ktoZjarany Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 (edytowane) Zainspirowany rozważaniami na forum o skuteczności chłodzenia lodem postanowiłem dogłębniej przyjrzeć się sprawie. Wykonałem parę obliczeń i oto owoc mojej pracy. Starałem się być dokładny, brałem pod uwagę takie rzeczy jak gęstość brzeczki czy ciepło właściwe cukru. Nie obyło się jednak bez uproszczenia pewnych spraw: -ciepło właściwe cukru zmienia się z temperaturą - ja brałem średnią z interesujących mnie zakresów. -gęstość brzeczki zmienia się z temperaturą - wziąłem stałą, dla 20°C -zamiana BLG -> OG ze wzoru: OG=1+((0,082636+3,848°Blg+0,014563°Blg^2)/1001) -brak wymiany ciepła z otoczeniem -zerowe ciepło właściwe naczynia. Wykres No. 1 Spadek temp 20 l brzeczki 15 BLG o temp 80°C w zależności od masy użytego lodu o temp -10* / wody o temp 10°C Wykres No. 2 Spadek temp 20 l brzeczki 15 BLG o temp 80°C w zależności od temp użytego lodu o masie 1 kg Z wodą podobnie, też liniowo, tylko "niżej" na wykresie. Nie pokazałem, bo by zwiększyło skalę i nie było by tak czytelne. Wykres No. 3 Spadek temp brzeczki 15 BLG o temp 80°C przy użyciu 1 kg lodu o temp -10°C w zależności od objętości brzeczki Nieliniowo, jak mogło by się wydawać, ponieważ stały jest poziom BLG, czyli zawartość cukru na kilogram, a nie litr. Ciepło właściwe cukru bardzo niskie. Wykres No. 4 Spadek temp 20 l brzeczki o temp 80°C przy użyciu 1 lg lodu o temp -10°C w zależności od BLG Wykres No.5 Porównanie spadku temp 20 l brzeczki 15 BLG o temp 80°C przy użyciu 1 kg substancji w zależności od jej temp Etyloamina jest niebezpieczna, więc zalecam zdobycie skraplacza i używanie freonu R-11 ;P Edytowane 27 Września 2013 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Brakuje jednostek na osiach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Ale jest opisany, więc chyba nie ma problemu ;P objętość w litrach, masa w kilogramach, temp w °C, Blg w Blg Edytowane 27 Września 2013 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 czy ja dobrze to czytam? wykres 4, że im większe blg tym większy spadek tmeperatury? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ciepło właściwe cukru mniejsze niż wody, czyli im więcej cukru w brzeczce, tym mniejsze jej ciepło właściwe, więc i spadek większy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Fajne opracowanie, takie rzeczy lubię. Dołożyłbym tylko jednoski na wykresach, jak sugerują poprzednicy, i poprawił tytuły poszczególnych wykresów. Np. "Spadek temp 20 l brzeczki o temp 80°C 1 kg przy użyciu lodu o temp -10°C w zależności od BLG" - rozumiem, że chodzi o 1 kg lodu. Ale to drobny błąd. Zastanawia mnie natomiast czemu spadki temperatury chcesz opisywać jednostką stopnia. Powinny być one wyrażone jako stosunek różnicy temperatur do czasu, w którym ta różnica nastąpiła. Wtedy możnaby też skomponować wykresy ilości materiału chłodzącego od czasu chłodzenia, co również przydałoby się naszej społeczności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ciekaw jestem tylko poco takie wyliczenia, w czym są pomocne itd. Chyba że masz zamiłowanie do cyferek i zrobiłeś to dla "hobby" Dodam, że sam chłodziłem swoje brzeczki ok 15l lodu zalanymi wodą w wannie i wkładałem fermentor. OK 1,5h i brzeczka miała ok 23-25°C i poco mi takie wykresy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ciekaw jestem tylko poco takie wyliczenia, w czym są pomocne itd. Chyba że masz zamiłowanie do cyferek i zrobiłeś to dla "hobby" Dodam, że sam chłodziłem swoje brzeczki ok 15l lodu zalanymi wodą w wannie i wkładałem fermentor. OK 1,5h i brzeczka miała ok 23-25°C i poco mi takie wykresy? Kolega policzył te wykresy najprawdopodobniej jako odpowiedź na ten temat: http://www.piwo.org/topic/7086-chlodzenie-brzeczki-inaczej/page__st__60 - dyskusja o używaniu lodu zaczyna się od #72 postu (4 strona). