krzysiek9999 Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Zrobiłeś to z roweru??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Zrobiłeś to z roweru??? nie, z krzesła - miałem takie rozwalone krzesełko metalowe i wykorzystałem jego część... Gdybym nie miał krzesła to pewnie zrobił bym to z kątownika ... ale było by wtedy trochę więcej spawania Faktycznie jak teraz na to patrzę to też mam wrażenie że to mogłoby być z roweru . Najważniejsze że działa świetnie - chociaż gdybym robił kiedyś drugą to zrobiłbym odrobinę dłuższe ramię. To wycięcie w desce pod kątem zrobiłem szlifierką kątową z tarczą lamelową (oczywiście na oko) robiąc co chwilę test kapslowania. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez Amadeuss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Fajna przeróbka radzi sobie z butelkami o różnej wysokości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Fajna przeróbka radzi sobie z butelkami o różnej wysokości? niestety zrobiłem to wzorując się na "standardowych" butelkach choć udało mi się i te wyższe też zakapslować - ale było ciężko. Na szczęście tych większych miałem tylko kilka i teraz ich już zbierać nie będę ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Dobra. Mialem nie pisac o prosby przy drugiej warce, ale mam pewne watpliwosci. Wczoraj do pojemnika poszlo : http://www.sklep.piw...s_Gold-247.html I po kolei: 3 l gotowanej wody + słody z puszek Do tego 16 l zimnej wody Wszystko wymieszałem, robila sie ladna piana. Wsypalem drozdze do przegotowanej wody o temperaturze ~20* Brzeczke schlodzilem do ~21 stopni w wannie (trwało to ok 2h) po czym dodalem drozdze. I teraz problem - nie fermentuje W przypadku poprzedniej warki fermentacja zaczale sie ~2-4 godziny od zalania, a tutaj minelo kilkanascie i nawet nie wiem czy troszeczke piany jest (nie otwieralem) Jakies sugestie? EDIT Najgorsze bedzie jak sie okaze, ze drozdze padly, bo nie przygotowalem sie na taka ewentualnosc i nie mam pojecia gdzie teraz na biegu jakies kupic ;/ Bo jak zamowie, to minie kilka dni zanim dojda ;/ Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez trucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Do 24 godzin od zadania nie musisz się jeszcze martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Ok. Problem w tym, ze jutro i pojutrze mam wolne i chcialem wrocic na weekend do domu. Pytanie - czy jesli drozdze nie rozpoczna fermentacji, to bedzie bardzo złe, jesli kolejne drozdze dodam np w przyszly poniedzialek? Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez trucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Mnie zdarzał się lag i dłuższy niż 24h , więc na razie spokojnie. Jeśli nie ruszą do poniedziałku , to są duże szanse na to , że brzeczka skwaśnieje albo zacznie fermentować dzikimi drożdżami. Ale narazie spokojnie. Jeśli wypełnisz profil ,to może się okazać , że masz w okolicy jakiegoś piwowara który poratuje ,a to nawet nie wiadomo skąd jesteś. Ale najprawdopobniej będzię tak ,że ruszą wieczorem albo jutro. Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Rowniez mam taka nadzieje. Bo chyba 20 stopni to nie powinien byc problem dla drozdzy, podobnie jak to, ze uwadnialy sie około 2 godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Drozdze odzyly i bulgocze az milo Tak czy siak udalo mi sie wczesniej wyrwac z pracy i podskoczylem do sklepu w W-wie. Kupilem nowy cukromierz (do starego nalala mi sie woda podczas dezynfekcji..), 4 saszetki drozdzy (2 uniwersalne i 2 diy beer coppers) i wiekszy termometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Drozdze odzyly i bulgocze az milo Tak czy siak udalo mi sie wczesniej wyrwac z pracy i podskoczylem do sklepu w W-wie. Kupilem nowy cukromierz (do starego nalala mi sie woda podczas dezynfekcji..), 4 saszetki drozdzy (2 uniwersalne i 2 diy beer coppers) i wiekszy termometr no to super! szkoda było by to zmarnować - a tak będziesz miał dobre piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Dobra. Prawie wszystko juz wiem, ale mam pewien problem. Piwko wstawilem we wtorek tydzien temu. Dzis (a dokladnie za okolo 18 godzin) mija rowno tydzien. Po powrocie z pracy sprawdze blg i jesli bedzie ~1, to leci do szkla, ale jesli nie to: w czwartek wyjezdzam na krotkie wakacje - do niedzieli. A co za tym idzie przez caly czwartek, az do poznych godzin w niedziele nie bede mogl zabutelkowac piwa. Powiedzcie mi, czy jest to duzy problem jesli zostawie piwko na te 5 dodatkowych dni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Nic się nie stanie. Lepiej trochę dłużej niż za krótko. Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Jak zawsze, odpowiedz po kilkunastu minutach Ok, to jedyny powod do zmartwien to kapslowanie młotkowa.. Jak pobilem 1/5 to pewnie teraz bedzie 8/40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak zawsze, odpowiedz po kilkunastu minutach Ok, to jedyny powod do zmartwien to kapslowanie młotkowa.. Jak pobilem 1/5 to pewnie teraz bedzie 8/40 Do młotkowej jeżeli już musisz jej użyć najlepiej użyj po butelkę jakiejś gumowej podkładki, albo jakiejś maty amortyzującej. Dodatkowo jeszcze najlepiej bić ją gumowym młotkiem, wiem że tym sposobem jeden kolega 10-15 warek zabutelkował i miał może z 2 pobite butelki z całości Więc może tobie też się uda! Ale i tak doradzam zmienić kapslownice albo pożyczyć od kogoś. Akurat w twoim regionie nie brak piwowarów http://www.piwo.org/membermap/ Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 I od razu inwestuj w stołową. Mi po jakoś 500 butelkach zakapslowanych ręczna Greta już tak ładnie nie kapsluje (trzeba ciągle pilnować czy dobrze docisnęła). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Ja po informatyce, ale ojciec jest kowalem (spawanie i tworzenie czegos z niczego ma opanowane do perfekcji , wiec za jakis czas przerobi mi mlotkowa na stolowa. Do młotkowej mam młotek gumowy (spacjalnie kupiłem, bo widziałem, ze najlepiej takim bić). Jak butelkowalem poprzednia warke, to musialem kilka wlac do szkla i stawialem je na parze krotkich spodenek + recznik - oba swiezo po praniu i oba od razu do prania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Dobra, musze jednak zapytac Jak wstawialem piwo, to padl mi cukromierz (nalala sie woda do srodka ) i nie sprawdzilem poczatkowego blg. Teraz, po 7 dniach sprawdzam i blg = 3. Nigdzie nie moge znalesc ile powinno wynosic koncowe blg.. 3 to juz ok, czy czekac do 2(czyli rzekomo koniec fermentacji) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Fermentacja się zakończy kiedy blg przestanie spadać. Bez testu FFT nie da się przewidzieć na 100% na ilu blg stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Jak wstawialem piwo, to padl mi cukromierz (nalala sie woda do srodka ) Jakim cudem? Przecież cukromierz jest zamknięty z każdej strony :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trucha Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 po srodku jest "sklejona" pod duza temperatura (widac taki slaczek dookola) - pewnie tamtedy sie dostalo;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 (edytowane) Pewnie zalałeś go wrzątkiem i pękł... P.S. Postaraj się pisać trochę "ładniej" ciężko Cię zrozumieć. Edytowane 20 Sierpnia 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pm347 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Amadeuss zrobiłeś super sprzęt. Dziękuję za pomysł. Jaka jest średnica główki zaciskającej kapsel? Może jakąś mufę dałoby wspawać? Delikatnie otworzony kapsel dał mi wynik 29,26 mm. Tabela przeliczników miar daje propozycję 1 i 1/8 cala co równa się 28,575 mm.. 0,7mm to chyba idealnie spasowane. W sklepie hydraulicznym powiedzieli mi że muf o średnicy 1 i 1/8 nie ma, natomiast 1 i 1/4 ma ok 1 mm luzu. Macie jakieś pomysły na ten element? Edytowane 5 Czerwca 2018 przez pm347 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się