Belzebub Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 na aukcji obok jest tańszy chmiel. ten kosztuje 17 zł za 250 g a tam za 30 zł 1 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Ceny są dojść wysokie, o ile wiem to nie poszły w górę aż tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 To jak doradzi mi ktoś czy można użyć np. Magnum zamiast Lubelskiego w mniejszych ilościach? A jako ciekawostkę przedstawię taką aukcję :rolleyes: bo zaciekawił mnie przepis .... http://www.swistak.pl/a11290629,szyszki-chmielu-nawarz-sobie-piwa-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Ani Marynka ani Magnum nie są zamiennikami dla Lubelskiego. Marynkę jednak można używać do aromatu, Magnum nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Ciekawsze jest to, że gość z pierwszej aukcji ma też sztobry do wyboru. Już się zastanawiam nad moim faworytem - Perle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 No to stare metody warzenia piwa, teraz mamy już nowocześniejsze a są i jeszcze bardziej nowoczesne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Ani Marynka ani Magnum nie są zamiennikami dla Lubelskiego. Marynkę jednak można używać do aromatu, Magnum nie. Dzięki za informacje, już coś zaczyna mi świtać .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Ani Marynka ani Magnum nie są zamiennikami dla Lubelskiego. Marynkę jednak można używać do aromatu, Magnum nie. ja stosowałem magnum kilka razy jako aromatyczny i efekty były rewelacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Ani Marynka ani Magnum nie są zamiennikami dla Lubelskiego. Marynkę jednak można używać do aromatu' date=' Magnum nie.[/quote']ja stosowałem magnum kilka razy jako aromatyczny i efekty były rewelacyjne. smakowicie brzmi...... ale tak jak Lubelski np. 15 czy 10 min przed końcem gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 no tak jak wrzucasz chmiel typowo na aromat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 no nie do końca, 15 min gotowania magnum zwiększyło by znacznie goryczkę piwa. Ja to robię w ten sposób, że wrzucam chmiel w ostatniej minucie gotowania i wyłączam palnik i szybciutko chłodzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 (edytowane) Bo jeszcze chmielenie na zimno mi chodziło po głowie. BNP a schładzasz z chmielem w środku? Edytowane 24 Września 2010 przez fabians Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 tak chłodzę z chmielem w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 ja robię tak, że z całej objętości zaplanowanego chmielu zostawiam sobie trochę na sam koniec, dorzucając do gara na ostatnie 5-10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 ja robię tak, że z całej objętości zaplanowanego chmielu zostawiam sobie trochę na sam koniec, dorzucając do gara na ostatnie 5-10 minut. BNP chodziło o coś w ten sposób http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=66179#p66179 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 aha bo było początkowo o chmieleniu goryczkowym dla aromatu. Co do wyłączonega palnika to ja tez nie wyciągam szyszki tylko ozstawiam z nią do wystudzenia, co czasem odbywa się metodą naturalnej utraty ciepła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krys123 Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 Dla potrzebujących pojemników do fermentacji i nie tylko - wiadro używane za 10 zł. http://allegro.pl/okazja-duze-biale-wiadra-ok-32l-polecam-i1243554710.