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 a jest jakiś wykres obrazujący zależność pomiędzy szybkością schłodzenia brzeczki a ulotnością aromatu? (bo chyba po to się szybko chłodzi by aromat był - ale może się mylę) takie rozważanie byłoby ciekawe. Wtedy byłby wniosek czy to szybkie schłodzenie jest właściwie takie ważne czy może nie, wszak zachodu trochę z tym jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 A jakby tak jeszcze suchy lód zaprządz do chłodzenia? Ciepło sublimacji jest raczej spore, dwutlenek węgla sobie odparuje i śladu po nim nie będzie. A jakie widowisko! Tylko chyba to za drogie rozwiązanie by było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ciepło sublimacji jest raczej spore -78,5 C Tylko chyba to za drogie rozwiązanie by było. Z tego co mi pisał bnp to 1kg suchego lodu kosztuje 7 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) A o ile schłodzi taki1kg suchego lodu? tutaj 10kg kosztuje 77pln (z dostawą na terenie wawy) http://www.suchy-lod...l/?page_id=1241 edit: pomylily mi sie ceny za m3 z litrami , wyedytowalem posta zanim cml odpisał Edytowane 27 Września 2013 przez tibek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) A o ile schłodzi taki1kg suchego lodu? tutaj 10kg kosztuje 77pln (z dostawą), moze sie okazac ze to taniej niz woda+scieki nie wiem ile zużywasz wody + ścieków do chłodzenia ale mi w lecie wystarcza ok 90l (x2 bo ścieki) wody a w zimie nawet 40-50l (x2 bo ścieki) metr sześcienny wody + ścieki kosztuje 12zł czyli w zimie kosztuje mnie to 1,2zł - a w lecie 2,16zł do każdej z tych kwot trzeba doliczyć 6,6zł bo chłodnica kosztowała 100zł a zrobiłem już 15 warek używając jej - wartość ta będzie malała Edytowane 30 Września 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 Ech, wyedytiowałem posta zanim umieściłeś odpowiedź. Oczywiście masz rację, pokręciły mi się ceny za metr sześcienny z litrami Gdyby stosowanie suchego lodu miało sens ekonomiczmy to w browarze byłyby dwa magazyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 27 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 a jest jakiś wykres obrazujący zależność pomiędzy szybkością schłodzenia brzeczki a ulotnością aromatu? Na mnie nie licz, nie mam pojęcia jak schładzanie ma się do aromatu Niedługo dodam dodam jeszcze wykresy czasu chłodzenia na powietrzu/w wodzie/w lodzie. Suchy lód też dodam. Tak się zastanawiam, czy nie można by go wrzucić po prostu do brzeczki, bo to przecież czyste co2. Pobulgotałoby trochę i od razu brzeczka schłodzona. A te wykresy zrobiłem, bo "lubię cyferki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 (edytowane) Ciepło sublimacji jest raczej spore -78,5 C to co piszesz to temperatura sublimacji. Ciepło sublimacji to koło 290 KJ/kg - czyli odparowanie kg suchego lodu ochłodzi 20 litrów brzeczki około 3,5 stopnia.... Ogólnie jakby do chłodzenia brzeczki używać wyłącznie lodu (z wody) to kg lodu ochłodzi kg brzeczki o 80 stopni - tak plus minus. Edytowane 27 Września 2013 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 to co piszesz to temperatura sublimacji. Ciepło sublimacji to koło 290 KJ/kg tak oczywiście masz rację, moje niedopatrzenie, od początku myślałem, że chodzi o temperaturę a nie ciepło, dzięki za sprostowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 27 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2013 bardzo ciekawe. wykres nr 3: szkoda że nie ma wykresu poniżej 20 l. ja robiłem ostatnio na zagęszczonej do 16 l i uzupełniałem 4,5 kg lodu. mogłoby się okazać, że gra warta świeczki. tak na marginesie: jaką