lodzia_gacon Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Witam serdecznie Planuje uwarzyć piwo pszeniczne. Nie będzie to jednak klasyczna pszenica ponieważ zamierzam chmielić Galaxy 14.8% AA. Proszę więc o pomoc dotyczącą chmielenia, 1. Ile użyć chmielu żeby uzyskać koło 30 IBU mając 5,200 kg słodu ( pszenica 4 kg, wiedeński 1 kg, carawheat 0,2 kg) 2. W jakim czasie gotowania dodawać ten chmiel. Myślę też o chmieleniu na zimno, jednak nie wiem jakie ilość używać i jak wzrasta IBU w czasie chmielenia na zimno. Dziękuję za pomoc Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ściągnij sobie beersmitha wersje trialową, policzy Ci IBU , barwe i będziesz mógł zaplanować całą warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 W czasie chmielenia na zimno nie wzrasta IBU. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Na zimno uzyskasz aromat... tylko ten jeśli mocny to do pszenicy nie bardzo pasuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 Ściągnij sobie beersmitha wersje trialową Albo BrewTarget albo qbrew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 13 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2013 2. W jakim czasie gotowania dodawać ten chmiel. Jeśli na goryczkę to wrzuć odpowiednią ilość na początku gotowania i utrzymuj brzeczkę w fazie wrzenia przez 60 minut. Jeśli chcesz dodać na smak i aromat to odpowiednio w połowie i pod koniec gotowania. Myślę też o chmieleniu na zimno, jednak nie wiem jakie ilość używać i jak wzrasta IBU w czasie chmielenia na zimno. Jeśli myślisz o chmieleniu na zimno, to nie będzie to typowa pszenica, a raczej american wheat, w stylu piwa Hey Now z Pracowni Piwa. W typowej pszenicy główne aromaty to goździk i banan, a jeśli dodasz amerykańskich chmieli to one z pewnością przykryją te aromaty. Natomiast co do IBU to jest to jednostka określająca goryczkę, którą uzyskuje się tylko podczas gotowania brzeczki z chmielem przez odpowiedni czas, zwykle 60 minut wystarczy na izomeryzację zawartych w chmielu alfa kwasów, które to właśnie nadają goryczkę w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Na zimno uzyskasz aromat... tylko ten jeśli mocny to do pszenicy nie bardzo pasuje... Zależy czy robi hefeweizena czy american wheat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Dziwne, ja jak daje chmiel na zimno to goryczka się zwiększa więc IBU rośnie, ale moźe się nie znam, stary już jestem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
playand1 Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) W typowej pszenicy główne aromaty to goździk i banan, a jeśli dodasz amerykańskich chmieli to one z pewnością przykryją te aromaty. Niekoniecznie. Przy chmieleniu citrą klasycznego weizena na aromat i goryczkę (tak do 20-30 IBU) aromaty cytrusowe fajnie współgrają z aromatami bananowymi, powiedziałbym nawet że je podkreślają. W ten sposób wyjdzie mix american wheat i weizena, taki american weizen Piwo całkiem przyjemne, polecam. Edytowane 14 Września 2013 przez playand1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 14 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 Odpowiedź na pytanie autora- toolkit z wiki /do pobrania na piwo.org/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się