sebek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Orientuje się ktoś jaką wodę mamy w Poznaniu? Część danych Aquanet podaje na stronie min: Mg - 12 mg/l SO4 - 104,6 mg/l CaCO3 - 283 mg/l wyliczyłem że: Ca - 93,4 mg/l Brakuje mi jeszcze Na, Cl i HCO3. Zna ktoś pozostałe parametry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Nie wiem czy jakość wody może się mocno zmienić w ciągu 3 lat, ale tu masz wyniki z 2010 (24 str.) http://www.tester.br...ort_preview.pdf W załączniku masz bieżący raport z aquanetu. jakosc-wody-ii-kwartal-2013-r-183.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Nie wiem czy jakość wody może się mocno zmienić w ciągu 3 lat, ale tu masz wyniki z 2010 (24 str.) http://www.tester.br...ort_preview.pdf W załączniku masz bieżący raport z aquanetu. Dzięki. Raport z tego roku znam. Brakuje mi tam właśnie tego czego szukam. Muszę zrobić mały research czy przez te 3 lata woda mocno sie zmieniła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Jest nowy raport Aquanetu. Ph nam wzrosło o 0,2 i mocno w dół poszły siarczany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Najświeższa chemia naszej kranówy z Aquanetu. Są to parametry północy Poznania. Południe ma inną wodę, bo bierze z Mosiny. Ca+ 78 mg/l Mg+ 11 mg/l Na+ 27 mg/l Cl- 32 mg/l SO4- 84 mg/l twardość 15 dH pH 7,7 Dla porównania w Mosinie (czyli też Rataje, Grunwald) twardość to aż 18 dH. sebek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 a daj linkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Dzwoniłem do Aquanetu. Na stronie oficjalnej nie ma pelnego raportu (brak chlorkow i kationów sodowych). Wapń wyliczałem sam. leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Kierownik serwisu obiektów produkcji wody i oczyszczania ścieków Aquanet Agnieszka Arabska powiedziała, że "na tle Unii Europejskiej będziemy mieli jedną z najlepszych wód". http://www.aquanet.pl/aktualnosci,n175,1742 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Szkoda że dosyć twarda.. przynajmiej na ratajach. Rozmyslaliscie nad jakąś brita lub innym filtrem czy lejecie prosto z kranu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Prosto z kranu. Przy stoutach daję krede. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Taka twarda woda i jeszcze dajesz kredę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Szkoda że dosyć twarda.. przynajmiej na ratajach. Rozmyslaliscie nad jakąś brita lub innym filtrem czy lejecie prosto z kranu? Przed rozpoczęciem przygody z piwowarstwem rozmyślałem nad Britą ale w czasie, w którym bym przefiltrował odpowiednią ilość wody mógłbym zatrzeć i zacząć filtrować. Do czarnych piw rzucę trochę kredy, do mocno chmielonych gipsu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 No wlasnie ja probowalem... ale do zacierania wlalem natomiast do wysladzania juz stracilem cierpliwość...:-) zresztą zaczynam wątpić czy ten filtr by cokolwiek pomógł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Do czarnych piw rzucę trochę kredy, do mocno chmielonych gipsu. Nie wiem po co dowalać na pałę przy ciemnych piwach jeszcze kredy skoro woda jest i tak twarda albo po co jeszcze gipsu do chmielonych skoro i tak stosunek siarczanów do chlorków jest prawie trzykrotnie wyższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 (edytowane) Magnez spadł do 10 Siarczany spadły do 74,5 Twardość spadła do 14 dH Edytowane 3 Czerwca 2015 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2017 Przeprowadziłem się na Polankę, więc nie pomogę już z północą, ale pomogę z południem. Dziś dostałem świeżą analizę wody z SUW Mosina: pH 7,3 - 7,4***Jony:***Wapń Ca+ 110 mg/lMagnez Mg+ 14 mg/lSód Na+ 27 mg/lSiarczany SO4- 170 mg/lChlorki Cl- 58,7mg/lWodorowęglan HCO3- 4,3mmol/l (262.3722 mg/l) Dotyczy strefy 1: http://www.aquanet.pl/mapa-twardosci-wody,401 Marcin_K i KHOT 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProxymA Opublikowano 20 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2017 (edytowane) Odkurzę nieco temat. Nie jestem specjalista od wody. Jak uważacie? Czy woda Poznańska w której jest trzykrotniewiększy poziom siarczanów do chlorków, oraz 7ph, starczy do wyciągnięcia większych akcentów z chmielu, czy tez trzeba dosypać powiedzmy1g gipsu na 5 litrów przy robieniu chmielowych ale's? Edytowane 20 Marca 2017 przez ProxymA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 (edytowane) Odświeżam - oto najnowsze wartości średnie za okres od 1 stycznia do końca maja 2018 roku. : UJĘCIE SUW MOSINA a) pH - 7,4 b) wapń (Ca) - 130 mg/l c) magnez (Mg) - 13 mg/l d) sód (Na) - 21 mg/l e) siarczany (SO4) - 160 mg/l f) chlorki (Cl) - 44 mg/l g) wodorowlęglany (HCO3) - 281 mg/l Edytowane 19 Czerwca 2018 przez Wujek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 3 minuty temu, Wujek napisał: najnowsze wartości średnie za okres Północ czy południe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujek Opublikowano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 6 minut temu, zasada napisał: Północ czy południe? Południe - SUW Mosina: http://www.aquanet.pl/mapa-twardosci-wody,401 Paweł Wilczyński i zasada 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fortun Opublikowano 7 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2018 A czy ktoś zna parametry dla Naramowic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wito Opublikowano 27 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2018 (edytowane) Update na dzień 28.11.2018 dla ujścia przy rynku Jeżyckim (SUW Mosina), z tego co zrozumiałem bardziej wysunięta na północ cześć Jeżyc ma inne ujscie. a) pH - 7,3 b) wapń (Ca) - 77 mg/l c) magnez (Mg) - 11 mg/l d) sód (Na) - 25 mg/l e) siarczany (SO4) - 140 mg/l f) chlorki (Cl) - 47 mg/l g) wodorowlęglany (HCO3) - 286 mg/l Dodatkowa informacja :"Standardowo jest wartość, która została wyżej podana. Natomiast w chwili obecnej okresowo poziom siarczanów występuje na poziomie 80 mg/l co wpływa także na obniżenie HCO3- do ok. 244 mg/l - z wiedzy jaką posiadam to niebawem nastąpi powrót do układu standardowego." Edytowane 28 Listopada 2018 przez Wito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wito Opublikowano 28 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2018 (edytowane) . Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Wito Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarStres Opublikowano 21 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zna ktoś specyfikacje wody Dla SUW Wiśniowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 (edytowane) Wykonałem ostatnio testy kropelkowe i parametry wody na Jeżycach (Kościelna): Ca - 200 Mg - 21 GH - 34 KH - 13 Ph - 7,45 Edytowane 27 Maja 2019 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi