pendzacy_jelen Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Witam. Uwarzyłem już kila warek, najpierw z brewkitów dwie, później z brewkitów ale bez cukru, by ostatecznie warzyć a ekstraktów i samemu chmielić. Póki co piwo które robię sam jest bardzo dobre (zarówno dolniaki i górniaki). I tu rodzi się pytanie czy warto zabierać się za zacieranie. Największą przeszkodą póki co jest czas. Ekstrakt pozwala na szybkie przygotowanie brzeczki. Moim celem nie jest osiągniecie nie wiadomo jak dobrego piwa. Po prostu piwo ze sklepu mi nie smakuje, jest niedochmielone i niedogazowane jak dla mnie (ze świeczką trzeba górniaków też szukać). Czy warząc z zacieraniem uzyskuje się dużo lepsze piwo niż z ekstraktów (chmielonych samemu) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Moim zdaniem zacierane jest dużo lepsze. Ostatnio robiłem pszenicę z ekstraktu + WB06 - bardzo kieska wyszła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Wszystko zależy co chcesz uzyskać i co Tobie smakuje. Smakuje Ci powo, które robisz z ekstraktów? To git! Ale jak sam chmielisz, to już ponad godzinę inwestujesz. Zacieranie wymaga większego nakładu na sprzęt, ale w zamian masz więcej możliwości (nie oszukumy się, z ekstraktów nie wszystko uwarzysz) i jednak dużo niższy koszt surowców - także inwestujesz więcej czasu, ale efekt końcowy to inny poziom. Jak nie możesz wygospodarować więcej czasu i smakują Ci piwa z ekstraktów, to trzymaj się tego - robisz to przecież głównie dla siebie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Uwarzyłem już kila warek, najpierw z brewkitów dwie, później z brewkitów ale bez cukru, by ostatecznie warzyć a ekstraktów i samemu chmielić. Póki co piwo które robię sam jest bardzo dobre (zarówno dolniaki i górniaki). I tu rodzi się pytanie czy warto zabierać się za zacieranie. Piwo z ekstraktów to gotowiec, podobnie jak zupa z proszku. Najprościej, aby się o tym przekonać uwarz dwa piwa, gdzie jedno będzie z puchy, a drugie z zacieraniem i porównaj efekty. Ja swoje pierwsze piwo zrobiłem z puchy i też mi smakowało dopóki nie spróbowałem zacierania. Lusterko87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Jak większość zaczynałem przygodę z puszkami, po namowie kolegi przełamałem się i zacieram. Żałuję tylko jednego, że tak późno zacząłem zacierać. W swoich zapasach mam jeszcze kilka warek z brewkitów które mi nie smakują porównując do piwa warzonego. Zostawiłem je na zimowe grzańce lub na golonkę w piwie którą zapewne będę popijał piwem warzonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Według mnie warto zacierać. Z ekstraktów da się zrobić piwo wybitne ale tylko w niektórych stylach, niektórych stylów w ogóle nie zrobisz (np. witbier, stout owsiany), niektóre nie wyjdą zbyt dobre (np. tam gdzie zalecany jest słód brown w zasypie albo piwo musi mieć niski poziom melanoidyn, których powstaje trochę podczas zatężania ekstraktu). Jak nie masz czasu czy sprzętu na pełne zacieranie to może partial mash byłby dla Ciebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Jeżeli nie masz zbyt wiele czasu a masz kasę (musisz mieć, bo ekstrakty sporo kosztują w porównaniu ze słodem) to zainwestuj w automatyczny kociołek np. typu szpadel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Z ekstraktów da się zrobić piwo wybitne ale tylko w niektórych stylach, niektórych stylów w ogóle nie zrobisz (np. witbier, stout owsiany) Dlaczego? Miałem w planach warkę opartą na tym zestawie surowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 nawet nie wiedziałem ze piwo z ekstraktów jest takie drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Dzięki za odpowiedzi. To zapowiada się że ostatnie 4 ekstrakty pójdą na jakiegoś portera albo inne mocne piwo i zakupuję gar do gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Z ekstraktów da się zrobić piwo wybitne ale tylko w niektórych stylach, niektórych stylów w ogóle nie zrobisz (np. witbier, stout owsiany) Dlaczego? Miałem w planach warkę opartą na tym zestawie surowców. Witbier jest z niesłodowanej