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma77 Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 To jak doradzi mi ktoś czy można użyć np. Magnum zamiast Lubelskiego w mniejszych ilościach?A jako ciekawostkę przedstawię taką aukcję :rolleyes: bo zaciekawił mnie przepis .... http://www.swistak.pl/a11290629,szyszki-chmielu-nawarz-sobie-piwa-.html Dobry koleś nazbierał chmielu, nie wiadomo jakiego? Przepis już na naszym forum został "obśmiany". Ale liczy się pomysł. Biznes to biznes. Jeżeli ktoś nie wtajemniczony poczyni zakup na tej aukcji i spróbuje wykonać piwo w/g znalezionego tam przepisu... będzie dla piwowarstwa stracony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 To nie jest biznes tylko trucie ludzi! Mówię oczywiście o przepisie na piwo Taki "człek" powinien pić za karę trzy browary według tego przepisu dziennie przez rok, a potem należało by go wykastrować psychicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2010 To nie jest biznes tylko trucie ludzi! Mówię oczywiście o przepisie na piwo Taki "człek" powinien pić za karę trzy browary według tego przepisu dziennie przez rok, a potem należało by go wykastrować psychicznie jejski o czym piszesz ? ten przepis może nie jest finezyjny, ale jest to sposób na wykonanie piwa łącznie z zesłodowaniem ziarna. Ja wiem, że teraz są sklepy i kupisz każdy możliwy słód, ale kiedyś domowymi sposobami tak wykonywał się piwo. Sam zaczynałem odszukując takie przepisy. Uważasz, że tak zrobione piwo będzie wiele gorsze od piwa zrobionego z gotowego słodu ? W tym przepisie po prostu zaciera się zielony slód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Dla potrzebujących pojemników do fermentacji i nie tylko - wiadro używane za 10 zł. http://allegro.pl/okazja-duze-biale-wiadra-ok-32l-polecam-i1243554710.html Do fermentacji nie za bardzo się nadają. Mam chyba takie pokrywa nie jest za szczelna. A co gorsza ścianki są porowate ciężko dokładnie domyc. Ale do przechowywania słodu albo do zrobienia pojemnika do filtracji po założeniu kranika i oplotu (taki mam) idealne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 ten przepis może nie jest finezyjny, ale jest to sposób na wykonanie piwa łącznie z zesłodowaniem ziarna. Ja wiem, że teraz są sklepy i kupisz każdy możliwy słód, ale kiedyś domowymi sposobami tak wykonywał się piwo. Sam zaczynałem odszukując takie przepisy. Uważasz, że tak zrobione piwo będzie wiele gorsze od piwa zrobionego z gotowego słodu ? W tym przepisie po prostu zaciera się zielony slód Ja na przykład tak Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować nie robię, a za takie bzdury Jeśli ktoś lubi gorzkie piwa, a nienawidzi słodkich piw, tak jak ja, może zmniejszyć ilość cukru. nalerzy wysyłać na księżyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 co do gotowania ziarna - zalewasz ciepłą wodą, po czym zagotowujesz. Ile potrzeba czasu, żeby scukrzyć sam pilzneński ? A zauważ, że ciepła woda to ok. 25 °C, zanim się zagotowuje trochę czasu minie. Po zagotowaniu enzymy zresztą też jakiś czas jeszcze są aktywne. Dlaczego nie ma etapu warzenia ? BNP wykazał chyba jasno, że godzinny etap jest zbędny. Tak jak w tym opisanym przypadku. Co do cukru gość też nie do końca bredzi. Piłeś piwo po tygodniu od zabutelkowania ? Jedne są już fajnie nagazowane a inne słodkie, bo drożdże opornie pracują. A koleś radzi pić po tygodniu. Coś jest na rzeczy. Ja wiem, że jest forum masa materiałów w internecie na temat warzenia, ale z tego też wyjdzie piwo. Przyznaję tylko finezji w tym nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Ja na przykład tak Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować Oj tam! Przecież to dekokcja zerowarowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 25 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2010 Dla potrzebujących pojemników do fermentacji i nie tylko - wiadro używane za 10 zł. http://allegro.pl/okazja-duze-biale-wiadra-ok-32l-polecam-i1243554710.html Do fermentacji nie za bardzo się nadają. Mam chyba takie pokrywa nie jest za szczelna. A co gorsza ścianki są porowate ciężko dokładnie domyc. Ale do przechowywania słodu albo do zrobienia pojemnika do filtracji po założeniu kranika i oplotu (taki mam) idealne). Odwołuję to co napisałem byłem tam kupiłem 5 sztuk. Właściwie na przechowywanie słodu. Ale te są inne fakt pokrywki nie są szczelne, ale ścianki w tych co kupiłem poprzednio ścianki były szorstkie te są gładkie. Do burzliwej nadają się. Do cichej no nie wiem w/g mnie za bardzo nieszczelne pokrywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się