Lewelyn Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Mam pytanie dla niektórych może i banalne ale mnie nurtujące, czy ktoś pisze że fermentować np w 18 stopniach ma na mysli tem. brzeczki czy tem. otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Każdy pewnie pisze inaczej W swoich zapiskach zawsze piszę temperaturę otoczenia (bo ją łatwo zmierzyć) a w domyśle wiem, że temperatura fermentacji jest o 2-3°C stopnie wyższa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Powinno podawać się temperaturę piwa. Jak ma być 8-10C przy lagerach, a ktoś ma w piwnicy 10C to już nie utrzyma założonej temp. fermentacji. Będzie miał w piwie 12-13C. Nas powinna interesować temperatura fermentującej brzeczki, bo ta wartość ma wpływ na smak piwa, nie otoczenia. Najlepiej trzyma się temperatura w sterowanej lodówce. Jeśli piwo ma ochotę się zgrzać, termostat to skoryguje. W piwnicy różnie z tym bywa i nie zawsze tak jak chcemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral89 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Jednym słowem temperatura brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Teoretycznie brzeczki ale praktycznie mało kto robi pomiar temperatury brzeczki Co do wzrostu temperatury w stosunku do otoczenia, to zwłaszcza w przepadku ale trzeba uważać, gdyż jest ona większa niż dla lagerów bo fermentacja jest bardziej intensywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 21 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2013 (edytowane) Jak dla mnie przy lagerach warto pilnować temp. brzeczki bo różnica np. 5st.C może wpłynąć znacząco na smak. Natomiast przy górniakach bardziej bym pilnował otoczenia. Lagery mnóstwo osób i tak robi w ustrojstwach sterowanych ,więc samo się pilnuje a górne piwka to wiadomo: postawić w pokoju w kącie i tyle. Edytowane 21 Sierpnia 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się