pszenicy, a nie słodu pszenicznego. Oczywiście całość może smakować bardzo dobrze ale będzie trochę inna, też obawiam się że barwa będzie trochę ciemniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 A przy okazji porównaj ceny - z ekstraktów ponad 92 zł, ze słodów niecałe 30 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Przy okazji zaśmiecę ten wątek i się pochwalę że przywiozłem kilka nawet koncernowych piw ze Słowacji i wszystkie póki co nie zawodzą. Dlaczego nasze piwa są tak niedochmielone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Przy okazji zaśmiecę ten wątek i się pochwalę że przywiozłem kilka nawet koncernowych piw ze Słowacji i wszystkie póki co nie zawodzą. Dlaczego nasze piwa są tak niedochmielone ? Bo większość ludzi pragnie takiego piwa. Takie piwo najlepiej się sprzedaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turu Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 A przy okazji porównaj ceny - z ekstraktów ponad 92 zł, ze słodów niecałe 30 zł. Mam na koncie 2 warki z ekstraktów słodowych, wyszły naprawdę dobrze, ale chyba rzeczywiście nie ma sensu dalej bawić się w ekstrakty. Czas poszukać większego garnka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Bo większość ludzi pragnie takiego piwa. Takie piwo najlepiej się sprzedaje. A bardzo dużo marketingu mówi o chmielu. Ot, paradoks. Do ad remu: Ja nigdy nie robiłem ekstraktów/brewkitów ze względu na przytoczone wcześniej porównanie do zupy z proszku. Aczkolwiek piłem RISa, albo bardziej imperial sweet stout z puszki i był bardzo dobry. Nie przekreślał bym puszek, jak komuś smakuje i jest zadowolony to czemu nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 też długo zastanawiałem się nad wyborem - z ekstraktów czy ze słodów - postanowiłem rzucić się od razu na głęboka wodę. Mam za sobą cztery zatarte warki. Powiem, że zabawa jest na prawdę świetna! Zacieranie nie jest takie trudne. Obejrzałem sobie na youtube filmy "warzę z Kopyrem" i poszło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WSS Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Moim zdaniem zacierane jest dużo lepsze. Ostatnio robiłem pszenicę z ekstraktu + WB06 - bardzo kieska wyszła Zgadzam się, robiłem tak samo z ekstraktów WES, poza pianą to to nawet koło pszenicy nie leżało... Pszenica ze słodów to zupełnie inna bajka, coś fantastycznego. Nie ma porównania, tylko zacieranie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pendzacy_jelen Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Ok jaką pojemność garnka ? Czy np. taki będzie dobry: http://allegro.pl/kinghoff-garnek-34cm-szklana-pokrywa-23l-gratis-i3467024517.html ? Czy lepiej większy: http://allegro.pl/garnek-gastronomiczny-stal-nierdzewna-30l-omega-i3438812754.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Ok. 30 litrów, więcej brzeczki gotujesz niż będzie piwa. I nie musi być nierdzewka, 3x tańsza emalia też daje radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) bierz emalię nawet 50l. Masz z głowy temat piany i kipienia. sprawdzone w praktyce . dodatkowo grzejesz od razu na 4 palnikach na kuchni. Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Jak się na emalię zdecydujesz to na giełdzie w Pruszczu dużo i w dobrych cenach. 30l za 100zł chciała mi ruska sprzedać w ostatnią niedzielę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Jak się na emalię zdecydujesz to na giełdzie w Pruszczu dużo i w dobrych cenach. 30l za 100zł chciała mi ruska sprzedać w ostatnią niedzielę. Za tyle to ja na alledrogo z przesyłką kupiłem. Chociaż na giełdzie przynajmniej widzisz co bierzesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Weź co najmniej 40l, różnica w cenie z 30l jest minimalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeuss Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 jednak duży gar potrzebuje porządnego palnika - mój łapie dwa palniki - muszę pomyśleć i taborecie gazowym na przyszłość .... to bardzo skróci czas warzenia ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się