong Bitter Modyfikacja wody Spora łyżeczka mieszanki soli Burton Zasyp 4kg Słód Pale 200g słód pszenny 200g Słód Brown 100g Słód Crystal 150g słód melanoidowy 50g słód czekoladowy Zacieranie 60 minut w 66°C , mashout do 76°C i filtracja. Chmielenie 35g First Gold na całość gotowania 25g First Gold na ostatnie 20 minut 40g First Gold na ostatnie 5 minut. Dodatek mchu Irlandziego na ostatnie 15 minut Drożdże 200 ml gęstwy Wyeast 1098 British Ale. Gęstość początkowa: około 15,5 °Blg , czyli naprawdę Ekstra Strong Bitter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Warka 108 Pale Ale Zasyp 3kg Słód pale 0.3kg słód pszenny Zacieranie 69°C przez 9 godzin, temperatura końcowa była 55°C . Wykonałem zacieranie nocne, czyli zacząłem późnym wieczorem coś koło 12 i skończyłem jak wstałem rano. Zacieranie odbyło się w porządnie wygrzanej lodówcce turystycznej. Całość szczelnie opatuliłem śpiworkiem do środka wrzuciłem termofor z wrzątkiem, by temperatura nie spadła zbyt szybko. Rano dolałem kilka litrów wrzątku by podnieść temperature do około 70C, następnie rozpocząłem powolną filtrację. Trwała około 70 minut. Następnie brzeczkę podgrzałem do 90C i zostawiłem na kilka godzin (trzeba było jechać na zakupy itd.) Po powrocie zagotowałem brzeczkę. Chmielenie 15g Goldings - 65 minut 17g Goldings - 15 minut łyżeczka mchu irlandzkiego 15g Marynka granulat - po wyłączeniu ognia 15g Perle granula - po wyłączeniu ognia. Następnie gorącą brzeczkę zostawiłem na ponad pół godziny, by chmiel się zdążył zaparzyć. Po czym schłodziłem brzeczkę, przelałem do fermentora przez sito, napowietrzając ją. Uzupełniłem zimną wodą do 20 litrów, wszystko dokładnie wymieszałem i pobrałem próbki do pomiarów. Na aerometrze było 1.052, czyli 12,8°Blg , a na refraktometrze 12,5°Brix, co daje 12,3°Blg. Wynik bardzo cieszący bo w końcu użyłem tylko 3,3kg słodu. Brzeczkę zadałem 100ml gęstwy Wyeast British 1098 i wstawiłem wiaderko do chłodnego pokoju, by fermentacja nie ruszyła zbyt gwałtownie. Zobaczymy co z tego wyjdzie, teoretycznie powinna brzeczka odfermentować bardzo głęboko, liczę że powinno stanąc na około 2°Blg, czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2011 Piwo odfermentowało do 2°Blg ,czyli mocno jak na te drożdże. Ale spodziewałem się głębokiego odfermentowania. Dzisiaj piwko zostało zabutelkowane z 50g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 26 Stycznia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 109 Pszenica Od dawna nie warzyłem pszenicy. Do tego musiałem uzupełnić mój bank drożdży właśnie o te drożdże. Jako, że miałem mało słodu pszennego w magazynku musiałem troszkę improwizować, więc nie jest to klasyczna pszenica, ale ala pszenica Zasyp: 2,5kg słód pilzneński 0,65kg słód pszenny 0,1 carahel 0,1 płatki owsiane 0,04kg Specjal B 0,04kg słód melanoidowy Zacieranie 90 minut w temperaturze 67°C Chmielenie 7g chmiel Iunga granulat na 70 minut gotowania. Drożdże Wyeast 3068. Gęstość początkowa 10,5°Blg . (mogło by być o te 0,5 więcej, ale cóż z troszkę ponad 3kg słodu nie ma co oczekiwać za dużo.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 26 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2011 mogłeś dokupić płatków i by wyszedł a'la witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Warka 110 Dunkeweizen Zasyp: 2kg słodu pszennego 1kg słodu monachijskiego 1kg słodu pilzenskiego 0,2 kg Carahell 0,15kg Special B 0,08kg pszennego słodu czekoladowego 0,06kg słodu melanoidowego. Zacieranie 25 minut w 45°C 15 minut w 55°C 60 minut w 66°C Mashout do 76°C Chmielenie 25g Lubelski - 60 minut Drożdże gęstwa po poprzednim piwe, czyli Wyeast 3068 w ilości 100ml. Gęstość wyszła 11.8°Blg i otrzymałem coś około 24 litrów, czyli wydajność przeciętna. Ostatnio sprawdzam dokładnie wydajność, nie by wyciągnąć jak najwięcej się da, ale po to by dostosowywać zasyp do dokładnie takiego piwa jakie chce uzyskać. Generalnie muszę bardzo dokładnie sprawdzać ześrutowanie słodu, bo to był do tej pory najczęstszy powód problemów z gęstością w moim browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2011 Właśnie blob z dunkeweizena atakuje mi kuchnie. Posawiłem barykady i się bronie. Walki będą trwały kilka dni, życzcie mi szczęscia i odwagi by przezwyciężyć bloba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2011 Kolejna warka 111 Bitter Dawno nie warzyłem. Po pierwsze jest to piwo,które będę po raz pierwszy fermentował drożdżami ze skosów. Oraz zastosowałem nietypowy sposób napowietrzenia brzeczki, mianowicie użyłem mieszadła budowlanego. Przepis jest standardowy 3kg Pale Malt 0,2kg crystal 0,1kg brown malt Zacieranie 90 minu w 67°C . Filtracja poszła bardzo sprawnie. Chmielenie 25g East Kent Goldings -60 minut 15g East Kent Goldings -30 minut 15g East Kent Goldings -1 minuta Łyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania. Drożdże. 1,2 litrowy starter Wyeast Themes Valley. Przygotowany był dwu stopniowo. Najpierw w ilości 40ml, inkubowany przez 24h, następnie w 1,2 litra przez 48h. Wyglądał na żwawy i smakował przyzwoicie, więc się zdecydowałem go użyć. Zobaczymy co z tego wyjdzie. PS Przepis to kopia z Jamil show. Gęstość początkowa wyszła troszkę wyższa od zakładanej. Uzyskałem 23 litry troszkę ponad 10°Blg. Następnym razem muszę zmniejszyć ilość słodu pale o dobre 250g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się