reizer Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Witam. Planuję sobie uwarzyć taką oto polską ipę z tegorocznych zbiorów chmielu: 5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 1,00 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) 0,50 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) razem 6,5kg 20,00 g Marynka [10,50 %] - Boil 90,0 min 20,00 g Marynka [10,50 %] - Boil 60,0 min 15,00 g Lublin [5,00 %] - Boil 30,0 min 10,00 g Lublin [5,00 %] - Boil 10,0 min 10,00 g Lublin [5,00 %] - Boil 5,0 min 10,00 g Sybilla [6,50 %] - Boil 5,0 min 10,00 g Sybilla [6,50 %] - Boil 0,0 min razem 95g zacieranie: 68*- 60 min wg BeerSmitha: 15 EBC 14,261 Plato 53,3 IBU Zastanawiam się nad tym czy dawać jeszcze marynkę (z 20g) na zimno (ktoś wspominał że efekty są niezgorsze) czy może dać jej jeszcze trochę na aromat (jest w ogóle sens dawać marynkę na aromat, czy może ten chmiel się do tego nie nadaje?). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Daj Lubelski na zimno jak możesz, ja używam tego przy full aroma hops i fajnie sie spisuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Na sybilli mam ściągającą goryczkę - jak się tego pozbyć? Dłuższe gotowanie na goryczkę? Ogólnie nie wiem jak osiągnąć taką goryczkę w stylu uderzenie goryczą i koniec jak np. w rowing jacku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Użyj inny chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Wg mnie gotowanie wystarczy 60 min. i Marynkę całą na start. Ja dałbym Lubelski w dwóch partiach na 30 i na 5 - żeby nie było za trawiaste w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 12 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Podepnę się pod temat, zamierzam uwarzyć PIPA single hop Sybilla, a ponieważ nie mam doświadczenia z tym chmielem chciałem podpytać jak jest rzeczywiście z tą goryczką na Sybilli, tzn warto jej używać w tym stylu, czy lepiej użyć np. Marynki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Też w przyszłości planuję uwarzyć PIPĘ. Ja dodałbym jeszcze chmiel Lomik. Chmielił ktoś Lomikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Moim zdaniem to ślepy zaułek, ale to jest wasze piwo i wy je potem będziecie pić. Jak dla mnie polskie chmiele nie nadają się do intensywnego chmielenia na smak i aromat, jak w IPA. Z goryczką powyżej 35-38 IBU też bym nie szalał, one nie do tego zostały wyhodowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reizer Opublikowano 13 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Dzięki wszystkim za sugestie @bambo-5 gdzieś czytałem, że lubelski przy chmieleniu na zimno daje niezbyt przyjemne, trawiaste posmaki. Ponawiam pytanie: ktoś stosował marynkę na aromat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ja. Szału nie robi, taki "zwykły" chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Moim zdaniem to ślepy zaułek, ale to jest wasze piwo i wy je potem będziecie pić. Jak dla mnie polskie chmiele nie nadają się do intensywnego chmielenia na smak i aromat, jak w IPA. Z goryczką powyżej 35-38 IBU też bym nie szalał, one nie do tego zostały wyhodowane. Nie mam doświadczenia w używaniu polskich chmieli, stosowanych w dużych ilościach, ale miałem okazję spróbować Misia i oczywiście nie było tam efektu jak w wersjach amerykańskich, ale było to całkiem przyzwoite piwo. Dlatego też nie oczekuję spektakularnych wyników, ale czy naprawdę nie warto próbować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 (edytowane) No, ale co 95 g chmielu to jest dużo? Ja robiąc Polskie Ale o ekstrakcie 12°Blg sypałem 30 gr Marynki na goryczkę, 35 g lubelskiego na 30 minut, 15 na 5 i 20 po wyłączeniu palnika i 10 g jeszcze dosypałem jak brzeczkę do 79°C schodziłem i zostawiłem na 30 minut (nie wiem czy to coś dało, brak doświadczenia i punktu odniesienia, ale podjarałem się artykułem przetłumaczonym przez crosisa ). Razem 110 g na 22 litry brzeczki nastawnej. Na zimno nic nie sypałem, bo na czacie większość opowiadała się, że to nic nie zmienia, więc po co utrudniać sobie klarowanie. Aromat i smak są naprawdę dobre, ale ja akurat bardzo lubię te nienowofalowe, nudne, europejskie odmiany chmielu więc nie jestem obiektywny. Goryczka oczywiście delikatna. Edytowane 13 Września 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 30 IBU to nie 50+. Tyle to normalne i nie ma problemu. Pisałem wcześniej o niecałych 40 i więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 30 IBU to nie 50+. Tyle to normalne i nie ma problemu. Pisałem wcześniej o niecałych 40 i więcej. Zgoda. Chcecie zrobić PIPA to sypnijcie na goryczkę innego chmielu, a aromat i smak polskimi i będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ja tam bardzo malućki przy was jestem w doświadczeniu przy warzeniu piwa, ale postanowiłem zrobić PIPE tylko na naszych chmielach marynka z sybillą- goryczka, lubelski i lomik- aromat, zobaczymy co wyjdzie. Moje wybicie to raptem 20 litrów, więc problemu z wypiciem też nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Mam jeszcze pytanko, przy jakich wartościach IBU pojawia się już ściągająca goryczka przy użyciu Marynki na goryczkę, czy tak jak sugerował Zgoda nie warto przy polskich chmielach przekraczać wartości 35 IBU. Miałem w planach 60 IBU, ale nie wiem czy ryzykować, czy odpuścić PIPA i zrobić lekko wędzony Polish Pale Ale z Sybilla na aromat do kotła i na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) W warkach około 25l przy dodawaniu około 50g marynki na goryczkę i 50 , 70 g innych chmieli na smak i aromat , ja nie zauważyłem żeby ta goryczka była nieprzyjemna w smaku. Jest mocna , czasami leciutko ściągająca , ale nie jest to nieprzyjemne. Wszystko kwestia gustu. W IBU Ci nie podam , bo nie liczę tego nigdy. Edytowane 14 Września 2013 przez pepek84 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Troszkę pobawiłem się w programie Brewtarget i ułożyłem sobie schemat chmielenia: 50g Marynka - 60 min 20g Marynka - 30 min 20g Sybilla - 20 min 20g Sybilla - 10 min 20g Sybilla - 0 min i jeszcze 40g Sybilli do chmielenia na zimno Program wyliczył IBU na poziomie 64 Co myślicie o takim chmieleniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Ja myślę, że jak zrobisz, to będziesz wiedział co o tym myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Ja myślę, że jak zrobisz, to będziesz wiedział co o tym myśleć. Właśnie zrobiłem, więc zobaczymy co z tego będzie, wyrzuciłem tylko Marynkę w 30 minucie gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Ja myślę, że jak zrobisz, to będziesz wiedział co o tym myśleć. Właśnie zrobiłem, więc zobaczymy co z tego będzie, wyrzuciłem tylko Marynkę w 30 minucie gotowania Wydaje mi się że ostro pojechałeś z tym 64 IBU. Sam póki co nie robiłem PIPY ale celuje maks w 45 IBU. Z drugiej jednak strony " nie zrobisz nie przekonasz się". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Wydaje mi się że ostro pojechałeś z tym 64 IBU. Sam póki co nie robiłem PIPY ale celuje maks w 45 IBU. Z drugiej jednak strony " nie zrobisz nie przekonasz się". Co masz na myśli pisząc, że pojechałem z IBU, że generalnie za wysoko, czy że przy tej wartości 60 będę miał nieprzyjemną ściągającą goryczkę na polskich chmielach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Dokładnie. Przynajmniej z takimi opiniami się spotykałem. Czemu nie zastosować na goryczkę innego chmielu, który nadaje się do sypania w takich ilościach? Przecież chodzi o smak i aromat polskich chmieli, a nie trawiastość (tak mi się wydaje). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Tu masz moje PIPA na ok. 68IBU 12,5Blg. Faktycznie goryczka mogłaby być przyjemniejsza. Ale przy takim ciele (12,5blg) to było do przewidzenia. Mimo wszystko piwo zniknęło zaskakująco szybko. http://www.piwo.org/topic/8180-browar-angry-goose/#entry205795 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Tu masz moje PIPA na ok. 68IBU 12,5Blg. Faktycznie goryczka mogłaby być przyjemniejsza. Ale przy takim ciele (12,5blg) to było do przewidzenia. Mimo wszystko piwo zniknęło zaskakująco szybko. http://www.piwo.org/...se/#entry205795 Gąska, a jak z aromatem? bo widzę, że sporo lubelskiego użyłeś, a przypadkiem mam ok 100g wolnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się