JacekKocurek Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 co do ostatniego pszeniczniaka to o dziwo wyklarował się jak by był na s-04 :oTe drożdże to totalna padaka i niewypał. chyba jeszcze na dodatek przechmieliłem je lubelskim Na Danstarach????? Kurcze u mnie po 3 tygodniach cichej i miesiącu w butelkach mętny że ho ho. Może dlatego, że kupiłem te drożdże na wyprzedaży.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Może dlatego, że kupiłem te drożdże na wyprzedaży.... wink ja także, kosztowały 2 zł i są chyba ze 2 miesiące po terminie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 3 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 (edytowane) 8/10 9/10 piwa z tej samej receptury różniące się drożdżami 3 kg słodu pilźnieńskiego 0,05 kg karmelowego jasnego 0,05kg karmelowego ciemnego 2 kg kaszy jęczmiennej drobnej 1,5 ml termamylu 40 g magnum 40 lubelskiego Przygotowanie surowców niesłodowanych, zacieranie, chmielenie tak jak zawsze. 8/10 12 °Blg ok 27 l poszła na California Lager ( dzięki bielok )- temp fermentacji 17 °C 9/10 12 °Blg ok 27 l poszła na Saflager W-34/70- temp fermentacji 12 °C 2 warki w 5,5 h Edytowane 3 Marca 2010 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 nowy filtr już działa cydr przefiltrowany czeka na nagazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 7 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2010 10/10 prawie jak kolońskie warka testowa na kadzi z pompką od pralki 1,5 kg słodu pilźnieńskiego 0,02kg karmelowego ciemnego 0,5 kg śruty pszennej 0,5 kg kaszki jęczmiennej 0,5 ml termaamylu magnum 20 g lubelski 15 g zacieranie tak jak zawsze z kompotem z chmieli. Przy problemach z cyrkulacją brzeczki przerwa maltozowa trwała coś koło 2 h dekstrynująca 1 h postawiłem na W-34/70 w temp ok 17 °C wyszło coś koło 15 l 12 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 nowy filtr już działa cydr przefiltrowany czeka na nagazowanie Co to to w lewym dolnym rogu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 a pompka od pralki co by w układ ciśnieniowy z kegiem się nie bawić, oczywiście jako złoże filtracyjne stosuję ziemię okrzemkową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Terry Opublikowano 8 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 O to wyżej mi chodziło Nad pompką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 hehe to filtr 5 " do wody z wkładem 1 mikron jeszcze przed namuleniem ziemi okrzemkowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 pszeniczne 7/10 na danstar munich jest płytkie w smaku oraz nie ma banana i goździka dzis zostało wyklarowane a za parę dni przefiltruję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 14 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2010 prawie jak marcowe 14 blg 11/10 3 kg słodu pilźnieńskiego 0,1 kg karmelowego jasnego 1kg monachijskiego 1,5 kg kaszki jęczmiennej 0,5 ml termaamylu magnum 40 g lubelski 40 g zacieranie tak jak zawsze z kompotem z chmieli. W-34/70 w temp ok 12 °C wyszło coś koło 27 l 14 °Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 stout 12/10 pale ale 2,5 kg pilźnieński własny 0,5 kg karmelowy jasny 0,15 kg karmelowy ciemny 0,15 kg czekoladowy 0,15 kg barwiący 0,05 kg jęczmień palony 0,05 kg słód karmelowy owsiany 0,1 kg 2,5 kg kaszki drobnej jęczmiennej 2 ml termamylu 30 g granulatu marynki California Lager zacieranie tak jak zawsze, fermentacja w 20 st C wyszło cos koło 27 l 14 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 stout na california lager 20°C ? hmmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 (edytowane) Cześć A co ci nie odpowiada w tych drożdżach ? Lubią wyższe temeratury te grzybki. Może być mało aromatów owocowych ale piwko powinno wyjść bardzo dobre Edytowane 26 Marca 2010 przez bielok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 @tomato no a kto mi zabroni ? piłeś stouta na s-23 ? ja tak, i nie był zły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 stouta to ja w ogóle nie piłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Stouty dużo wybaczają. Może na belgijskich czy pszenicznych drożdżach by nie wyszedł.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 cream ale 13/10 ostatnie lekkie jasne piwo w tym półroczu 2,7 kg słodu pilźnieńskiego 0,1 kg karmelowego jasnego 2 kg kaszy jęczmiennej drobnej 2 ml termamylu 40 g Marynki granulat 30 g Magnum jako aromatyczny - 5 min gotowania Przygotowanie surowców niesłodowanych, zacieranie, chmielenie tak jak zawsze. smilies 12 °Blg ok 27 l poszła na California Lager - temp fermentacji 20 °C piwo warzone na Bialską Giełdę Birofilów dziś byłem w piwniczce-przerażenie- mam ze 200 butelek jasnego lekkiego piwa a jeszcze marcowe oraz dolniak do rozlania :o sam tego nie wypiję :o przerzucam się na same piwka mocne dojrzewające Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 Niestety muszę Cię zmartwić. Piwo wychodzi z piwnicy z prędkością światła, ani się nie spostrzeżesz jak będzie deficyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 27 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2010 dzięki za radę oraz przestrogę ale to mi nie grozi :rolleyes: mieszkam na takim zadupiu że piwa mi się psuja ze starości :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 dzięki za radę oraz przestrogę ale to mi nie grozi :rolleyes:mieszkam na takim zadupiu że piwa mi się psuja ze starości :o Ciekawe. Żadne z moich piw nie zepsuło się ze starości. No ale faktem jest, że najstarsze miało zaledwie 3 lata przy spożyciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 no może źle się wyraziłem w sobotę wieczorem nie psują a starzeją, są coraz gorsze. Oczywiście jest to moja subiektywna ocena. Oczywiście piszę tu o jasnych lekkich piwach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 no może źle się wyraziłem w sobotę wieczorem nie psują a starzeją, są coraz gorsze. Oczywiście jest to moja subiektywna ocena. Oczywiście piszę tu o jasnych lekkich piwach. Piłem 2,5 letniego Witka, typowe piwo do szybkiego spożycia, było bardzo dobre. Przechowywane w piwnicy, gdzie temperatura w największe upały niewiele przekraczała 20°C. W innych piwach nie zauważyłem spadku jakości z czasem, ale z reguły maksymalny czas przechowywania to 2 lata (pojedynczych egzemplarzy). Beztlenowa atmosfera wytworzona przy refermentacji, brak dostępu światła i chłód doskonale konserwują piwo wytworzone w warunkach domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 28 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 tak jak pisałem jest to ma subiektywna ocena dala jasnych lekkich piw , może być i tak że to samo piwo by Tobie smakowało. Oczywiście, portery czy koźlaczki a nawet lekkie stouty z czasem tylko zyskują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 29 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2010 Cześć. Ostatnio miałem okazję pić piwko od Dori które mi niespecjalnie smakowało. Przeglądnąłem zapiski Dori z etapu butelkowania i znalazłem informację że piwo zapowiada się znakomite. Napisałem do Dori kilka słów i przyznała że piwo się brzydko zestarzało. Jeśli mnie pamięć nie myli był to pils. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się