ja2 Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Przelewam dzisiaj na cichą moją AIPĘ. Czy wstawienie fermentora na balkon przy obecnej temperaturze, która waha się między 7o, a 15oC może mieć negatywny wpływ na piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Przy fermentacji cichej zostaw piwo w takiej temp. w jakiej odbywała się fermentacja burzliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Ja daję do niższej, ale w dolnej granicy temperatury pracy drożdży. Niższa temperatura sprzyja klarowaniu, a przecież po to jest między innymi fermentacja cicha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 wystawienie na balkon na cichą nie da żadnego negatywnego skutku, piwo szybciej się wyklaruje, może chmielenie na zimno w tej temperaturze można zostawić o jeden dzień dłużej, każde swoje piwo na cichą a w zasadzie na klarowanie z żelatyną wstawiam do zera stopni. ja2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 wystawienie na balkon na cichą nie da żadnego negatywnego skutku Ja tam zawsze wolę cichą przeprowadzać w tej samej temp. w której odbywała się fermentacja główna ponieważ cicha ma za zadanie poza sklarowaniem piwa dofermentować je co w przypadku obecnych temperatur w nocy moim zdaniem może zatrzymać pracę drożdży. Osobiście cichą przeprowadzam w tej samej temp. co burzliwą a jeśli piwo nie jest dostatecznie klarowne wtedy żelatyna i balkon lub lodówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 W tamtym sezonie doszedłem do wniosku, że chmielenie na zimno (podczas cichej) w niskiej temp poniżej 10oC szybciej wnosi trawiaste posmaki w piwie. Zrobiłem 3 warki chmielone na zimno w takiej samej temp jak fermentacja burzliwa i 3 warki na cichej w temp fermentacji burzliwej. Wniosek - moim zdaniem amerykańce w warunkach domowych lepiej chmielić na zimno max 5 dni w temp poniżej 10oC lub na cichej trzymać w temp fermentacji burzliwej. Eksperyment nie potwierdzony naukowymi badaniami, a jedynie sensoryką ja2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) ...cicha ma za zadanie poza sklarowaniem piwa dofermentować je co w przypadku obecnych temperatur w nocy moim zdaniem może zatrzymać pracę drożdży. właśnie tego też się obawiam Osobiście cichą przeprowadzam w tej samej temp. co burzliwą a jeśli piwo nie jest dostatecznie klarowne wtedy żelatyna i balkon lub lodówka A konkretnie jeśli nie jest dostatecznie klarowne - po ilu dniach cichej? Kiedy stosujesz żelatynę i wstawiasz do niskiej temp. i na jaki czas? Edytowane 26 Września 2013 przez ja2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) A konkretnie jeśli nie jest dostatecznie klarowne - po ilu dniach cichej? Kiedy stosujesz żelatynę i wstawiasz do niskiej temp. i na jaki czas? Cicha dla mnie to minimum 7dni plus 3dni na pomiar BLG (jeśli się nie zmienia) wtedy albo butelki albo klarowanie. Żelatynę stosuję jeśli piwo wygląda po cichej jak herbata z mlekiem i widać gołym okiem że samo w butelkach się nie sklaruje albo zajmie to bardzo bardzo dużo czasu. Co do czasu to zazwyczaj 3-4 dni w temp. 15st.C lub niższej wystarcza żeby piwo się sklarowało Ostatnio warzyłem na lenia pomijając przerwę białkową co odbiło się na klarowności moich piw dlatego od najbliższej warki wracam do przerwy 50-55 - 10minut Edytowane 27 Września 2013 przez raczek84 ja2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ja bym na ostatni dzień cichej wystawił fermentor na balkon na noc lub wsadził do lodówki w celu wyklarowania się piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 W tamtym sezonie doszedłem do wniosku, że chmielenie na zimno (podczas cichej) w niskiej temp poniżej 10oC szybciej wnosi trawiaste posmaki w piwie. Zrobiłem 3 warki chmielone na zimno w takiej samej temp jak fermentacja burzliwa i 3 warki na cichej w temp fermentacji burzliwej. Wniosek - moim zdaniem amerykańce w warunkach domowych lepiej chmielić na zimno max 5 dni w temp poniżej 10oC lub na cichej trzymać w temp fermentacji burzliwej. Eksperyment nie potwierdzony naukowymi badaniami, a jedynie sensoryką Nie tylko ty masz takie odczucie, ale wydaje mi się że to też dużo zależy od rodzaju chmielu jakiego użyjemy. Amerykańce powyżej tygodnia wykazywały takie właściwości, natomiast nasze rodzime i Saaz nawet po 4-5 dniach dawał taki efekt. Natomiast zauważyłem że występuje to w młodym piwie do 2 tygodni potem ten posmak znika. Też nie potwierdzę tego naukowo, ale gdzieś czytałem chyba u naszego zwycięscy GCh, że miał podobne wnioski co do tego sposobu chmielenia na zimno. Aby tego uniknąć staram się cichą przeprowadzać w temperaturze burzliwej z chmielem na zimno, a na ostatni dzień lub dwa przenoszę jak mam warunki, lub wstawiam do lodówki do niższej temperatury i dopiero keguje/butelkuje. ja2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Tegoroczny Grand Champion był chmielony na zimno w niższej temp. Receptura. Sam mam zamiar zacząć tak robić jak mi temperatura