temperaturę ma lód ze standardowej zamrażarki w chłodziarko-zamrażarce? te 10C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copytko Opublikowano 28 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 ponury fermentaThor, zależy na ile masz ustawioną zamrażarkę. Jak na razie widać, że najlepiej jest chłodzić lodem. Obliczenia uwzględniały jakąś barierę termiczną w postaci np. ścianek plastikowego fermentora, czy po prostu bezpośredni kontakt czynnika chłodzącego z brzeczką jakby został on tam po prostu wrzucony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 (edytowane) bardzo ciekawe. wykres nr 3: szkoda że nie ma wykresu poniżej 20 l. ja robiłem ostatnio na zagęszczonej do 16 l i uzupełniałem 4,5 kg lodu. mogłoby się okazać, że gra warta świeczki. tak na marginesie: jaką temperaturę ma lód ze standardowej zamrażarki w chłodziarko-zamrażarce? te 10C? Zaraz wrzucę kolejny wykres, bo rzeczywiście to może się okazać dobrym rozwiązaniem. copytko, pisałem w założeniach, że brałem zerowe ciepło właściwe naczynia Przy 15 l brzeczce wrzucenie 1 kg lodu obniży temp 0 11,5 stopnia, więc wrzucenie 5 kg lodu (do objętości 20 l) obniży temp z 80 °C do 31 °C (z wykresu 1). Chłodzenie suchym lodem nie opłaca się w ogóle. Za 1zł mamy 83 l wody lub 150 g suchego lodu. Liczyć chyba nie trzeba co jest tańsze. Edytowane 28 Września 2013 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 ktoZjarany: doskonale! o to chodziło. w tym tygodniu będę zacierał, to sprawdzę termometrem jak to działa w praktyce. ponury fermentaThor, zależy na ile masz ustawioną zamrażarkę. mam lodówkę z zamrażarką, bez regulacji, w dodatku pewnej tureckiej firmy regulacji zamrażarki/termometru: NIET. sprawdzę moją podręczną termoparką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r2less Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Chyba jedyną wadą chłodzenia lodem jest to, że lód w postaci wody zostaje w brzeczce i ją rozrzedza. A jakby tak lód nie zostawał tylko go stamtąd wyjąć? Np. zanurzyć kilka petów (oczywiście czyściutkich i sterylnych) z lodem, a potem je wyjąć? A może użyć dwóch petów 5-litrowych? Trzebaby mieć wielki zamrażalnik, albo bardzo mroźny balkon. Tak tam sobie kombinuję, sam z pomysłu nie skorzystam, bo mam chłodnicę zanurzeniową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 30 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Tak tam sobie kombinuję, sam z pomysłu nie skorzystam, bo mam chłodnicę zanurzeniową. pet nie jest odporny na wysokie temperatury, zalewany wrzątkiem się kurczy. inny materiał może by i zdał egzamin, ale to już wchodzą kombinacje, przy których wygrywa bezsprzecznie chłodnica zanurzeniowa ten wątek to trochę cd. tematu http://www.piwo.org/topic/7086-chlodzenie-brzeczki-inaczej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktoZjarany Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 (edytowane) Chyba jedyną wadą chłodzenia lodem jest to, że lód w postaci wody zostaje w brzeczce i ją rozrzedza. A jakby tak lód nie zostawał tylko go stamtąd wyjąć? Np. zanurzyć kilka petów (oczywiście czyściutkich i sterylnych) z lodem, a potem je wyjąć? A może użyć dwóch petów 5-litrowych? Trzeba by mieć wielki zamrażalnik, albo bardzo mroźny balkon. Tak tam sobie kombinuję, sam z pomysłu nie skorzystam, bo mam chłodnicę zanurzeniową. ale po co kombinować? Rób rak jak pan ponury. Brzeczkę gęstszą, a lodem schłodzisz i od razu rozrzedzisz do docelowej gęstości. Edytowane 30 Września 2013 przez ktoZjarany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 bardziej przydałyby mi się obliczenia na ile wystawić brzeczkę 30st 12blg na balkon 7st żeby uzyskać 17st brzeczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się