bnp Opublikowano 3 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2010 (edytowane) kolońskie 11 °Blg 14/10 3 kg słodu pilźnieńskiego 1 kg słodu pilźnieńskiego własnego 0,5 kg słodu pszenicznego 0,03g karmelowego jasnego 30g Marynki T-90 40 g lubelskiego S-33 zacieranie infuzyjne 40/40' + kompot z Marynki. 5 min warzenia z lubelskim Edytowane 3 Maja 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2010 (edytowane) ale mocny owies 16 blg 15 /10 4 kg słodu pilźnieńskiego 0,5kg słodu owsianego karmelowego jasnego własnego 1 kg niesłodowanego owsa 0,03g karmelowego jasnego 30g Marynki T-90 gęstwa London Ale zacieranie infuzyjne 40/40' + kompot z Marynki. 5 min gotowania Edytowane 10 Maja 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2010 American lager 16/10 2 kg słodu pilźnieńskiego 2 kg ryżu 0,3 kg kaszki kukurydzianej 35 g Marynki T-90 s-23 ryż i kaszka zatarte termamylem następnie odfiltrowane. Do filtratu dodany słód pilźnieński a następnie infuzja 40/40" + kompot z chmielu fermentacja w 16 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 17 Maja 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2010 (edytowane) Nie mam pojęcia do jakiej kategorii przydzielić mój ostatni wynalazek w smaku pewnie będzie jak Russian Imperial Stout bo na drożdzach górnych ale zasyp bardziej pod portera bałtyckiego zobaczymy Na pomysł wpadłem dzięki jednemu z wpisów Zbynka o zastosowaniu cienkusza jako wody do zacierania. Do rzeczy 17/10 zasyp : 3 kg ryżu 4 kg słodu pilźnieńskiego 0,3 kg monachijskiego własnego 0,2 słodu pszennego własnego 0,2 kg special B 0,15 kg castle crystal 1,1 kg owsa po 0,1 kg -czekoladowy brewferm -czekoladowy litovel -barwiący -jęczmień palony 40g Marynki T-90 gęstwa London Ale etap 1 do ok 12 l wrzątku dodałem 3ml termamylu oraz 3 kg ryżu. Gotowałem całość na niewielkim ogniu ok 1,5 h Ryż został zatarty całkowicie, zostało z ziarna tylko białko cała skrobia przemieniła się w dekstryny :o młóto ryżowe przefiltrowałem na oplocie i wysłodziłem . Wyszło mi ok 20 l zacieru ryżowego o ok 12 °Blg etap 2 Do takiego zacieru dodałem pozostałe składniki i zacierałem infuzyjnie 60/60 min otrzymałem ok 27 brzeczki ok 24 °Blg , wysładzanie przerwałem gdy cienkusz miał ok 10 blg , Tak więc wydajność powalająca. -plus taki że uzyskałem bez problemu wysoki °Blg i nie było problemu z gęstym zacierem. Edytowane 2 Lipca 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 nie opisuję warek bo nie ma co pisać ja to chyba mam niesamowitego pecha 5 warka pod rząd z infekcją. 2 warki nie do spożycia a 3 z mikroinfekcją jak na złość to jedna i ta sama infekcja. Piwko ma zapach piwa pszenicznego z lekką spaloną gumą. W smaku nie jest kwaśne ale tez zapach mi przeszkadza. 3 ostatnie warki zrobione normalnie 60 min gotowania z chmielem. idzie się załamać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 nie opisuję warek bo nie ma co pisać ja to chyba mam niesamowitego pecha 5 warka pod rząd z infekcją. 2 warki nie do spożycia a 3 z mikroinfekcją jak na złość to jedna i ta sama infekcja. Piwko ma zapach piwa pszenicznego z lekką spaloną gumą. W smaku nie jest kwaśne ale tez zapach mi przeszkadza. 3 ostatnie warki zrobione normalnie 60 min gotowania z chmielem. idzie się załamać Na jakim etapie pojawiła sie ta infekcja? Już na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 tak, zawsze na burzliwej, czasami już po 24 h od początku fermentacji pojawia się ten zapaszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 To chyba korzystnie były by albo mocno odkazić sprzęt, albo go wymienić. Szkoda piwa. A odzyskałeś z niego choć trochę "serca"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Wyrazy współczucia, nic tak nie boli jak praca na darmo i strata cennych surowców. Trudno cokolwiek doradzić tak zaawansowanemu i wprawionemu w bojach piwowarowi. Ale jeśli mogę coś dorzucić do koszyczka, to pomijając sprawy podstawowe, które zapewne Kolega zna od podstaw, może problem tkwi w "powietrzu". Może warto pomyśleć o jakiejś lampie ultrafioletowej i odkazić pomieszczenie, zwłaszcza że jak