tomala80 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Witajcie, Mam na imię Tomek i jestem z okolic Warszawy:) Mam pytanie odnośnie piwa Belgian Pale Ale z zestawu HB drożdże S-33. W instrukcji napisano, że burzliwa trwa około 5 dni. Moje piwo po 9 dniach zeszło narazie do 5,5°Blg w temp 20°C i dość opornie drożdże pracują (piana, która była na początku zniknęła). Z uwagi na to, że muszę wyjechać w środę na 9 dni mam pytanie czy można na tyle czasu zostawić na burzliwej to piwo (łącznie będzie to 19 dni burzliwej w temp 20°C), czy może lepiej w środę zlać na cichą i niech sobie tam pomału pracuje? Póki co z piwem w fermentorze nic sie nie dzieje, tzn smakuje i pachnie jak piwo, jest słodkawe nie ma sie do czego przyczepić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Zostaw na burzliwej, pewniej i mimo wszystko szybciej Ci odfermentuje. Ja Weizenbocka fermentowałem 33 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Oba rozwiązania są do przyjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala80 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 W takim razie pozostawie na burzliwej. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 S-33 marnie odfermentowują, to może być już koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 2 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 Przelej na cichą. Lepiej żeby piwo tak długo nie leżało na burzliwej. Zawsze na cichej jeszcze trochę odfermentuje, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomala80 Opublikowano 2 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2013 (edytowane) hmmm w takim razie poczekam do środy. Jeśli nie zejdzie już nic, to nie bedzie sensu trzymać na burzliwej. Edytowane 2 Września 2013 przez tomala80 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekWG Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 moja pierwsza warka to tez było BPA fermentowane na S-33. Zeszło mi po 2 tyg do 4,5Blg. Z tym że było bardziej na słodko zacierane, ale to z racji pierwszego warzenia i błędów popełnionych. W każdym razie te S-33 zbyt nisko nie odfermentowują chyba. Ja zakończyłem na 4,5 i było to naprawdę smaczne piwo. Pewnie temu że to pierwsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 U mnie S-33 najniżej zeszły do 3 , a przeważnie do 4 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 Gęstwa (1 pokolenie) po s-33 też tak schodzi, wczoraj mieszańca psz-jęcz zlałem do butelek, z 13blg do 5blg. Dałem 3gr glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2013 (edytowane) W każdym razie te S-33 zbyt nisko nie odfermentowują chyba BPA u mnie schodzi do 3 Blg. 2 Blg przy S-33 w innych piwach, to też nic nadzwyczajnego. Edytowane 3 Września 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) No idealny temat dla mnie, więc się podłączę. Moje BPA na tych samych drożdzach po tygodniu burzliwej zeszło z 15(wiem wiem trochę za bogato ale popelniłem błąd przy filtracji i za mało odebrałem) do 5blg i przestało bulkać, zlałem na cichą i po tygodniu dalej ma 5blg. Troche boję się jeszcze butelkować, ale nie wiem czy jest sens dalej je trzymać w fermentorze Edytowane 6 Września 2013 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 (edytowane) Troche boję się jeszcze butelkować, Zupełnie niepotrzebnie się obawiasz. Nie o to chodzi żeby zeszło jak najniżej, a o to żeby przestało pracować. Jeżeli przez tydzień nic się nie zmieniło, to spokojnie możesz butelkować. Edytowane 6 Września 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 6 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2013 Odfermentowało do 1/3, powinno wyjść dobre, lekkie piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Dzieki za porady, zabutelkowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się