panta_rei Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) No właśnie, ale nie mam ochoty robić następnych zakupów i chciałbym go wykombinować z tego co mam pilzneński 1,3 kg pszeniczny 1,7 kg Do 4 kg trochę brak, dodałbym jakieś 0,4 kg płatków owsianych błyskawicznych, brakuje 0,6 kg zasypu... co byście polecili, kaszę manną czy może lepiej płatków jęczmiennych, w końcu tego jęczmiennego surowca trochę mało? Brak niesłodowanej pszenicy, może uda się trochę zdobyć, np śrutowanej pszenicy, czy wówczas zmniejszyć ilość słodowanej pszenicy? To nie musi być witbier stylowy na 100%, ma być smaczny ;-) Curacao posiadam, nawet całe pomarańczki, kolendra się znajdzie, skórka pomarańczowa i cytrynowa to pikuś. Zauroczył mnie Witbier z Kormorana i chciałbym zrobić swojego. Edytowane 2 Września 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Możesz zrobić tak: 1,3 kg pilzneńskiego 1 kg pszenicznego 1,5 kg płatków pszennych lub ześrutowanej pszenicy 0,2 kg płatków owsianych Do tego obrana skórka z pomarańczy i kolendra. Przygotuj się na ciężką filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 co byście polecili, kaszę manną czy może lepiej płatków jęczmiennych brak pszenicy niesłodowanej, może być w postaci kaszy manny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Nie ma problemu z filtracją, nie bój się. Trzeba dobrze kleikować niesłodki. Piłem witbiera z kormorana i od Jake (browar CK), Obolona, fajne piwa ogólnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Poszukaj pszenicy na kutię w sklepach, może już jest. piotr986 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 w kauflandach jest "pszenica do chleba), ale kg chyba z 5 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Pszenicy całej nie kupię, bo nie mam śrutownika, co najwyżej mogę kolegę zmusić do dostarczenia śruty pszenicznej ;-) Ewentualnie jest jeszcze mąka pełnoziarnista, coś wykombinuję, jak na razie wszystkie moje kombinacje mi smakują, będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 mogę kolegę zmusić do dostarczenia śruty pszenicznej ;-) Ewentualnie jest jeszcze mąka pełnoziarnista, śruta do filtracji lepsza niż mąka jak na razie wszystkie moje kombinacje mi smakują, niesamowite to tak jak mnie czyli nie jestem odosobniony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Ziarno śrutowane możesz kupić na bazarach lub w sklepach z paszą dla zwierząt, ptaków, do siewu itp. Mam akurat w pobliżu taki sklep i niesłodki kupuję. Można kupić jeszcze w sklepach (stoiskach w marketach) ze zdrową żywnością ale raczej jest drogo. Np pszenicę śrutowaną kupiłem za 1.40zł / kg. Adam Mierzwicki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin3991 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) Tanie płatki pszeniczne kupisz w Auchanie, jest taki "bazarek" czy jak to sie tam nazywa, tam są nasiona i inne frykasy. Płatki błyskawiczne pakowane są po 0,6 kg, jęczmienne, owsiane, pszeniczne. Kupowałem do swojego witbiera wiosną, cena ok 2 zł za paczkę. Edytowane 2 Września 2013 przez marcin3991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 3 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Ha, jak się ma 100km do najbliższego Auchana to się nie pokozaczy, niestety muszę do kolegi na wioskę podjechać i pszenicę skroić, takie życie na prowincji. Płatki owsiane to mam, chociaż daleko im do ceny 2zł/600g :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Pszenica jest tańsza, chyba zbiory były dobre, kosztuje śrutowana 1zł(mc temu 1.4zł), owies cały 80gr, płatki owsiane 3.1zł. Dodaję po odrobinie do każdego piwa. Kukurydzę kiedyś kiełkowałem, po ususzeniu też po odrobinie wsypuję do gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 Zrobiłem wita na 50% drobno ześrutowanej pszenicy, brak przerwy białkowej, kleikowanie jakieś 30 minut - pierwszy raz przegrałem z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2013 joker0skater, co było potem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi