Andrzej34 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Witam. Mam pytanie odnosnie zamiennikow chmieli,Chcialbym ''uwarzyc'' warke piwa (Sweet Stout)znalazlem przepis - Słód jasny pilzneński 4,6 kg - Słód Monachijski Typ-I 0,3 kg - Słód Monachijski Typ-II 1,0 kg - Słód karmelowy Caraarama 0,2 kg - Słód Carafa® I 0,1 kg - Laktoza 0,25 kg - Chmiel goryczkowy Marynka 25 g - Chmiel aromatyczny Lubelski 25 g - Mech Irlandzki 1 łyż. - Drożdże Safale S-04 62°- 73° - 120 min. Nasycić na max 2,4 v/v Sporo pilzneńskiego i mech robi swoje, piwo ma piękny rubinowy, prawie czarny kolor. Z tej ilości powinno wyjść ok 27 l - 15 Blg Moge kupic wszystkie skladniki oprocz chmieli Marynki i Lubelskiego (mieszkam poza Polska)czy moglbym prosic o nazwe innych chmieli?podaje strone na ktorej moge zamowic chmiele (http://www.thehomebr...ps-c-77_99.html) Dziekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Challenger, Target za Marynkę, Goldings albo First Gold za Lubelski. Będzie dobre, tylko sobie alfa kwasy przelicz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekB Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja bym dał Żatecki zamiast lubelskiego (http://www.thehomebr...est-p-1320.html) i Perle zamiast Marynki (http://www.thehomebr...est-p-1700.html). Jak źle myślę to mnie poprawcie. Edit: oczywiście jako zamiennik Lubelskiego i Marynki, nie jako idealny wybór do sweet stouta. Edytowane 19 Sierpnia 2013 przez MaciekB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Albo Saaz za Lubelski i Northern Brewer za Marynkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej34 Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Ja bym dał Żatecki zamiast lubelskiego (http://www.thehomebr...est-p-1320.html) i Perle zamiast Marynki (http://www.thehomebr...est-p-1700.html). Jak źle myślę to mnie poprawcie. Edit: oczywiście jako zamiennik Lubelskiego i Marynki, nie jako idealny wybór do sweet stouta. A Twoim zdaniem jaki chmiele bylyby odpowiedznie do Sweet Stout'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2013 Z innej beczki Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Z innej beczki Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna. I o to chodzi w tej recepturze. Wszystko zbalansowane, żadnych wychyleń w tą czy inną stronę. Delikatna kawa, czekolada, nic co mogłoby zagłuszyć inne smaki. Andrzej34 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej34 Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Z innej beczki Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna. I o to chodzi w tej recepturze. Wszystko zbalansowane, żadnych wychyleń w tą czy inną stronę. Delikatna kawa, czekolada, nic co mogłoby zagłuszyć inne smaki. Witam. Wiec ta receptura jest dobra,czy moze wprowadzic jakies poprawki?Czekam na sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekB Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Ja bym dał Żatecki zamiast lubelskiego (http://www.thehomebr...est-p-1320.html) i Perle zamiast Marynki (http://www.thehomebr...est-p-1700.html). Jak źle myślę to mnie poprawcie. Edit: oczywiście jako zamiennik Lubelskiego i Marynki, nie jako idealny wybór do sweet stouta. A Twoim zdaniem jaki chmiele bylyby odpowiedznie do Sweet Stout'a? EKG albo Challenger na goryczkę, ale Marynka też będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Z innej beczki Za mało słodów palonych/palonego jęczmienia i przy 0,25kg laktozy na 27l to będzie ona delikatnie wyczuwalna. I o to chodzi w tej recepturze. Wszystko zbalansowane, żadnych wychyleń w tą czy inną stronę. Delikatna kawa, czekolada, nic co mogłoby zagłuszyć inne smaki. Dla mnie przy 100g Carafy I i braku palonego jęczmienia (i to na 27l) to będzie brown ale a nie stout. Ale nigdy nie robiłem milk stouta z takim zasypem więc może rzeczywiście będzie lepszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 20 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2013 odnosnie zamiennikow chmieli Moze Ci się kiedyś przyda http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_hop_varieties#Zeus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Dobre zestawienie zamienników, dodaj do ulubionych: http://www.homebrewstuff.com/hop-profiles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się