Skocz do zawartości

u bnp


bnp

Rekomendowane odpowiedzi

co do ostatniego pszeniczniaka to o dziwo wyklarował się jak by był na s-04 :o

Te drożdże to totalna padaka i niewypał.

chyba jeszcze na dodatek przechmieliłem je lubelskim :lol:

Na Danstarach????? Kurcze u mnie po 3 tygodniach cichej i miesiącu w butelkach mętny że ho ho. Może dlatego, że kupiłem te drożdże na wyprzedaży.... :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8/10

9/10

piwa z tej samej receptury różniące się drożdżami

 

3 kg słodu pilźnieńskiego

0,05 kg karmelowego jasnego

0,05kg karmelowego ciemnego

2 kg kaszy jęczmiennej drobnej

 

1,5 ml termamylu

 

40 g magnum

40 lubelskiego

 

Przygotowanie surowców niesłodowanych, zacieranie, chmielenie tak jak zawsze. ;)

 

8/10 12 °Blg ok 27 l poszła na California Lager ( dzięki bielok )- temp fermentacji 17 °C

 

9/10 12 °Blg ok 27 l poszła na Saflager W-34/70- temp fermentacji 12 °C

 

2 warki w 5,5 h :)

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10/10

prawie jak kolońskie

 

warka testowa na kadzi z pompką od pralki

 

1,5 kg słodu pilźnieńskiego

0,02kg karmelowego ciemnego

0,5 kg śruty pszennej

0,5 kg kaszki jęczmiennej

0,5 ml termaamylu

 

magnum 20 g

lubelski 15 g

 

zacieranie tak jak zawsze z kompotem z chmieli.

Przy problemach z cyrkulacją brzeczki przerwa maltozowa trwała coś koło 2 h :lol: dekstrynująca 1 h :D

 

postawiłem na W-34/70 w temp ok 17 °C

wyszło coś koło 15 l 12 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

prawie jak marcowe 14 blg 11/10

 

 

 

3 kg słodu pilźnieńskiego

0,1 kg karmelowego jasnego

1kg monachijskiego

1,5 kg kaszki jęczmiennej

0,5 ml termaamylu

 

magnum 40 g

lubelski 40 g

 

zacieranie tak jak zawsze z kompotem z chmieli.

 

 

W-34/70 w temp ok 12 °C

wyszło coś koło 27 l 14 °Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

stout 12/10

 

pale ale 2,5 kg

pilźnieński własny 0,5 kg

karmelowy jasny 0,15 kg

karmelowy ciemny 0,15 kg

czekoladowy 0,15 kg

barwiący 0,05 kg

jęczmień palony 0,05 kg

słód karmelowy owsiany 0,1 kg

 

2,5 kg kaszki drobnej jęczmiennej

2 ml termamylu

 

30 g granulatu marynki

 

California Lager

 

zacieranie tak jak zawsze, fermentacja w 20 st C

wyszło cos koło 27 l 14 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

A co ci nie odpowiada w tych drożdżach ;)? Lubią wyższe temeratury te grzybki. Może być mało aromatów owocowych ale piwko powinno wyjść bardzo dobre :)

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cream ale 13/10

ostatnie lekkie jasne piwo w tym półroczu

 

2,7 kg słodu pilźnieńskiego

0,1 kg karmelowego jasnego

 

2 kg kaszy jęczmiennej drobnej

 

2 ml termamylu

 

40 g Marynki granulat

30 g Magnum jako aromatyczny - 5 min gotowania

 

Przygotowanie surowców niesłodowanych, zacieranie, chmielenie tak jak zawsze. smilies

 

12 °Blg ok 27 l poszła na California Lager - temp fermentacji 20 °C

 

piwo warzone na Bialską Giełdę Birofilów

 

dziś byłem w piwniczce-przerażenie- mam ze 200 butelek jasnego lekkiego piwa a jeszcze marcowe oraz dolniak do rozlania :o

sam tego nie wypiję :o

 

przerzucam się na same piwka mocne dojrzewające :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki za radę oraz przestrogę ale to mi nie grozi :rolleyes:

mieszkam na takim zadupiu że piwa mi się psuja ze starości :o

Ciekawe. Żadne z moich piw nie zepsuło się ze starości. No ale faktem jest, że najstarsze miało zaledwie 3 lata przy spożyciu :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no może źle się wyraziłem w sobotę wieczorem :lol:

nie psują a starzeją, są coraz gorsze. Oczywiście jest to moja subiektywna ocena.

Oczywiście piszę tu o jasnych lekkich piwach.

Piłem 2,5 letniego Witka, typowe piwo do szybkiego spożycia, było bardzo dobre. Przechowywane w piwnicy, gdzie temperatura w największe upały niewiele przekraczała 20°C. W innych piwach nie zauważyłem spadku jakości z czasem, ale z reguły maksymalny czas przechowywania to 2 lata (pojedynczych egzemplarzy). Beztlenowa atmosfera wytworzona przy refermentacji, brak dostępu światła i chłód doskonale konserwują piwo wytworzone w warunkach domowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak jak pisałem jest to ma subiektywna ocena dala jasnych lekkich piw , może być i tak że to samo piwo by Tobie smakowało.

Oczywiście, portery czy koźlaczki a nawet lekkie stouty z czasem tylko zyskują

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Ostatnio miałem okazję pić piwko od Dori które mi niespecjalnie smakowało. Przeglądnąłem zapiski Dori z etapu butelkowania i znalazłem informację że piwo zapowiada się znakomite. Napisałem do Dori kilka słów i przyznała że piwo się brzydko zestarzało. Jeśli mnie pamięć nie myli był to pils.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.