mat Opublikowano 30 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2014 Warka 15 American Oatmeal Brett Pale Ale zlane na cichą. Piwko odfermentowało bardzo ładnie z 14,2 do 3 blg. Drożdże zlane do słoika powędrowały do lodówki. Planowana cicha 10 - 14 dni. Na 7 dni do wiadra trafi po 20 g Amarillo oraz Nelson Sauvin. Może dorzucę jeszcze z 10 g Cascade DE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Dzisiaj dodałem po 20 g chmielu Nelson Sauvin oraz Amarillo plus po 10 g Citra oraz Mosaic. Jak szaleć to szaleć. Temperatura cichej na razie 17C. Planowany czas 6-7 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Belgian Black IPA Barwa: ciemna, nieprzejrzysta Piana: można by rzec betonowa, beżowa, obfita, drobnopęcherzykowa, po chwili troszkę się dziurawi, ale jest na tyle trwała, że można ją ciąć nożem Aromat: z butelki czuć chmiele głównie nuta żywiczna i kwiatowa, jest też taka charakterystyczna nuta dla słodu brown, ale w zasypie go nie widziałem, miałem podobną w moim brown ale, który nota bene też był mocno przegazowany nut belgijskich nie wyczułem, jest troszkę estrów owocowych, ale fenoli się nie doszukałem, ze szkła już wszystkie wspomniane zapachy są dużo bardziej stonowane, po ogrzaniu wychodzi delikatna nuta alkoholowa Smak: goryczka na średnim poziomie, przyjemna, niezalegająca, jest wyraźna nuta kwaskowata od słodów palonych, jak dla mnie troszkę ciut za wysoka, ponieważ na finiszu daje uczucie cierpkości, w posmaku jest delikatna kawa, ale nie ma paloności i o to chodzi w CDA, więc udało Ci się nie przegiąć w kierunku stouta, jest też zaznaczona nuta chmielowa w smaku taka żywiczno-kwiatowa jak w aromacie, piwo generalnie jest dość wytrawne, w moim odczuciu troszkę brakuje mu ciała, ale nie jest wodniste. Podsumowanie: piwo jest przegazowane, miałem spektakularny gushing, pomimo tego że je mocno schłodziłem, ale sam mnie ostrzegałeś żebym uważał, ciekawe jest to że w smaku brakuje tego wysycenia, miałem podobną sytuację z moimi American Brown Ale, też był gushing, a w smaku brakowało bąbelków, dla mnie fajne CDA, co prawda aromat chmielowy mógłby być nieco mocniejszy, ale generalnie nie było źle, natomiast nut belgijskich się tutaj nie doszukałem, może poza lekką nutą estrową, ale fenoli brak. Generalnie ciekawe piwko, wysoce pijalne, szybko zniknęło mi z oczu, mam tylko ten belgijski niedosyt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 (edytowane) Dzieki za opis. Tez mi brakuje nut belgijskich. Nie chcialem ich przykryc chmielem. Jak widac g.... To dalo. Co do gushingu. Wczoraj otworzylem jedna butelke i bylo normalnie. Nie było przegazowane, wręcz wysycenie ocenił bym na idealne. Piana beton. Piwko pięknie się nalało. Chyba muszę myć dokładniej butelki. Kumpel dostał jedna butlę i też wszystko w porządku. Potrzymam jeszcze troszkę piwko, może nabierze nut belgijskich Edytowane 11 Lipca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 11 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Odfiltrowywałeś chmieliny po chmieleniu na zimno? Może stąd ten gushing. