bnp Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 klaruję i czasami filtruję nie dla efektu wizualnego ale dla polepszenia smaku piwa. Stare etykiety mi nie przeszkadzają w piciu piwa z kufla, nie wpływają na smak. jak kogoś częstuję to wybieram butelkę odmoczoną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 bawisz się w fitrację, klarowanie dla lepszego efektu wizualnego a nie odmaczasz starych etykiet O ile dobrze zrozumiałem bnp, to nie idzie tak bardzo o efekt wizualny, co o przyspieszenie całego procesu. Filtracja ma zastąpić leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 klaruję i filtruję dla polepszenia smaku piwa. To dopiero jest kwestia dyskusyjna. Moim zdaniem z calego opisu stylow BJCP moze 3-4 powinny byc agresywnie klarowane/filtrowane. Cala reszta dobrze uwarzona, odpowienio zbalansowana przez nachmielenie i poprawnie przefermentowana jest bogatsza w wersji naturalnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 @kopyr O ile dobrze zrozumiałem bnp, to nie idzie tak bardzo o efekt wizualny, co o przyspieszenie całego procesu. Tu trafiłeś w 10 Filtracja ma zastąpić leżakowanie. A tu pudło żadna operacja technologiczna nie zastąpi leżakowania czyli dojrzewania. Może ją tylko przyśpieszyć co najwyżej. @Makaron bnp napisał: klaruję i filtruję dla polepszenia smaku piwa. To dopiero jest kwestia dyskusyjna. To że jak ? będziemy dyskutowali czy mi smakuje mętne czy klarowne ? Jakie masz argumenty za tym że mi smakuje mętne ? Panowie wyluzujcie, powtarzam po raz 100 że ja tylko czasami filtruję piwo. Jakieś 10 warek temu ostatnie filtrowałem. Ale każdą klaruję. Zauważcie jedną zasadniczą różnicę między nami. Wy jesteście pasjonatami, smakoszami i znawcami piwa. Ja jedynie "warzę" by napić się dobrego (dla mnie) piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 A probowales warzyc american lager z dodatkiem ryzu jako dodatku nieslodowanego? Przepis : 3kg slod lager/pilzneński 1kg ryzu (ewentualnie zwiekszyc ilosc ryzu do poziomu ktorej dodatkowa skrobia zostanie rozlozona przez enzymy ze slodu) Zacieranie infuzyjne zaczynajace sie od przerwy bialkowej (15min), maksymalna przerwa 62°C (kolo godziny) i przez krotka przerwe 72°C do mashout 78°C. Gestosc od 7 do 14°Blg . chmiel 10g jakis goryczkowy/supergoryczkowy (ok 10%AA) - chmielenie minimum 60-70 minut. Drozdze dolnej fermentacji ewentualnie mocny starter Nottingham fermetnowane w dolnym zakresie wytrzymalosci tych drozdzy. Po fermentacji porzadne wyklarowanie i ewentualnie sztuczne nagazowanie do wysokiego poziomu. Powinno wyjsc calkiem porzadne piwo w ktorym klarowanie/filtrowanie bardzo dobrze wplynie na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2009 ooo ! Namówiłeś mnie dlaczego mi wcześniej nie dałeś tego przepisu, mam resztki słodów ale jak tylko uzupełnię zapasy postawię to piwko. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 4 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2009 Różane 1,5 kg pilźnieńskiego 2 kg podkiełkowanej zielonej pszenicy 1 kg śruty jęczmiennej 0,3 kg karmelowego jasnego 40 g marynki 70 g płatków dzikiej róży gęstwa us-05 Zacieranie dekokcyjne jednowarowe Śruta jęczmienna skleikowana, gotowana 15 min. Dodanie wody i pozostałych słodów ustalenie temp na 53 °Blg 15 min. 64 °C 35 min, odfiltrowanie 10 l brzeczki. Gęste 15 min w 74 °Blg a następnie gotowanie 20 min. Połączenie zacierów + wywar chmielowy, podgrzewanie od 60 °C do 74 °C, 30 min, dodanie płatków róży a następnie podgrzanie do 85 °C , filtracja, wysładzanie. wyszło 20 l 12 blg bo porozlewałem trochę na podłogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) Już wiem co to znaczy mieć problemy z filtracją brzeczki postawiłem pszeniczne ciemne z dodatkiem płatków błyskawicznych i to niestety był błąd. Zacier wygląda jak 1 wielki kisiel który się nie chce filtrować. Filtracja idzie jak krew z nosa ok 5 l/h a jeszcze wysładzanie 1 i ostatni raz użyłem płatków zbożowych, ze śrutą nigdy nie było problemów. Edytowane 13 Września 2009 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Cześć. Z tym kisielem to św. prawda Ja kleikowałem 1,6 kg płatków dzień kilka godzin przed warzeniem w 7 l wody, i po ostygnięciu okazało się że mam w garze ciało stałe zamiast płynnej brei. Na szczęście udało mi się to rozmiksować przy dodawaniu do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 5 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2009 Napaliłem się na witbiera ale mi nie posmakował. Miał być wit a będzie niby wit bez przypraw. 