karczmarz Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 #66 Belgian Blonde Ale 17o blg 55l Pils 10kg CaraPils 2kg Pszeniczny 2kg Biscuit 1kg Abbey 0,5kg Cukier biały 1kg Sybilla 80g 60' 2,5l starter belgian ardennes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 #68 Classic Rauchbier 13,5o blg Wiedeński wędzony - 4 kg Monachijski II - 1,5 kg Special B - 0,5 kg Carapils - 0,5 kg Belgijski Słód Aromatyczny - 0,5 kg Korekta wody 3 ml kwas mlekowy 80% 8 g chlorek wapnia 7 g węglan wapnia Chmiele 20g 60' - Sybilla 30g 20' - Sybilla Drożdże Saflager W70/40 #69 Schwarzbier 13o blg Wiedeński - 2 kg Monachijski 2 kg Pilzneński - 1,5 kg Carapils - 0,7 kg Cukier 0,3 kg Macerat Barwiący Strzegom - 0,2 kg Karmelowy 300 - 0,45 kg Macerat wlany do zacieru przed wygrzewem. Korekta wody 2 ml kwas mlekowy 80% 8 g chlorek wapnia 1 0g węglan wapnia Drożdże Gęstwa Budvar Lager (miała być Octoberfest, ale się zepsuła) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 #70 Belgian IPA 18o blg 5 kg pilzneński 2 kg monachijski II 1 kg pszeniczny 0,5 kg aroma 0,5 kg biscuit 0,5 kg karmelowy 30 1 kg cukier biały Chmielenie 10g Magnum 60 min 20 g Sybilla 40 min 25 g Wakatu 4 x co 10 min 30 g Sybilla do Whirpola Belgian Ardennes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) #71 Traditional Bock 15o BLG 5kg Monachijski II 2kg Pilzneński 1kg Pszeniczny 0,35 kg Special B 0,5 kg Carapils 0,4kg Melanoidowy 0,3kg Chateau Aroma 0,3kg Chateau Biscuit Chmiele: 30g Sybilla 60' 30g Sybilla 25' Drożdże: Gęstwa Wyeast Munich Lager od Jeżowski Browar Domowy Wymiennik w trakcie chłodzenia zapchał się zupełnie (60g chmielu wtf?!) Toteż zlałem całość do fermentora i schłodziłem w wannie. Drożdże zadałem nazajutrz. Szykuje się DeeMeS Bock Edytowane 15 Marca 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) #72 Quadrupel 21o blg Słody: 7 kg Monachijski II 3 kg wiedeński 3 kg Pilzneński 2 kg niesłodowana pszenica 1 kg Special B 1 kg Biscuit 1 kg Pszeniczny 1 kg Aroma (belgijski) 1,5 kg cukier biały 1 kg cukier kandyzowany 500g cukier Muscavado Chmiele: 100g Sybilla 60' Dekokcja jednowarowa + 50g barwiącego zmielonego na proszek. Całość zadana gęstwą Belgian Ardennes (widoczne znaki infekcji). Edytowane 15 Marca 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (widoczne znaki infekcji). Czyli zadałeś brzeczkę zakażoną gęstwą, czy czegoś tu nie pojmuję w poniedziałek rano? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Wymiennik w trakcie chłodzenia zapchał się zupełnie Więc jednak mamy przewagę chłodnicy nad wymiennikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Czyli zadałeś brzeczkę zakażoną gęstwą, czy czegoś tu nie pojmuję w poniedziałek rano? Dokładnie tak Za bardzo nie miałem alternatywy. Smak samego piwa ponad gęstwą był ok, jedynie kożuch nie wierzchu był symptomem, wiec zlalem piwo i zadałem drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Trza się było odezwać, u mnie drożdży na razie dostatek, więc bym poratował - może nie belgi, ale wszystkie nówki nieśmigane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Więc jednak mamy przewagę chłodnicy nad wymiennikiem W drodze do browaru jest już Grundfos 20-30, więc problem zostanie wyeliminowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Trza się było odezwać, u mnie drożdży na razie dostatek, więc bym poratował - może nie belgi, ale wszystkie nówki nieśmigane Gdyby to nie był belgijski styl, to bym dzwonił po okolicznych piwowarach, ale tak to mamy eksperyment. Fermentuje obecnie w 22 st wiec szybko stężenie alkoholu bedzie powyzej 5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Zrobiłem te kilkanaście warek ale cały czas czułem niedosyt. Czegoś mi brakowało w życiu. Nie mogłem osiągnąć pełnej harmonii bez tego "czegoś". Dopiero po degustacji Pilsa Made in Goldbach olśniło mnie. Tak ! Aipy Sripy to nie wszystko ! Czasem człowiek tęskni do dobrego pilsa. Jak wcześniej miałem wątpliwości czy inwestować w sterownik do lodówki tak teraz jestem już w 100 % przekonany, że w niego zainwestuję i będę warzyć piwa dolnej fermentacji. Bardzo smakował mi Czech Pils. Pianka była obłędna, drobnopęcherzykowa. Miałem wrażenie, że można na niej położyć kilo gwoździ, a i tak nie opadnie. Piwo w smaku było dobrze zbalansowane. Delikatna goryczka i chmielowy aromat bardzo przypadł mi do gustu. Nie wyczułem za to Citry. Więcej szczegółów nie potrafię zdefiniować bo jak na razie mam za małe doświadczenie degustatorskie. Dzisiaj z Dawidem popróbujemy GalaxyPA. Gratuluję 1 miejsca w Krakowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Specjalnie zaszczepiłeś brzeczkę zainfekowaną gęstwą? Roboty ci nie szkoda? Niepojęte. No ale twój cyrk, twoje małpy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Zrobiłem te kilkanaście warek ale cały czas czułem niedosyt. Czegoś mi brakowało w życiu. Nie mogłem osiągnąć pełnej harmonii bez tego "czegoś". Dopiero po degustacji Pilsa Made in Goldbach olśniło mnie. Tak ! Aipy Sripy to nie wszystko ! Czasem człowiek tęskni do dobrego pilsa. Jak wcześniej miałem wątpliwości czy inwestować w sterownik do lodówki tak teraz jestem już w 100 % przekonany, że w niego zainwestuję i będę warzyć piwa dolnej fermentacji. Bardzo smakował mi Czech Pils. Pianka była obłędna, drobnopęcherzykowa. Miałem wrażenie, że można na niej położyć kilo gwoździ, a i tak nie opadnie. Piwo w smaku było dobrze zbalansowane. Delikatna goryczka i chmielowy aromat bardzo przypadł mi do gustu. Nie wyczułem za to Citry. Więcej szczegółów nie potrafię zdefiniować bo jak na razie mam za małe doświadczenie degustatorskie. Dzisiaj z Dawidem popróbujemy GalaxyPA. Gratuluję 1 miejsca w Krakowie. Dzięki za opinie Pils w tym roku udał się rzeczywiście bardzo fajnie. Zawsze miałem problem z trafieniem w optymalną goryczkę, ale w końcu chyba się udało. Wczoraj piłem tego pilsa i również już nie czułem Citry, piwo bardziej czeskie się zrobiło z lekko ziołowym aromatem. Czekam na kolejne wieści z degustacji Gratuluję 1 miejsca w Krakowie. W Szczecinie Edytowane 19 Marca 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Specjalnie zaszczepiłeś brzeczkę zainfekowaną gęstwą? Roboty ci nie szkoda? Niepojęte. No ale twój cyrk, twoje małpy. Tak jak pisałem już, na górze pojawiła się błonka około 3mm miała, zlałem ją i spróbowałem piwa. Niczego złego w smaku nie poczułem, zapach też nie odpychał. Zacząłem fermentację od 22o C więc stężenie alkoholu już powinno być powyżej 5%, co moim zdaniem skutecznie zahamuje rozwój ewentualnej infekcji. Jasne, że krew mnie zalewa za każdym razem, gdy jest infekcja, w tym piwie szczególnie się natyrałem, ale nie mogłem jednoznacznie stwierdzić, że ta gęstwa jest zakażona. Edytowane 19 Marca 2014 przez karczmarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Skoro piwo jest zakażone, to gęstwa też jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Skoro piwo jest zakażone, to gęstwa też jest. Uznałem, że skoro piwo znad gęstwy smakuje ok, to mimo wszystko je zadam. Jak piwo wyjdzie niepijalne, to mam nauczkę do ostatniej warki jaką wybiję. A jak wyjdzie w miarę, to chętnie Ci prześlę butelkę i się wypowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Gratuluję 1 miejsca w Krakowie. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Gratuluję 1 miejsca w Krakowie. ?? http://www.piwo.org/topic/11019-20140315-iii-szczecinski-konkurs-piw-domowych/page__st__40#entry267712 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) Kraków, Szczecin - w zasadzie jeden czort Oczywiście gratki !! Edytowane 19 Marca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jesteśmy po degustacji wspomnianego wcześniej GPA. W aromacie czuć melon, bardzo intensywnie na początku potem wychodzi trochę cytrusów z Citry. Bardzo odpowiada mi goryczka w tym piwie. Dla mnie idealna od 1 łyku. Zupełnie inna niż w moich piwach. Jakby bardziej szlachetna. Piwo jest wytrawne. Piana już nie tak efektowna jak w pilsie ale zostaje do końca i ładnie oblepia szkło. Fajnie jest wypić browar od tak doświadczonego piwowara. Bardzo poszerza to horyzonty. Wiem do czego mam dążyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcio_1977 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Kraków, Szczecin - w zasadzie jeden czort Oczywiście gratki !! Info miałem z 2 ręki więc możliwe, że wkradł się błąd. Dobrze, że Karczmarz uściślił który konkurs bo zaraz by plota poszła o wygraniu przed czasem konkursu w Żywcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 #73 Mint Witbier 11o blg 6 kg Pilzneński 7 kg Pszenica niesłodowana 1,5 kg płatki owsiane Chmiele: 70g Lubelski 60' 30g Lubelski 20' Korekta wody: 20g chlorek wapnia 30g węglan wapnia 4ml kwas mlekowy do zacieru 3ml kwas mlekowy do wody do wysładzania Przyprawy: Kolendra: 15g do zacieru, 30g na 15 min przed końcem gotowania Mięta: 9g na 15 min przed końcem gotowania Kandyzowana pomarańcza: 100g 15 min przed końcem gotowania Łyżeczka bazylii, szałwii, melisy na 15 min przed końcem gotowania Drożdże: Wyeast Belgian Witbier, 1,5l starter Zacieranie 3,5h + 30 min przerwa białkowa. Dosyć wolna filtracja, jednak bez utknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 #74 Dunkelweizen 10o blg, 65l 5kg pszenica niesłodowana 4kg Pilzneński 2kg Pszeniczny 2 kg Monachijski II 0,5kg Czekoladowy 400 0,3kg Special B 0,5kg Karmelowy 30 0,05kg barwiący (Strzegom) Chmielenie: 60′ 50g Lubelski 30′ 50g Lubelski Korekta wody: 20g Węglan Wapnia 3ml kwas mlekowy 80% 30g chlorek wapnia (15g do zacieru, 15g do waru) PH przed korektą 7.2 PH po korekcie 5.7 Pierwszy raz robiłem próbę jodowową. Fajna sprawa, ale przy moim długim jak zawsze czasie zacierania jest to raczej formalność. Wyszło prawie 60l, które zadałem jedną saszetką uwodnionych WB-06. Mając spory zapas niesłodowanej pszenicy postanowiłem zmniejszyć udział słodu pszenicznego na rzecz pszenicy niesłodowanej. Mam nadzieję, że piwo ida mi się bardzo nisko odfermentować, aby było bardzo pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Pierwszy raz robiłem próbę jodowową. Jak pierwszy raz??????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się