w piwnicy spadnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Cicha dla mnie to minimum 7dni plus 3dni na pomiar BLG (jeśli się nie zmienia) wtedy albo butelki albo klarowanie. Jeżeli po przelaniu na cichą nie widzę żadnych oznak fermentacji na powierzchni piwa, to w ogóle już nie mierzę gęstości. Nawety jeżeli coś tam jeszcze drożdże dojadły, to będzie to za mało, by zauważyć zmianę na areometrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Mówimy o niskiej temperaturze poniżej 10 C chmielenia na zimno, a nie o GCh który jak widać w recepturze był w 12 C chmielony na zimno. Dopiero w tych temperaturach po zbyt długim przetrzymaniu chmielu, wprowadza nam te posmaki trawiaste Polecam też przeczytać uwagi do piwa w tej recepturze cytuje: Wg mnie istotną kwestią jest temperatura chmielenia na zimno. Jeżeli piwo będzie przetrzymywane w wyższej temp. podczas chmielenia na zimno, należy skrócić czas. Jeżeli temp. jest niższa można nieco wydłużyć. Konsekwencją zbyt długiego przetrzymania piwa na chmielu może być mniej lub bardziej intensywny roślinny posmak, oraz ściągająca, nieprzyjemna gorycz. Tutaj jest o tym wzmianka Edytowane 27 Września 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Mówimy o niskiej temperaturze poniżej 10 C chmielenia na zimno, a nie o GCh który jak widać w recepturze był w 12 C chmielony na zimno. A co to znaczy poniżej 10°C ? To może być 0°C albo 9°C a chyba 3°C nie robi aż takiej różnicy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Podłączę się do tematu, bo AIPA stoi właśnie na burzliwej w temp. ok. 20oC. Na cichą zamierzam przenieść je do piwnicy w temp. ok. 16oC. Z tego co piszecie wynikałoby, że niebezpieczeństwa wystąpienia "trawy" nie powinno być, a drożdże spokojnie w tej temp. sobie poradzą (Danstar Nottingham). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Mówimy o niskiej temperaturze poniżej 10 C chmielenia na zimno, a nie o GCh który jak widać w recepturze był w 12 C chmielony na zimno. A co to znaczy poniżej 10°C ? To może być 0°C albo 9°C a chyba 3°C nie robi aż takiej różnicy ? Faktycznie źle się wyraziłem chodzi bardziej o czas chmielenia na zimno w danej temperaturze niż o samą temperaturę cichej fermentacji. Lecz nie zauważyłem posmaków trawiastych w piwach które chmieliłem na zimno i przetrzymywałem w tej samej temperaturze co burzliwa fermentacja nawet do 10-14 dni (od 16-22C), więc wydaje mi się że to zachodzi tylko w niższych temperaturach. Edytowane 27 Września 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Rozumie, tylko zacytowałeś Dagome, który wnioskuje całkowicie coś odwrotnego. Dagome najpierw odnosi się do temperatury chmielenia na zimno, w zależności od niej decyduje się czas tegoż chmielenia zaś dopiero później stwierdza, że jeśli przekroczymy ten czas dla danej temperatury to otrzymamy trawiaste posmaki - jak tak to rozumiem. Może sam autor potwierdzi/wyprostuje, w każdym razie powstała dla mnie w tej dyskusji pewnie nie jasność. "Wg mnie istotną kwestią jest temperatura chmielenia na zimno. Jeżeli piwo będzie przetrzymywane w wyższej temp. podczas chmielenia na zimno, należy skrócić czas. Jeżeli temp. jest niższa można nieco wydłużyć. Konsekwencją zbyt długiego przetrzymania piwa na chmielu może być mniej lub bardziej intensywny roślinny posmak, oraz ściągająca, nieprzyjemna gorycz". Edytowane 27 Września 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) No ja też tak odbieram to co Dagome napisał, i mniej więcej podobną zasadę stosuje, wydawało mi się że to jest jasne z tego co piszę, a nie neguję tego... Tylko mam zastrzeżenie do tego, że po przekroczeniu danego czasu chmielenia na zimno w temperaturze fermentacji burzliwej nigdy efekt trawiastości mi nie wystąpił, natomiast w niskiej temperaturze tak. Rozumie, że to gwara jest? Sorki tak mnie to trochę zawsze razi jak ktoś tak pisze/mówi... wiem że sam doskonale ortograficzny nie jestem Edytowane 27 Września 2013 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 No dobrze, wszystko rozumiem (przynajmniej tak mi się wydaje). Zamierzałem przy wspomnianej temp. 16oC wsypać na cichą chmiel na trzy dni przed butelkowaniem. Czy Waszym zdaniem to będzie ok? Przepraszam, że tak dopytuję, ale to moje pierwsze AIPA i przy okazji pierwsze chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ja bym potrzymał dłużej niż 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Jak najbardziej Krzyko, nawet wrzuciłbym na 5 dni przed rozlewem ten chmiel na zimno Jakiej ilości chcesz go użyć i jaki chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Dałbym 4 - 5 dni przed końcem. Po takim czasie negatywnych efektów jeszcze nie ma, a poleży i pouwalnia aromaty chwilę dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 30 g Amarillo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 no to 5 dni spokojnie możesz go tam pomoczyć na cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się