Skocz do zawartości

u bnp


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

klaruję i czasami filtruję nie dla efektu wizualnego ale dla polepszenia smaku piwa.

Stare etykiety mi nie przeszkadzają w piciu piwa z kufla, nie wpływają na smak.

jak kogoś częstuję to wybieram butelkę odmoczoną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

bawisz się w fitrację, klarowanie dla lepszego efektu wizualnego a nie odmaczasz starych etykiet :)

O ile dobrze zrozumiałem bnp, to nie idzie tak bardzo o efekt wizualny, co o przyspieszenie całego procesu. Filtracja ma zastąpić leżakowanie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

klaruję i filtruję dla polepszenia smaku piwa.

To dopiero jest kwestia dyskusyjna. Moim zdaniem z calego opisu stylow BJCP moze 3-4 powinny byc agresywnie klarowane/filtrowane. Cala reszta dobrze uwarzona, odpowienio zbalansowana przez nachmielenie i poprawnie przefermentowana jest bogatsza w wersji naturalnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@kopyr

O ile dobrze zrozumiałem bnp, to nie idzie tak bardzo o efekt wizualny, co o przyspieszenie całego procesu.

Tu trafiłeś w 10 :)

 

Filtracja ma zastąpić leżakowanie.

A tu pudło

żadna operacja technologiczna nie zastąpi leżakowania czyli dojrzewania. Może ją tylko przyśpieszyć co najwyżej.

 

 

@Makaron

 

bnp napisał:

 

klaruję i filtruję dla polepszenia smaku piwa.

 

To dopiero jest kwestia dyskusyjna.

To że jak ? będziemy dyskutowali czy mi smakuje mętne czy klarowne ?

Jakie masz argumenty za tym że mi smakuje mętne ?

 

 

Panowie wyluzujcie, powtarzam po raz 100 że ja tylko czasami filtruję piwo.

Jakieś 10 warek temu ostatnie filtrowałem. Ale każdą klaruję.

 

Zauważcie jedną zasadniczą różnicę między nami.

Wy jesteście pasjonatami, smakoszami i znawcami piwa.

Ja jedynie "warzę" by napić się dobrego (dla mnie) piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A probowales warzyc american lager z dodatkiem ryzu jako dodatku nieslodowanego?

Przepis :

3kg slod lager/pilzneński

1kg ryzu

(ewentualnie zwiekszyc ilosc ryzu do poziomu ktorej dodatkowa skrobia zostanie rozlozona przez enzymy ze slodu)

Zacieranie infuzyjne zaczynajace sie od przerwy bialkowej (15min), maksymalna przerwa 62°C (kolo godziny) i przez krotka przerwe 72°C do mashout 78°C. Gestosc od 7 do 14°Blg .

 

chmiel

10g jakis goryczkowy/supergoryczkowy (ok 10%AA) - chmielenie minimum 60-70 minut.

 

Drozdze dolnej fermentacji ewentualnie mocny starter Nottingham fermetnowane w dolnym zakresie wytrzymalosci tych drozdzy.

Po fermentacji porzadne wyklarowanie i ewentualnie sztuczne nagazowanie do wysokiego poziomu.

 

Powinno wyjsc calkiem porzadne piwo w ktorym klarowanie/filtrowanie bardzo dobrze wplynie na smak piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Różane

 

1,5 kg pilźnieńskiego

2 kg podkiełkowanej zielonej pszenicy

1 kg śruty jęczmiennej

0,3 kg karmelowego jasnego

 

40 g marynki

70 g płatków dzikiej róży

gęstwa us-05

 

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe

Śruta jęczmienna skleikowana, gotowana 15 min. Dodanie wody i pozostałych słodów ustalenie temp na 53 °Blg 15 min. 64 °C 35 min, odfiltrowanie 10 l brzeczki. Gęste 15 min w 74 °Blg a następnie gotowanie 20 min.

Połączenie zacierów + wywar chmielowy, podgrzewanie od 60 °C do 74 °C, 30 min, dodanie płatków róży a następnie podgrzanie do 85 °C , filtracja, wysładzanie.

wyszło 20 l 12 blg bo porozlewałem trochę na podłogę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Już wiem co to znaczy mieć problemy z filtracją brzeczki :)

postawiłem pszeniczne ciemne z dodatkiem płatków błyskawicznych i to niestety był błąd.

Zacier wygląda jak 1 wielki kisiel który się nie chce filtrować. Filtracja idzie jak krew z nosa ok 5 l/h a jeszcze wysładzanie :)

 

1 i ostatni raz użyłem płatków zbożowych, ze śrutą nigdy nie było problemów.

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Z tym kisielem to św. prawda :)

Ja kleikowałem 1,6 kg płatków dzień kilka godzin przed warzeniem w 7 l wody, i po ostygnięciu okazało się że mam w garze ciało stałe zamiast płynnej brei. Na szczęście udało mi się to rozmiksować przy dodawaniu do brzeczki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Napaliłem się na witbiera ale mi nie posmakował.

 

Miał być wit a będzie niby wit bez przypraw.

