Cernel Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Witajcie Ostatnio uwarzyłem dry stout-a, zabutelkowałem go miesiąc temu. Dzisiaj otworzyłem butelkę, piwko dobre, tylko troszkę za bardzo czuć chmiel. W związku z tym mam pytanie czy jak piwko poleży jeszcze z 1-2 miesiące to goryczka troszkę się zrównoważy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Tak goryczka chmielowa z czasem się układa i łagodnieje. Miesiąc to może być trochę za krótko. Poczekaj jeszcze ze 2 miesiące i na pewno się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Ale czuć chmiel, tzn. w smaku czy aromacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cernel Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Ale czuć chmiel, tzn. w smaku czy aromacie? Chmiel czuć w aromacie. W smaku goryczka przebija się ponad wszystko inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 Musiałeś popełnić jakiś błąd. W tym piwie ani w smaku, ani w zapachu nie może dominować chmiel. Najlepiej opisz proces warzenia, to wszystko się wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cernel Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Posiłkowałem się tą recepturą: http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout_(Czarnuch),_Kamil_Soluch_(Cartmann) tylko jako drożdży użyłem safale s-04 i wyszło mi około 21 litrów. P.S wybaczcie że tak długo nie odpisywałem, ale nie miałem dostępu do komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 40 g Marynki, a Ty twierdzisz, że goryczka jest dominująca? Moim zdaniem mylisz goryczkę z chmielu ze smakiem słodów palonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cernel Opublikowano 16 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Być może. Nie mam wielkiego doświadczenia. Poczekam jeszcze z 2 miesiące i dam znać jakie to piwko wyszło. Wszystkim dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi