Kwiatt Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Zrobiłem 4 warki na tych drożdżach i efekty były bardziej niż zadowalające. Zaznaczam, że we wszystkich odfermentowanie było do 1-0,5 blg.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 w jakiej temp przeważnie prowadziłeś ferm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiatt Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Najlepiej wyszła warka, która fermentowała w 28st. i to była najwyższa użyta przeze mnie temperatura. Pozostałe fermentowałem w 26 st. i wyszły bardziej klarowne, ale mniej aromatyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 (edytowane) 28, nieźle. A ja miałem wrażenie, że 24 było sporo cholerne przyzwyczajenia. Edytowane 30 Października 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 12 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Mam pierwszą nieprzychylną opinię, mianowicie: Obydwa piwa, które był nimi fermentowane są przegazowane. Pomimo odfementowania do 1Blg w obydwu wypadkach oraz ilości cukru do refermentacji na poziomie 120-130g/20l piwa wychodzą z butelki. Niektóre dość agresywnie. Pomiary robiłem jak zwykle, Blg już nie spadało, po mniej więcej 2-3 tygodniach tego peoblemu nie było. Teraz jest w obu piwach. Zauważalnych oznak infekcji nie stwierdzono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 miał ktoś jeszcze podobne problemy? bo jutro chcę zabutelkować blonda i zastanawiam się ile glukozy dorzucić :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Syp normalnie. Jak przegazują, to sobie poradzisz i najwyżej więcej ich nie użyjesz. Moneta na kapsel i delikatnie upuszczasz gaz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sizla Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 ja się nieługo za świąteczne biore, Polecaliście mi T 58 ale jak to czytam zastanawiam się nad tymi hehehe Świąteczniaka odfermentowały z 20 do 4 blg. i jak wysżlo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 Mocccne ^^. No jestem zadowolony raczej Trochę za wcześnie w sumie, by coś mówić. Jeszcze się nie ułożyło. Sizla 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highdook Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Od 4 dni mam na burzliwej saisona 15' blg. Fermentacja przebiega w temperaturze 26'C (3 dni bardzo intensywnie, teraz już się uspokoiła). Planuję przetrzymać na burzliwej przez 10-14 dni, ale mam dylemat jak przeprowadzić fermentację cichą (planuję ok 7-10 dni). Opcje: Zostawić w takiej samej temperaturze. Przenieść do pokoju (23'C). Przenieść do pokoju (23'C) na 4-7 dni, a potem do skrzyni (tu mogę uzyskać dowolną temperaturę w zakresie 12-23'C) Przenieść od razu do skrzyni. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 4 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 Ja bym przeniósł do pokoju 23°C na 14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 6 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2014 Co do nagazowania. Moje Belgian Pale Ale które odfermentowało do 1blg również wyszło przegazowane. Dodałem 160g glukozy do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Tyle wyszło z programu ? Nie za dużo ? Musze za to uważać na nie . Użyłem ich wczoraj do Belgian IPA i ruszyły ekspresowo . Mam problem co do temp. W łazience mam z 24 st. . A może na dzień przenosić do sypialni i postawić przy kaloryferze ? Lepsza stabilność czy okresowe wzrosty temp. ? Obstawiam pierwsze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Ja bym fermentował po belgijsku, czyli od 19 do 24 stopniowo w trakcie fermentacji zwiększać temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Nie słyszałem o tym sposobie . Wielokrotnie czytałem o tym , że im wyżej tym lepsze aromaty . Jesteś pewien , że przy tych drożdżach też ? Wtedy mogę zrobić tak , że póki co łazienka 24 a później przy kaloryferze pewnie z 26 - 28 osiągnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Chyba Coder pisał o tym na forum, chyba przy okazji omawiania Brew Like Monk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 A wtedy cicha jak ? W najniższej czy najwyższej ? Najwyższa da lepiej dojeść resztki , najniższa lepiej sklaruje . Może odwrotnie jak burzliwa ? Od cieplejszej do zimniejszej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Fermentacja wg powższego schematu i potem zimne leżakowanie przez 10-14 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Zimne jak rozumiesz ? W min. temperaturze burzliwej czy piwnica 13 stopni ? Pytam , bo w jakimś temacie były podobne rozważania i ktoś z doświadczonych piwowarów pisał o cichej w temperaturze burzliwej , hmmm. Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2014 2-5°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 To tylko balkon , bo w piwnicy przy tych temperaturach mam 13 st.C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Czy to możliwe żeby po 10dniach burzliwej z 14BLG Baling pokazywał 0 ? przy temp. 25stC piwa czyli jakieś 0,5BLG czy coś się niedobrego stało z piwem ??? Żarłoki, mojego Witusia do 1blg z 14blg zjadły. 3gr glukozy/0.5litra . Generalnie- dobre drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Highdook Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 U mnie podobnie jak w większości powyższych przypadków. Przy temperaturze fermentacji ok 26-27'C zjechały z 15' blg do 1' blg. Dałem 7,5 grama glukozy na 1L piwa i nie ma oznak przegazowania. Butelki z piwem stoją w styropianowych skrzyniach "zasilanych" zmrożonymi PET-ami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Saisona wg. przepisu Dori zjadły z 15 do 1'; stał na burzliwej 14 dni, wczoraj zlewałem na cichą i piekny zapach ziołowo-pieprzowy jak z rasowego klasztorniaka, mimo kataru, pieścił nozdrza. Próbka w smaku również głównie zioła i lekki alkohol, ale do pełnego ułożenia to mu jeszcz daleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 24 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 Mam stracha. 20h minęło i a ni widu śladów fermentacji... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się