 

2 kg pilźnieński

2 kg śruty pszennej

1 kg śruty owsianej

 

Śruta pszenna i owsiana skleikowana

zacieranie

64°C - 40 min

72 °C - 60 min

 

20g- marynka

10g - taurus

30 g lubelski

 

 

właśnie się chłodzi, ciekawe ile będzie °Blg bo pr. jodowa pozytywna

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

postawiłem ciekawego stouta

 

2 kg pilźnieński

1kg pilźnieński własny

0,5 kg monacijski I

0,3 kg monacijski II własny

0,2 pszeniczny własny

0,15 pszeniczny karmelowy ciemny własny

0,26 karmelowy jasny

0,15 karmelowy ciemny

0,1 jęczmień palony

0,1 carafa II

0,2 słód podwędzany własny

0,5 kg śruty pszennej

2 kg śruty owsianej

1 kg śruty jęczmiennej

0,5 kg cukru

 

kleikowanie dodatków niesłodowanych, w temp 80 st C dodane ok 0,7 kg słodu pilżnieńskiego - 1 godz

infuzja całości 30 min / 90 min

 

magnum 25 g gotowanie 50 min

lubelski 35 g na koniec gotowania

 

otrzymałem koło 27 l 18 blg

 

1 raz do ciemniaka dałem barwiący i palony przed wysładzaniem i to będzie to. Piwsko po ok 7 dniach zeszło do 3,5 °Blg za tydzień butelkuję

 

zapowiada się jeden z mych lepszych ciemniaków

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

łoj masakra, ostatni tak wielki zasyp zrobiłem :)

z filtracją na początku, gdy zacier był lepki też była masakra ale później już z górki :)

 

oczywiście buteleczkę masz odłożoną (tak jak z każdej warki w tym sezonie) :)

 

ps

 

jadę teraz na us-05

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Pytanie do znawców tematu

 

postawiłem american lager

 

1 kg ryżu z biedronki

1,3 kg słodu pilźnieńskiego (sklepowy)

2 kg słodu pilźnieńskiego ( produkcja własna)

 

30 g magnum

40 lubelskiego

 

zacieranie; białkowa 15 ' później 45/45(do negatywnej pr. jod.)

 

ryż ugotowany a następnie zmiksowany blenderem, dodany od początku zacierania.

 

Zatarło się ślicznie, 0 problemu z filtracją.

Po wystudzeniu szoka dostałem, miałem ok 20 l brzeczki 14,5 blg :o

Zadałem starter z s-23, Może dobrze że taki wysoki ekstrakt bo piwo dobrze nachmieliłem.

Do sedna, zapach ryżowy, smak także lekko ryżowy, nie nachalny ale wyczuwalny.

Tak ma być ?

 

kurcze celowałem w lekkie piwo a otrzymałem imperial american lager :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

już po zawodach

 

piwo miesiąca postawione

 

zasyp

 

2,2 kg słodu pilźnieńskiego sklepowego

2,3 kg słodu pilźnieńskiego -produkcja własna

0,5 kg płatków jęczmiennych błyskawicznych

 

płatki skleikowane

 

zacieranie

 

15'-50 °C

35'- 64°Blg

40' - 72 °C

 

godzina gotowania

30g magnum w 0'

40 g lubelski w 60'

 

studzi się

rano zadam starter z s-04

 

wyszło mi 27 l, °Blg sprawdzę rano bo mi się probówka na aerometr potłukła.

 

 

"młody" strasznie się podjarał warzeniem, dostał pakiet piw do konsumpcji. W ten sposób zaraziłem pierwszy raz człowieka tym smacznym uzależnieniem :)

 

 

ps

 

°Blg koło 11,5-12

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dobra, podjarałem się pomysłem z Fratera pszenicznego i już jestem na etapie białkowej

 

oszukaniec

 

zasyp na 10 l

 

1 kg śruty pszennej

1 kg słodu pilźnieńskiego

 

20 g lubelskiego

 

WB - 06

 

śruta skleikowana z 150 g słodu pilźnieńskiego (polecam metodę)

wystudzenie do ok 45 st C dodanie słodu pilzneńskiego 10' dalej będzie 55°C - 15', 64 °C 30', 72°C do negatywnej pr jodowej.

 

wyjdzie czy nie wyjdzie dobre piwo ale za to będę miał dobrą gęstwę na Weizenbocka, którego zamierzam postawić w następnym tygodniu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@bielok

nie zauważyłem posta.

Chyba tak bo piana powoli siada ale nie mierzyłem jeszcze °Blg.

 

 

 

Co do piwska oszukaniec to tak jak przypuszczałem wyjdzie typowy pszeniczniak :D

 

piwko kończy pracować, dziś próbowałem i w smaku fajne, goździkowo-bananowe piwko

już na etapie końca burzliwej fermentacji można powiedzieć, że będzie smaczniejsze od Fratera.

 

Ale sam to ja sobie mogę pooceniać :)

zobaczymy co powiedzą na ten piwny wymysł doświadczeni piwowarzy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.