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2014 Odfiltrowywałeś chmieliny po chmieleniu na zimno? Oczywiście. Używam do tego niezastąpionej pończochy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Odfiltrowywałeś chmieliny po chmieleniu na zimno? Oczywiście. Używam do tego niezastąpionej pończochy . Też mam gushing w swojej India Black Ale. Również filtrowałem przez pończochę, a jednak piwo wyskakuje. Infekcji nie wyczuwam, cukru do refermentacji dałem 100g/20l, więc przegazowane nie jest, a jednak ucieka. Dziwne. Szukam przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2014 Rzućcie okiem na filmik poniżej - to moja AIPA, do której przez przypadek dostało mi się trochę chmielu. Po dłuższym staniu i lekkim odgazowaniu osady skleiły się na dnie i było zdecydowanie lepiej. alechanted 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Zacząłem podejrzewać, że z dawkowaniem chmielu mogła mi jakaś infekcja wpaść do wiadra. Piwko rozlewałem na cichą na dwa mniejsze wiaderka po ok. 12 l. Do jednego poszedł Columbus do drugiego Galaxy. Może z którymś coś się przypętało ? Dwa dni temu w celu sprawdzenia nagazowania otworzyłem pierwszą butelkę American Brett Pale Ale. Póki co zero oznak kwacha W zamian piwko jest mega owocowe w aromacie i smaku. Zapowiada się nieźle . Edytowane 17 Lipca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) 10# Imperial India Pale Ale 19 blg Skład: - Słód Pilzneński 5,4 kg - Słód Monachijski 25 EBC 0,7 kg - Słód Pale Ale 0,5 kg - Słód Carapils 0,2 kg - Chmiel Centennial 80 g - Chmiel Simcoe 105 g - Chmiel Millenium 15 g - Chmiel Warrior 55 g - Chmiel Amarillo 80 g - Mech irlandzki - Cukier trzcinowy Dry Demerara 0,5 kg - Cukier brązowy 0,1 kg - Drożdże US-05 (dwie saszetki) Zacieranie: Użyłem 3,2 litra wody na 1 kilogram słodu, co w sumie dało ok. 21 litrów wody do zasypu. 55C słody wsypane. Temperatura ustaliła się na poziomie 51C - 52C. Zacząłem podgrzewać do 65C przez 16 minut. 63C - 65C -> 50 min. podgrzewam do 72C przez 11 min, 72C -> 15 min. podgrzewam do 77 przez 9 min. 77C -> 5 min. Wysładzanie: 4 + 4 + 2 litrów wody o temperaturze 65C - 75C. Chmielenie: Gotowanie brzeczki przez 70 min.: 30' -> Millenium 15 g oraz Warrior 55 g (na goryczkę) 20' -> Simcoe 25 g 15' -> Mech irlandzki (mała łyżeczka) 10' -> Cukier trzcinowy oraz cukier brązowy Schłodzenie brzeczki do 75C (hop stand): 30' -> Amarillo 30 g, Simcoe 30 g, Centennial 30 g Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok. 35 min.) do 20C. Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki przy pomocy pończochy, dolałem schłodzonej wody aby otrzymać 19 blg. Wyszło 21 litrów. Fermentacja: Drożdże (dwie saszetki) uprzednio poddałem rehydratyzacji w 220 ml wody o temperaturze ok. 30C. Uwodnione drożdże dodałem bezpośrednio do fermentatora uprzednio napowietrzając brzeczkę. Fermentacja burzliwa: 17C - 18C, ostatnie dwa dni 20C -> 9 dni Fermentacja cicha: 16C -> 5 dni 5 dni -> 25 g Centennial, 25 g Amarillo, 25 g Simcoe 2 dni -> 25 g Centennial, 25 g Amarillo, 25 g Simcoe Butelkowanie: 18 litrów piwa zostało zabutelkowane z dodatkiem 110 g glukozy. Edytowane 17 Lipca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 (edytowane) Kolejny eksperyment. Tym razem klasyczny Weizen doładowany...niemieckimi chmielami. Długo wahałem się nad nazwą. Ostatecznie został American Weizen. A może powinien to być American(German) Weizen ? 16# German Hop Weizen 13 blg Skład: - Słód Pszeniczny 2,7 kg - Płatki Pilzneński 2 kg - Słód Crystal 160 EBC 0,1 kg - Słód Zakwaszający 0,1 kg - Chmiel Sybilla 20 g - Chmiel Cascade DE 40 g - Chmiel TNT 40 g - Drożdże WLP300 Hefeweizen. Starter 1,2 l Dodatki: - pożywka dla drożdży Wyeast 4 g - chlorek wapnia 33% 10 ml Zacieranie: Od początku podgrzewania wody wsypałem 100 g słodu zakwaszającego. Resztę słodu wsypałem do 15 litrów wody podgrzanej do 48C. Temperatura ustaliła się na poziomie 46 C. 46 C -> 10 min. -> pH 5,4 do 5,5 55 C -> 15 min. 64 C -> 30 min. 72 C -> 40 min. Wysładzanie: 10 litrów wody o temperaturze 66C - 78C. Gotowanie: Czas gotowania: 80 min. Przed zagotowaniem 10 ml chlorku wapnia. 