Skocz do zawartości

Ciekawe aukcje na allegro.


Rekomendowane odpowiedzi

Ani Marynka ani Magnum nie są zamiennikami dla Lubelskiego. Marynkę jednak można używać do aromatu' date=' Magnum nie.[/quote']

ja stosowałem magnum kilka razy jako aromatyczny i efekty były rewelacyjne.

smakowicie brzmi...... ale tak jak Lubelski np. 15 czy 10 min przed końcem gotowania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jak doradzi mi ktoś czy można użyć np. Magnum zamiast Lubelskiego w mniejszych ilościach?

A jako ciekawostkę przedstawię taką aukcję :rolleyes: bo zaciekawił mnie przepis ....

 

http://www.swistak.pl/a11290629,szyszki-chmielu-nawarz-sobie-piwa-.html

Dobry koleś nazbierał chmielu, nie wiadomo jakiego? Przepis już na naszym forum został "obśmiany". Ale liczy się pomysł. Biznes to biznes. Jeżeli ktoś nie wtajemniczony poczyni zakup na tej aukcji i spróbuje wykonać piwo w/g znalezionego tam przepisu... będzie dla piwowarstwa stracony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest biznes tylko trucie ludzi! Mówię oczywiście o przepisie na piwo ;) Taki "człek" powinien pić za karę trzy browary według tego przepisu dziennie przez rok, a potem należało by go wykastrować psychicznie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest biznes tylko trucie ludzi! Mówię oczywiście o przepisie na piwo ;) Taki "człek" powinien pić za karę trzy browary według tego przepisu dziennie przez rok, a potem należało by go wykastrować psychicznie ;)

jejski o czym piszesz ?

ten przepis może nie jest finezyjny, ale jest to sposób na wykonanie piwa łącznie z zesłodowaniem ziarna.

Ja wiem, że teraz są sklepy i kupisz każdy możliwy słód, ale kiedyś domowymi sposobami tak wykonywał się piwo. Sam zaczynałem odszukując takie przepisy.

Uważasz, że tak zrobione piwo będzie wiele gorsze od piwa zrobionego z gotowego słodu ? W tym przepisie po prostu zaciera się zielony slód

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla potrzebujących pojemników do fermentacji i nie tylko - wiadro używane za 10 zł.

 

http://allegro.pl/okazja-duze-biale-wiadra-ok-32l-polecam-i1243554710.html

Do fermentacji nie za bardzo się nadają. Mam chyba takie pokrywa nie jest za szczelna. A co gorsza ścianki są porowate ciężko dokładnie domyc.

Ale do przechowywania słodu albo do zrobienia pojemnika do filtracji po założeniu kranika i oplotu (taki mam) idealne).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ten przepis może nie jest finezyjny, ale jest to sposób na wykonanie piwa łącznie z zesłodowaniem ziarna.

Ja wiem, że teraz są sklepy i kupisz każdy możliwy słód, ale kiedyś domowymi sposobami tak wykonywał się piwo. Sam zaczynałem odszukując takie przepisy.

Uważasz, że tak zrobione piwo będzie wiele gorsze od piwa zrobionego z gotowego słodu ? W tym przepisie po prostu zaciera się zielony slód

Ja na przykład tak

Kiełkujące ziarno wsypać do garnka, zalewając 8 litrami ciepłej wody i cukru, po czym zagotować

nie robię, a za takie bzdury

Jeśli ktoś lubi gorzkie piwa, a nienawidzi słodkich piw, tak jak ja, może zmniejszyć ilość cukru.

nalerzy wysyłać na księżyc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co do gotowania ziarna - zalewasz ciepłą wodą, po czym zagotowujesz. Ile potrzeba czasu, żeby scukrzyć sam pilzneński ? A zauważ, że ciepła woda to ok. 25 °C, zanim się zagotowuje trochę czasu minie. Po zagotowaniu enzymy zresztą też jakiś czas jeszcze są aktywne.

Dlaczego nie ma etapu warzenia ? BNP wykazał chyba jasno, że godzinny etap jest zbędny. Tak jak w tym opisanym przypadku.

Co do cukru gość też nie do końca bredzi. Piłeś piwo po tygodniu od zabutelkowania ? Jedne są już fajnie nagazowane a inne słodkie, bo drożdże opornie pracują. A koleś radzi pić po tygodniu. Coś jest na rzeczy.

Ja wiem, że jest forum masa materiałów w internecie na temat warzenia, ale z tego też wyjdzie piwo.

Przyznaję tylko finezji w tym nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla potrzebujących pojemników do fermentacji i nie tylko - wiadro używane za 10 zł.

 

http://allegro.pl/okazja-duze-biale-wiadra-ok-32l-polecam-i1243554710.html

Do fermentacji nie za bardzo się nadają. Mam chyba takie pokrywa nie jest za szczelna. A co gorsza ścianki są porowate ciężko dokładnie domyc.

Ale do przechowywania słodu albo do zrobienia pojemnika do filtracji po założeniu kranika i oplotu (taki mam) idealne).

Odwołuję to co napisałem byłem tam kupiłem 5 sztuk. Właściwie na przechowywanie słodu. Ale te są inne fakt pokrywki nie są szczelne, ale ścianki w tych co kupiłem poprzednio ścianki były szorstkie te są gładkie. Do burzliwej nadają się. Do cichej no nie wiem w/g mnie za bardzo nieszczelne pokrywy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.