mi się zdaje zakażenie ma charakter bakteryjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 tak, zawsze na burzliwej, czasami już po 24 h od początku fermentacji pojawia się ten zapaszek. Czego używasz do odkażania sprzętu? Jakie drożdże? Mniemam, że nie gęstwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Może warto pomyśleć o jakiejś lampie ultrafioletowej i odkazić pomieszczenie, zwłaszcza że jak mi się zdaje zakażenie ma charakter bakteryjny. Raczej dzikie drożdże. I faktycznie mogą się brać z powietrza. Jednak może warto pomyśleć o zmianie środka do dezynfekcji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 używam piro, + do fermentatorów OXY, drożdże to różnie gęstwy oraz suche , faktycznie może coś lata w powietrzu i te temp. sprawiają że piwko coś łapie. Zrobiłem dziś posiew 2 piw wita który chyba jest ok oraz piwko z zapaszkiem ciekawe co wyjdzie. Jak na razie zaciskam zęby i robię przerwę ze 2 tyg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 używam piro, + do fermentatorów OXY, drożdże to różnie gęstwy oraz suche , faktycznie może coś lata w powietrzu i te temp. sprawiają że piwko coś łapie. Zrobiłem dziś posiew 2 piw wita który chyba jest ok oraz piwko z zapaszkiem ciekawe co wyjdzie. Jak na razie zaciskam zęby i robię przerwę ze 2 tyg No cóż, nie są to jakieś specjalnie mocne środki. Spróbuj może ClO2, ja polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 mi się wydaje ze to kwestia powietrza. Mieliśmy najpierw ulewy potem ciepło więc i w powietrzu jest tego sporo. Ja teraz sterylizuje pomieszczenie jak mam coś robić z piwem, za pomocą lampy uv. Mam ja od 2 tygodni więc ciężko mi powiedzieć jak się zmienia sytuacja, ale jak wczoraj przelewałem dunkela to smakował dobrze bez oznak zepsucia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 A ile taka rozsądna lampa UV kosztuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 ja kupiłem na alledrogo, koleś chciał ją w gabinecie zainstalować, ale mu chyba w życiu nie wyszło i się jej pozbywał, więc kupiłem za 120 zeta. trzeba polować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 http://www.ultraviol.pl/images/cennik_ULTRA-VIOL_lampy_fax.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szop007 Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 używam piro' date=' + do fermentatorów OXY, drożdże to różnie gęstwy oraz suche , faktycznie może coś lata w powietrzu i te temp. sprawiają że piwko coś łapie. Zrobiłem dziś posiew 2 piw wita który chyba jest ok oraz piwko z zapaszkiem ciekawe co wyjdzie. Jak na razie zaciskam zęby i robię przerwę ze 2 tyg[/quote'] No cóż, nie są to jakieś specjalnie mocne środki. Spróbuj może ClO2, ja polecam. Posłuchaj Jacka,bo wie,co mówi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 28 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 BNP- jak robisz fermentację burzliwą, w otwartych fermentatorach czy z rurką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 BNP- jak robisz fermentację burzliwą, w otwartych fermentatorach czy z rurką? to zależy jakie drożdże, jak nie wyłażą to fermentuję z rurką a jak wyłażą to z rozszczelnioną pokrywą problemy zaczęły się odkąd używam chłodnicy zanurzeniowej ale nie wiem jak mogła by zakazić piwo :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 problemy zaczęły się odkąd używam chłodnicy zanurzeniowej ale nie wiem jak mogła by zakazić piwo :rolleyes: A jak długo "gotowała" się z brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 z 5 ostatnich warek jak pamiętam 3 gotowałem z chmielem 60 min w 100 °C dodaję że piwo nie ma typowego "kwacha" jest pijalne ale mi tez zapaszek nie odpowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 Pytałem jak długo gotowała się z brzeczka chłodnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 29 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 ok 10 min wcześniej umyta OXY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2010 a fermentujesz cały czas w tych samych fermentorach, czy masz jakąś rotacje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się