40' -> Sybilla 20 g 20' -> Cascade DE 10 g 15' -> pożywka dla drożdży 5' -> TNT 10 g 0' -> po 10 g Cascade DE oraz TNT Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.). Po wystudzeniu i przefiltrowaniu brzeczki dolałem 5 l wody z Biedronki. W ten sposób uzyskałem 24 litry brzeczki o ekstrakcie 13 BLG. Fermentacja: Starter został zadany do brzeczki o temp. 24 C. Fermentacja burzliwa: 25 C (pierwszy dzień) - 21 C (następne dni) -> x dni Fermentacja cicha: XC - XC -> X dni. Chmielenie na zimno: 5 dni po 20 g TNT oraz Cascade DE Edytowane 17 Lipca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 German Hop Weizen prędzej bym nazwał, ta nazwa raczej się kojarzy z American Wheat, albo z popularnym chmieleniem łopatą amerykańskich odmian. Jaki efekt chcesz otrzymać w tym piwie? Zwykły weizen z aromatem chmieli? Nie boisz się, że zrobi ci się tutti frutti? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Dzięki Krzysiek za pomysł na nazwę. Zaraz zmieniam Butla w nagrodę. Na pewno nie będzie to American Wheat, chociaż by ze względu na drożdże. Bardziej celuję w standardowego weizena ze wzmocnionym aromatem chmielowym. Banan z goździkiem plus owocowo/cytrusowy aromat od niemieckich chmieli. Czy wyjdzie z tego tutti-frutti? Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Banan z goździkiem plus owocowo/cytrusowy aromat od niemieckich chmieli. Czy wyjdzie z tego tutti-frutti? Zobaczymy. Z tego co rozmawialiśmy miał być banan w czekoladzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 17 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Banan w czekoladzie to bedzie następna warka po German Hop Weizen Najpierw jasne potem ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 Warka 16 German Hop Weizen została przelana na cichą. Pomiar blg wskazał 3 blg. Na cichą również powędrowało po 10 g Cascade DE oraz TNT. Za 2 dni sypnę kolejną porcję na 3 dni i do butelek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Kolejny eksperyment w browarze Czarna Łapa. Tym razem jest to Whisky Oaked Brown Ale. 17# Whisky Oaked Brown Ale 12,9 blg Skład: - Słód Pilzneński 2 kg - Słód Whisky 1,3 kg - Słód Pszeniczny 1 kg - Słód Special B 0,3 kg - Słód Melanoidynowy 0,3 kg - Słód Pszeniczny Czekoladowy 0,3 kg - Słód Palone ziarno jęczmienia 0,1 kg - Chmiel Magnum 22 g - Chmiel Tradition 15 g - Drożdże US-05 Dodatki: - pożywka dla drożdży Wyeast 2 g - chlorek wapnia 33% 10 ml - mech irlandzki Zacieranie: Słody wsypane do wody o temp 55C. Podgrzewam do 64C. 64 C -> 60 min. -> pH 5,5 72 C -> 15 min. 76 C -> 5 min. Wysładzanie: 14 litrów wody o temperaturze 66C - 75C. Gotowanie: Czas gotowania: 80 min. Przed zagotowaniem 10 ml chlorku wapnia. 60' -> Magnum 22 g 15' -> pożywka dla drożdży + mech irlandzki 5' -> Tradition 15 g Chłodzenie za pomocą chłodnicy zanurzeniowej (ok 35 min.) do 25C. Potem dolałem 5,5 l wody w celu rozcieńczenia brzeczki do 12,9 BLG. Wyszło 25 litrów przy wydajności 83%. Następnie wiadro włożyłem do skrzyni z zamarzniętymi butelkami PET w celu dalszego (do)chłodzenia. Edytowane 21 Sierpnia 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Wczoraj piwko przelałem na cichą z dodatkiem 50 g płatków dębowych po Sherry Oloroso. Wcześniej płatki wrzuciłem do wrzątku na ok. 1 min w celu dezynfekcji. Woda bardzo szybko zabarwiła się na brązowy kolor nabierając absolutnie genialnego smaku oraz aromatu... whisky . Ważne żeby płatki leżały na dnie. Ja swoje wsypałem do woreczka. Jako obciążenie posłużyły mi szklane małe kulki oraz... tłuczek od moździerza:) Również zdezynfekowane we wrzątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się