bimbelt Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Eliminacje już za nami, zatem przedstawiamy finalistów konkursu: Piwo Dymione - Other Smoked Beer: Łukasz Kubicki Kacper Rykis Mariusz Kwiatkowski Jerzy Miler Konrad Sworowski Marcin Waliszewski Piotr Gwiazda Paweł Grabka, Artur Jakubas, Mateusz Kralka Wojciech Ściana Kamil Zatyka Łukasz Bzdzion Adam Żemetro Artur Puszkarczuk, Michał Puszkarczuk, Grzegorz Janka American Stout: Stanisław Szeliga Marcin Kamiński, Katarzyna Haptaś Artur Kamiński Agnieszka Lipińska Łukasz Chrząszcz Konrad Sworowski Arkadiusz Suchecki Wojciech Skóra, Aneta Marianowska Piotr Krysiak Karol Drzazga Jacek Błędowski Konrad Kurek Artur Słowik Piwo Dyniowe - Pumpkin Ale: Krzysztof Rut Joanna i Piotr Wojnarscy Michał Barancewicz Krzysztof Sarnowski Bartłomiej Król Iwona Miler Kamil Zatyka Łukasz Bzdzion Mariusz Bystryk Artur Słowik Arkadiusz Wenta Andrzej Miler Dawid Warszycki Marek i Łukasz Szała Skład komisji eliminacyjnej: Piwo dyniowe: Agnieszka Lipińska (przewodniczący), Marcin Stefaniak, Filip Mazur Piwo dymione: Tomasz Ołtuszewski (przewodniczący), Grzegorz Chabros, Paweł Harasimowicz, Michał Stefaniak American Stout: Volker Quante (przewodniczący), Maciej Dekert, Michał Jakuszewski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Gratulacje dla finalistów i powodzenia w samym finale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 (edytowane) Z niecierpliwością czekam na metryczki. gratulacje dla Łukasza Bzdziona TAK TRZYMAJ!!! Edytowane 14 Marca 2014 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) III Szczeciński Konkurs Piw Domowych przeszedł do historii. Gratulujemy zwycięzcom! American Stout: 1. Arkadiusz Suchecki (31) 2. Łukasz Chrząszcz (31) 3. Agnieszka Lipińska (29,75) 4. Konrad Kurek (28,125) 5. Wojciech Skóra, Aneta Marianowska (27,25) 6. Stanisław Szeliga (27) 7. Marcin Kamiński, Katarzyna Haptaś (25,125) 8. Karol Drzazga (23,375) 9. Stargardzkie Konsorcjum Piwowarów "Piwnica pod galerią" (23,25) 9. Jacek Błędowski (23,25) 10. Konrad Sworowski (22,375) 11. Piotr Krysiak (19,625) 12. Artur Kamiński (19) Finał sędziowali: Krzysztof Teliżyn, Bartosz Regulski, Adam Czogalla, Artur Pasieczny. O pierwszym miejscu zadecydowała kolejność piw w rankingu poszczególnych sędziów. Pumpkin Ale: 1. Mariusz Bystryk (39,5) - najlepsze piwo konkursu!!! 2. Stargardzkie Konsorcjum Piwowarów "Piwnica pod galerią" (35,5) 3. Dawid Warszycki (31,25) 4. Michał Barancewicz (30,25) 5. Łukasz Bzdzion (29) 6. Bartłomiej Król (28) 7. Marek i Łukasz Szała (26,75) 8. Arkadiusz Wenta (26,25) 9. Krzysztof Sarnowski (25,75) 10. Joanna i Piotr Wojnarscy (25,5) 11. Iwona Miler (24) 12. Andrzej Miler (22,75) 13. Krzysztof Rut (18) 14. Kamil Zatyka (13) Finał sędziowali: Justyna Teliżyn, Agnieszka Lipińska, Maciej Piaszczyński, Tomasz Ołtuszewski Other Smoked Beer: 1. Kacper Rykis (37) 2. Łukasz Kubicki (35,25) 3. Paweł Grabka, Artur Jakubas, Mateusz Kralka (35,125) 4. Piotr Gwiazda (34) 5. Kamil Zatyka (33,375) 6. Adam Żemetro (32,125) 7. Mariusz Kwiatkowski (31) 8. Wojciech Ściana (30,5) 9. Konrad Sworowski (28,25) 10. Jerzy Miler (27) 11. Marcin Waliszewski (26,375) 12. Arttur Puszkarczuk, Michał Puszkarczuk, Grzegorz Janka (26) 13. Łukasz Bzdzion (24,375) Finał sędziowali: Volker R. Quante, Szymon Ruciński, Grzegorz Stachurski i Wojciech Bublej Edytowane 16 Marca 2014 przez bimbelt andy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Gratulacje dla zwycięzców! Receptury będą publikowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ART200 Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Gratulacje dla finalistów!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Czwarte miejsce, całkiem nie najgorzej jak na mój drugi konkurs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Gratulacje dla laureatów! I miałbym jeszcze pytanie do organizatorów o komentarz odnośnie konkursu, jaki był poziom w poszczególnych kategoriach, najczęstsze wady? W American Stout coś niska punktacja, zwłaszcza że była to najmocniej obsadzona kategoria. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Widzę, że karkonoskie dymy posmakowały jury Gratuluje pozostałym laureatom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Czy metryczki będą wysyłane do uczestników konkursu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 16 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Gratulacje dla zwycięzców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Gratulacje dla laureatów! I miałbym jeszcze pytanie do organizatorów o komentarz odnośnie konkursu, jaki był poziom w poszczególnych kategoriach, najczęstsze wady? W American Stout coś niska punktacja, zwłaszcza że była to najmocniej obsadzona kategoria. Co do poziomu, to trzeba by zapytać samych sędziów. Z luźnych komentarzy wynikało, że na przykład wśród American Stoutów wiele piw było niestylowych. Z kolei wśród piw dyniowych sporo było wadliwych i takich, w których brakowało jakiegokolwiek balansu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 W American Stout coś niska punktacja, zwłaszcza że była to najmocniej obsadzona kategoria. Poziom punktacji często zależy od jakości pierwszych 3/4 piw, na których sędziowie tworzą punktację referencyjną. Czasem trafi się na początku kilka znakomitych, to średnia punktów jest dość niska, a czasem odwrotnie - najpierw na stół przyjdzie kilka słabych, to później trzeba windować oceny, żeby docenić te lepsze. To, że jest mocno obsadzona kategoria, to też ma swoje konsekwencje, szczególnie podczas eliminacji. Sędziowie nie mogą próbować zbyt dużych próbek, przez co nie ocenia się przez pryzmat pijalności, ale głównie zwraca się uwagę na "wady produkcyjne", typu infekcje, źle przeprowadzona fermentacja, etc. W american stout w finale najczęstszą wadą było niezbalansowanie - piwa były przepalone (w kierunku spalenizna, gryzący węgiel drzewny), z nadmierną goryczką (chmiel i taniny). Często brakowało chmielu w aromacie (późne chmielenie albo na zimno), w kilku był dość wysoki poziom estrów... Było parę niezłych piw, ale bardziej w stylu "extra foreign", co też spowodowało dość niską punktację. Generalnie - były 2 niezłe piwa pasujące do stylu, o wysokiej pijalności, reszta - mniejsze lub większe defekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mientkijanek Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Poziom punktacji często zależy od jakości pierwszych 3/4 piw, na których sędziowie tworzą punktację referencyjną. Czasem trafi się na początku kilka znakomitych, to średnia punktów jest dość niska, a czasem odwrotnie - najpierw na stół przyjdzie kilka słabych, to później trzeba windować oceny, żeby docenić te lepsze. To, że jest mocno obsadzona kategoria, to też ma swoje konsekwencje, szczególnie podczas eliminacji. Sędziowie nie mogą próbować zbyt dużych próbek, przez co nie ocenia się przez pryzmat pijalności, ale głównie zwraca się uwagę na "wady produkcyjne", typu