2 kg pilźnieński 2 kg śruty pszennej 1 kg śruty owsianej Śruta pszenna i owsiana skleikowana zacieranie 64°C - 40 min 72 °C - 60 min 20g- marynka 10g - taurus 30 g lubelski właśnie się chłodzi, ciekawe ile będzie °Blg bo pr. jodowa pozytywna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 Cześć Z ciekawości zapytam - jakimi drożdżami zadałeś ta warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2009 @bielok Jednak nie odważyłem się zastosować twych drożdżaków i postawiłem na us-05 dlatego to jest niby wit Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 postawiłem ciekawego stouta 2 kg pilźnieński 1kg pilźnieński własny 0,5 kg monacijski I 0,3 kg monacijski II własny 0,2 pszeniczny własny 0,15 pszeniczny karmelowy ciemny własny 0,26 karmelowy jasny 0,15 karmelowy ciemny 0,1 jęczmień palony 0,1 carafa II 0,2 słód podwędzany własny 0,5 kg śruty pszennej 2 kg śruty owsianej 1 kg śruty jęczmiennej 0,5 kg cukru kleikowanie dodatków niesłodowanych, w temp 80 st C dodane ok 0,7 kg słodu pilżnieńskiego - 1 godz infuzja całości 30 min / 90 min magnum 25 g gotowanie 50 min lubelski 35 g na koniec gotowania otrzymałem koło 27 l 18 blg 1 raz do ciemniaka dałem barwiący i palony przed wysładzaniem i to będzie to. Piwsko po ok 7 dniach zeszło do 3,5 °Blg za tydzień butelkuję zapowiada się jeden z mych lepszych ciemniaków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Cześć. Zasyp 8,5 kg - ciężko się mieszało? Jesli piwko dobrze rokuje, prosze o odłożenie butelki do degustacji Na jakich drożdżach fermentowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 20 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 (edytowane) łoj masakra, ostatni tak wielki zasyp zrobiłem z filtracją na początku, gdy zacier był lepki też była masakra ale później już z górki oczywiście buteleczkę masz odłożoną (tak jak z każdej warki w tym sezonie) ps jadę teraz na us-05 Edytowane 20 Października 2009 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2009 Pytanie do znawców tematu postawiłem american lager 1 kg ryżu z biedronki 1,3 kg słodu pilźnieńskiego (sklepowy) 2 kg słodu pilźnieńskiego ( produkcja własna) 30 g magnum 40 lubelskiego zacieranie; białkowa 15 ' później 45/45(do negatywnej pr. jod.) ryż ugotowany a następnie zmiksowany blenderem, dodany od początku zacierania. Zatarło się ślicznie, 0 problemu z filtracją. Po wystudzeniu szoka dostałem, miałem ok 20 l brzeczki 14,5 blg :o Zadałem starter z s-23, Może dobrze że taki wysoki ekstrakt bo piwo dobrze nachmieliłem. Do sedna, zapach ryżowy, smak także lekko ryżowy, nie nachalny ale wyczuwalny. Tak ma być ? kurcze celowałem w lekkie piwo a otrzymałem imperial american lager Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 Do sedna, zapach ryżowy, smak także lekko ryżowy, nie nachalny ale wyczuwalny.Tak ma być ? W teorii ryż nie daje własnego smaku, ale uwytrawnia piwo, powoduje, że jest lżejsze, mniej treściwe, bo nie zawiera tyle białka co słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 (edytowane) już po zawodach piwo miesiąca postawione zasyp 2,2 kg słodu pilźnieńskiego sklepowego 2,3 kg słodu pilźnieńskiego -produkcja własna 0,5 kg płatków jęczmiennych błyskawicznych płatki skleikowane zacieranie 15'-50 °C 35'- 64°Blg 40' - 72 °C godzina gotowania 30g magnum w 0' 40 g lubelski w 60' studzi się rano zadam starter z s-04 wyszło mi 27 l, °Blg sprawdzę rano bo mi się probówka na aerometr potłukła. "młody" strasznie się podjarał warzeniem, dostał pakiet piw do konsumpcji. W ten sposób zaraziłem pierwszy raz człowieka tym smacznym uzależnieniem ps °Blg koło 11,5-12 Edytowane 17 Listopada 2009 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 A młodzież letnia czy nie letnia? Na pewno już po cichu degustował Twoje wyroby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 "młody" - młody stażem, napalony na piwowarstwo domowe znaczy się. Znajomemu z pracy posmakowały me piwa i się chłopak chyba wciągną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Sorki myślałem że młodzież domowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 jeszcze się nie dorobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 dobra, podjarałem się pomysłem z Fratera pszenicznego i już jestem na etapie białkowej oszukaniec zasyp na 10 l 1 kg śruty pszennej 1 kg słodu pilźnieńskiego 20 g lubelskiego WB - 06 śruta skleikowana z 150 g słodu pilźnieńskiego (polecam metodę) wystudzenie do ok 45 st C dodanie słodu pilzneńskiego 10' dalej będzie 55°C - 15', 64 °C 30', 72°C do negatywnej pr jodowej. wyjdzie czy nie wyjdzie dobre piwo ale za to będę miał dobrą gęstwę na Weizenbocka, którego zamierzam postawić w następnym tygodniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 19 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2009 Cześć Bnp jak tam twój american lager? Jeszcze na burzliwej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 @bielok nie zauważyłem posta. Chyba tak bo piana powoli siada ale nie mierzyłem jeszcze °Blg. Co do piwska oszukaniec to tak jak przypuszczałem wyjdzie typowy pszeniczniak piwko kończy pracować, dziś próbowałem i w smaku fajne, goździkowo-bananowe piwko już na etapie końca burzliwej fermentacji można powiedzieć, że będzie smaczniejsze od Fratera. Ale sam to ja sobie mogę pooceniać zobaczymy co powiedzą na ten piwny wymysł doświadczeni piwowarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się