Maciu Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Obliczając na kalkulatorze(http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html) ilość składnika do refermentacji wychodzi mi 0g lub jemu bliskie 3g. Zakładam zawartość CO2 na poziomie 0,8 - 1,0 Czy jest to możliwe, że nie muszę dodawać żadnego cukru, czy nagazowanie będzie wtedy dobre? Uwarzyłem ESB (widełki 0,75-1,3 CO2) i jest to moja druga warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 9 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2013 Jakąś ilość cukru musisz wrzucić, z takiego powodu, aby drożdże mogły zjeść powietrze, które zostało w szyjce butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Albo rozlej niedofermentowane piwo w butelki. Tylko jak to policzyc:-) Ogolnie jesli piwo jest po fermentacji to raczej bez dodatkowego żarcia sie nie obejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Zakładając, że drożdże przeżarły wszystko w piwie, bez dodatku cukru nie ma mowy o jakiejkolwiek refermentacji. Kalkulator wskazuje zerową ilość surowca gdyż bierze pod uwagę CO2 już rozpuszczone w piwie (dlatego też pyta o temperaturę piwa). Napełnij jedną butelkę piwem, weź szklankę i przelej - zobaczysz, czy takie piwo Ci odpowiada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Trochę sypnij z 30-40 g na 20 L. Spora część CO2 rozpuszczonego już w piwie (którą kalkulator bierze pod uwagę) uwolni się przy rozlewie (co akurat jest pozytywne - chroni piwo przed utlenieniem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Maciu tym kalkulatorom nie można wierzyć bezrefleksyjnie. Warzysz ESB a więc styl brytyjski - tradycyjnie podawany w pubach nienagazowany. Na twoim miejscu bym jednak sypnął trochę surowca bo zakładam, że masz polskie gardło i polski gust. Jeśli piwo fermentuje w 19C ( i jest go 20l ) sypnąłbym nawet z 70 - 80 gram cukru. O ile w przypadku ESB dawki cukru są zaniżone to pamiętaj, że w niektórych przypadkach ( np. w niemieckim piwie pszenicznym ) są znacznie przesadzone. Nienagazowany bitter można wypić ze smakiem, moim skromnym zdaniem katastrofa by cię nie spotkała. Pamiętaj jednak, że przesadzenie w drugą stronę i dodanie zbyt dużo surowca ( nawet wg wskazówek kalkulatorów ) może skończyć się granatami a w najlepszym przypadku sporym przegazowaniem. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Dzięki za odpowiedzi. Fakt, że zapytałem świadczy o tym, że skłoniły mnie obliczenia kalkulatora do refleksji Sypnę zatem conieco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Obliczając na kalkulatorze(http://hbd.org/cgi-b...arbonation.html) ilość składnika do refermentacji wychodzi mi 0g lub jemu bliskie 3g. Zakładam zawartość CO2 na poziomie 0,8 - 1,0 Czy jest to możliwe, że nie muszę dodawać żadnego cukru, czy nagazowanie będzie wtedy dobre? Uwarzyłem ESB (widełki 0,75-1,3 CO2) i jest to moja druga warka. Oczywiście wpisujesz z kropkami zamiast przecinków i w miejscu temperatura i objętość dodajesz literki c i l po wartości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Czy jest to możliwe, że nie muszę dodawać żadnego cukru, czy nagazowanie będzie wtedy dobre? Ten temat był kiedyś poruszany na browar.biz cyt z tematu: [...]Założenie jest takie, że to co pozostało do przefermentowania nagazowuje piwo w butelkach. To jest wyższa szkoła jazdy. Czytałem kiedyś artykuł pewnego Czecha w internecie - on tak robi, ale nie opisuje szczegółów, np. przy jakim Blg rozlewa [...] Jak dla mnie temat nie do ogarnięcia, zbyt dużo zmiennych i brak możliwości dokładnego określenia wyniku. Test FFT nie jest dla mnie wystarczającym określeniem głębokości odfermentowania, bo na dużą skalę (w fermentorze) może się wydarzyć coś zupełnie innego i szlag trafi założenie, a pamiętaj że 1°Blg to 10g/l cukru do refermentacji. Wole mieć pewność całkowitego przerobienia wszystkiego przy fermentacji, a do nagazowania dodać tyle cukru do butelek ile wyszło z wyliczeń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Praktycznie ten sam efekt można uzyskać zostawiając sobie nieco rezerwy i po przegotowaniu dodać na dno pojemnika z kranikiem i przelewać tam młode piwo do rozlewu. Od 2 warki tak robię i jestem zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Dokładnie tak i mamy kontrolę tego co się dzieje w butelce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Oczywiście wpisujesz z kropkami zamiast przecinków i w miejscu temperatura i objętość dodajesz literki c i l po wartości? No chyba się obrażę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Oczywiście wpisujesz z kropkami zamiast przecinków i w miejscu temperatura i objętość dodajesz literki c i l po wartości? No chyba się obrażę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się