infekcje, źle przeprowadzona fermentacja, etc. A jeśli w pierwszych piwach pojawią sie piwa dobre i złe? Myślałem że piwa ocenia sie wg jakiś widełek. Degustuje piwo, oceniam konkretne piwo. Może nalewać od razu wszystkie piwa i sędzia wybiera sobie najlepsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) A jeśli w pierwszych piwach pojawią sie piwa dobre i złe? Statystyka podpowiada, że mała losowa próbka stosunkowo często jest reprezentatywna co do całej grupy Myślałem że piwa ocenia sie wg jakiś widełek. Ocenianie piw na konkursie to nie jest matura, że jest arkusz odpowiedzi i za każdy zauważony/brakujący element przyznaje się/odejmuje się punkt. Ocenia się według opisu stylu, a te często zostawiają sporą dowolność, co trochę uniemożliwia stworzenie obiektywnego sposobu oceniania. Poza tym, każdy sędzia ma nieco inne zapatrywanie na "dobre" czy "przeciętne" albo "wzorcowe" piwo w danej kategorii, a to też jest bardzo ważna składowa oceny. Degustuje piwo, oceniam konkretne piwo. Może nalewać od razu wszystkie piwa i sędzia wybiera sobie najlepsze? Generalnie, ideą konkursu jest wybranie najlepszego piwa spełniającego określone kryteria. Rozlanie wszystkich piw od razu to nie najlepszy pomysł, piwa powinny być podawane w podobnej formie (tj. temperatura, czas od nalania, etc.), żeby doznania były w miarę obiektywne, więc ocenia się jedno na raz. Edytowane 17 Marca 2014 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Ocenia się według opisu stylu, a te często zostawiają sporą dowolność, co trochę uniemożliwia stworzenie obiektywnego sposobu oceniania. Ano Z metryczki dowiemy się co poszło nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 (edytowane) Gratulacje dla laureatów. W american stout w finale najczęstszą wadą było niezbalansowanie - piwa były przepalone (w kierunku spalenizna, gryzący węgiel drzewny), z nadmierną goryczką (chmiel i taniny). Często brakowało chmielu w aromacie (późne chmielenie albo na zimno), Ale w tym stylu chyba aromat chmielowy nie powinien być mocno odczuwalny: Średni do niskiego aromat chmielowy' date=' często z cytrusowym albo żywicznym aromatem chmieli amerykańskich [/quote'] To nie CDA gdzie aromat chmielowy jest niczym w AIPA. Edytowane 17 Marca 2014 przez Stasiek stachu68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Może w ogóle go w aromacie nie było Dzięki bzium1986 za komentarz do konkursu. Myślałem że piwa ocenia sie wg jakiś widełek. Teoretycznie tak ale praktycznie dużo zależy zarówno od poziomu odniesienia jak i preferencji punktowych sędziego, dla jednego piwo na 30pkt będzie już naprawdę przyzwoite, dla innego dopiero takie będzie od np 33-35 pkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Jako, że dane było mi sędziować eliminacje w kategorii american stout muszę powiedzieć, że poziomem byliśmy zaskoczeni, niestety na minus. Marcin posegregował piwa wg. ekstraktu początkowego i szczególnie w pierwszej części gdzie były piwa o niższym ekstrakcie początkowym, bardzo wiele piw było zainfekowanych. Z piwami mocniejszymi ten problem mniej występował. Kilka piw było bardzo smacznych i wypiłbym całą butelkę do końca ale prezentowały Cascadian Dark Ale a nie American Stout, piwa były przepalone (w kierunku spalenizna, gryzący węgiel drzewny) w eliminacjach więcej piw nie miało wystarczająco stoutowego charakteru, wyraźne spalenizny pojawiły się na pewno w mniejszej liczbie piw. taniny i estry na zbyt wysokich poziomach były zdecydowanie rzadszymi przypadkami. Co do aromatu chmielowego to kierowaliśmy się opisems stylu czyli od niskiego do średniego, zdecydowanie wysuwający się na pierwszy plan zapach amerykańskiego chmielu przykrywający wszystkie inne aromaty nie był porządany. Chciałbym tu przeprosić jednocześnie za słabe informacje w metryczkach bo ocenienie 56 piw z dokładnym wypisaniem metryczki było niewykonalne, więc tam gdzie była widoczna infekcja (albo i 2 na raz bo i takie piwa były) opisywaliśmy tylko tą infekcje, gdy były inne powody odrzucenia piwa to staraliśmy się opisać choć trochę szerzej. Tylko jedno piwo zostało odrzucone za barwę (rubinowe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Ale w tym stylu chyba aromat chmielowy nie powinien być mocno odczuwalne tak jest, aromat powinien być średni do niski, z pewnością nie może dominować, ale trochę gorzej jak estry są lepiej wyczuwalne niż chmiele wyraźne spalenizny pojawiły się na pewno w mniejszej liczbie piw. taniny i estry na zbyt wysokich poziomach były zdecydowanie rzadszymi przypadkami może być spowodowane mniejszą ilością próbkowanego piwa? Zresztą, mieliście tam nieco więcej piw, więc też statystyka i rozkład cech też prezentował się inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Właśnie rozesłaliśmy metryczki z eliminacji. Jeśli ktoś ze startujących nie otrzymał e-maila, to prosimy o kontakt. Arkusze z finału roześlemy w przyszłym tygodniu wraz z wynikami badań laboratoryjnych z Browaru Bosman. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Dostałem metryczkę "Gumowy aromat z nutami kanalizacji" Hmmm... chyba ze mną coś nie tak jest... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Nie przejmuj się! Ja dostałem... "Aromat rozpuszczalnikowy w smaku. Mocno ściągające. Garbnikowo-alkoholowa goryczka." Pewnie bym pomyślał, że to mój smak wypaczony ale dwóch innych sędziów próbowało i może nie było wybitne ale też żaden nie narzekał ani na alkohol ani na goryczkę. Gdybym przeczytał, że kiepsko zbalanowane to bym pomyślał "racja" a tak? Nie wiem co myśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Ja się nie przejmuję Traktuję jako naukę i zabawę. Tylko... w życiu bym nie wysłał na konkurs piwa które ma ciągotki do 'kanalizy' Świadczy to o moich miernych albo nawet... ujemnych odczuciach sensorycznych. (chociaż sam niedawno piwo z Szałupiw wywaliłem bo pod otoczką chmielową dawało kanalizą... także ten 'aromat' to akurat wyczuwam ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Moim zdaniem jest to swoisty problem "klęski urodzaju". Pisał o tym Kopyr w jesiennym piwowarze i nie sposób się z tym nie zgodzić. Piw w konkursie coraz więcej i w takiej sytuacji trudniej dostać się do finału niż już w nim zdobyć dobre miejce. Ja oczywiście na sędziowaniu się nie znam ale nie wyobrażam sobie jak czterech sędziów może ogarnąć w ciągu jednej sesji 56, czy więcej próbek piwa i wybrać na prawdę te najlepsze. Zbliża sie walne PSPD, więc może należałoby się zastanowić jak rzetelnie w takiej sytuacji przeprowadzić eliminacje. Na birofilii w tym roku w niektórych kategoriach może być i setka piw - i też w jeden dzień zostanie wybranych przez trzech ludzi dwanaście najlepszych piw i czy one będą na prawdę najlepsze? Ja osobiście traktuję konkursy jako zabawę i nie spinam się metryczkami ale wydaje mi się, że przy tak licznie obsadzonych stylach należałby się zastanowić na systemem eliminacji. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się