Cezary Daniluk Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Hej. Jako że pierwszy nastaw (coopers stout) nie do końća mi smakuje, zrobiony na cukrze, więc ma posmaki bimbrowe - aczkolwiek po 2 miesiącach zaczyna się układać i jest lepszy więc co powiecie na zestaw: Brewkit Coopers Dark Ale + WES ekstrakt słodowy ciemny. Później do refermentacji w butelkach zamierzam nasypać cukru ale trzcinowego Ciemny - ponieważ gustuję bardziej w ciemnych piwach, niż w jasnych. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Do refermentacji daj zwykły biały cukier. Cukier do refermentacji dodawany jest w celu nagazowania piwa. Tak mały dodatek cukrów nie ma wpływu na smak piwa, także nie ma sensu przepłacać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Może i racja, trzcinowy gorzej się też rozpuszcza, czyli załaduję zwykły Jak zrobię jakoś teraz, będzie jak znalazł na Boże Narodzenie do przetestowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Też kiedyś z ciekawości do kilku butelek dodałem cukru trzcinowego do refermentacji. Nie było żadnej różnicy pomiędzy trzcinowym a zwykłym cukrem, więc nie warto sypać droższego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 A czemu nie zatrzeć samemu i problem cukru i bimbrowych posmaków znika i ogólnie piwo smaczniejsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Brewkit Coopers Dark Ale + WES ekstrakt słodowy ciemny. Zdecydowanie ekstrakt poprawi smak. A czemu nie zatrzeć samemu i problem cukru i bimbrowych posmaków znika i ogólnie piwo smaczniejsze ? Zbynek80, nie każdy może mieć mozliwość robienia piwa z ziarna. Brak miesca, odpowiedniego sprzętu itd. A brewkit z ekstraktem rówież może dać na prawdę dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Dlatego zapytałem dlaczego nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 (edytowane) A czemu nie zatrzeć samemu i problem cukru i bimbrowych posmaków znika i ogólnie piwo smaczniejsze ? Stara by mnie z mieszkania z tym wszystkim na zbity pysk wywaliła już marudziła na kadź do fermentacji ... Poza tym - gdzie w 2 pokojach i 46m2 trzymać te wszystkie bambetle. Jakbym miał miejsce to jasne że wziąłbym się za samodzielne zacieranie Jeszcze jedno ale - w mieszkaniu nie wiem czy zimą zejdę z temperaturą poniżej 20 stopni to do fermentacji dla wielu rodzajów będzie o wiele za wiele Edytowane 4 Października 2013 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Rozumiem, że mówisz o żonie ale one (kobiety) już mają taką przypadłość, że wszystkie takie rzeczy je drażnią i nie potrafią zrozumieć, że mężczyzna może mieć jakieś hobby bo znam wielu facetów o wszechstronnych zainteresowaniach a kobitki żadnych. Nie powinieneś dać się zdominować i tez mieć prawo do jakiejś przyjemności. Przy zacieranych warkach tych bambareli nie masz aż tyle więcej, w najgorszym przypadku gar i fermentor, w troszkę lepszym przy jednej warce 2 fermentory, jeden do wysładzania i rozlewu który w między czasie możesz wynieść do piwnicy/balkon itp. Co do temp to 20°C przy górniakach jest jak najbardziej ok. Trzymam kciuki za twoją pierwszą zacieraną warkę. Nie daj się jej. Dodam że ja mam nieco większe mieszkanie ale trzymam 3 fermentory, beczkę 60l na nastaw cukrowy i aparaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 A czemu nie zatrzeć samemu i problem cukru i bimbrowych posmaków znika i ogólnie piwo smaczniejsze ? Stara by mnie z mieszkania z tym wszystkim na zbity pysk wywaliła już marudziła na kadź do fermentacji ... Poza tym - gdzie w 2 pokojach i 46m2 trzymać te wszystkie bambetle. Jakbym miał miejsce to jasne że wziąłbym się za samodzielne zacieranie Jeszcze jedno ale - w mieszkaniu nie wiem czy zimą zejdę z temperaturą poniżej 20 stopni to do fermentacji dla wielu rodzajów będzie o wiele za wiele Ja na 32m^2 mieszkam z żoną, kotem, 4 wiadrami fermetnacyjnymi, wiadrem z kranikiem, garnkiem 30l i balonem na wino 54l... nie wspominając o innych akcesoriach Kwestia tolerancji kobiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Ja mam jeszcze inne hobby mam 3 motocykle 2 samochody ( w tym 1 45 letni) więc ciężko będzie jej tłumaczyć Jak kiedyś wybuduję dom to będę miał gdzie trzymać wszystkie swoje rzeczy i wtedy na pewno wezmę się za zacieranie Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 u nas dużą część mieszkania zajmuje 6,5 letni synek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Kwestia tolerancji kobiety Ja też swojej LP nie toleruję podczas warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Rozumiem, że mówisz o żonie ale one (kobiety) już mają taką przypadłość, że wszystkie takie rzeczy je drażnią i nie potrafią zrozumieć, że mężczyzna może mieć jakieś hobby bo znam wielu facetów o wszechstronnych zainteresowaniach a kobitki żadnych. Nie powinieneś dać się zdominować i tez mieć prawo do jakiejś przyjemności. Przy zacieranych warkach tych bambareli nie masz aż tyle więcej, w najgorszym przypadku gar i fermentor, w troszkę lepszym przy jednej warce 2 fermentory, jeden do wysładzania i rozlewu który w między czasie możesz wynieść do piwnicy/balkon itp. Co do temp to 20°C przy górniakach jest jak najbardziej ok. Trzymam kciuki za twoją pierwszą zacieraną warkę. Nie daj się jej. Dodam że ja mam nieco większe mieszkanie ale trzymam 3 fermentory, beczkę 60l na nastaw cukrowy i aparaturę. Nie przesadzaj, zależy jaka kobieta Moja uważa, że facet powinien mieć jakieś hobby i lepiej to niż jakby miał siedzieć na kanapie I zawsze w pracy w browarze pomoże, specjalizuje się zwłaszcza w leniu do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Mam dla ciebie inny pomysł. Tak zrobiłem 3 i 4 Warkę. Ekstrakt nie chmielony +słód barwiący + chmiel. Robisz to tak samo jak coopersa tylko gotujesz (chmielisz) w np 10 litrowy garnku (zakładam że stara ma) i dodajesz wodę do obliczonej ilości. Takie piwo jest dużo lepsze niż gotowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Aa Dark Ale robiłem z jasnym Coopersa. Wyszło ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 @Rafek ja nie twierdze, że każda tak ma i nie twierdzę, że żadna nie ma hobby. Pewnie, że one chcą aby mieć hobby i nie leżeć na kanapie ale nie koniecznie już widzą fermentory itp w mieszkaniu. Cezary, domin panowie nie powielajcie swoich postów tylko edytujcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domin-w Opublikowano 4 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2013 Cezary, domin panowie nie powielajcie swoich postów tylko edytujcie. Przepraszam ale gdzie powieliłem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2013 Mam dla ciebie inny pomysł. Tak zrobiłem 3 i 4 Warkę. Ekstrakt nie chmielony +słód barwiący + chmiel. Robisz to tak samo jak coopersa tylko gotujesz (chmielisz) w np 10 litrowy garnku (zakładam że stara ma) i dodajesz wodę do obliczonej ilości. Takie piwo jest dużo lepsze niż gotowiec. Trzecie zrobię w ten sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Nabyte składniki - Coopers Dark Ale, ekstrakt słodowy ciemny WES. Drożdże oczywiście pójdą z coopersa. Co sądzicie na zestaw składników ? Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Nabyte składniki - Coopers Dark Ale, ekstrakt słodowy ciemny WES. Co prawda, producent przewiduje dodatek cukru/glukozy do brewkit'a więc raczej należało zastosować jasny ekstrakt bo piwo będzie za ciemne (to nie jest problem) i może mieć za mocne posmaki słodów palonych (to już dla niektórych może być problemem), ale i tak uważam, że powinno wyjść zacne piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Jak będzie miało posmak słodów palonych to mi będzie smakowało najwyżej 20l przyjmę w całości samodzielnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 (edytowane) Nastaw rozrobiony w fermentatorze. o 22 zadaję drożdże o ile temperatura mieści się w normie dla nich i na podłogę niechaj bulka na pewno nie będę już popełniał 1 błędu i rozlewał jak tylko ucichnie pierwsze bulkanie Dokumentacja foto poczyniona, w mieszkaniu pachnie słodami jak się patrzy Wstałem w nocy - fermentacja ruszyła. Rano - bulka dość często, jednak nie tak często jak poprzednie (wtedy była wyższa temperatura). Jedno porównanie - jak fermentowało na cukrze to w całym mieszkaniu "capiło" bimbrem. Teraz na ekstrakcie słodowym nic a nic nie czuć, to co wylatuje z rurki fermantacyjnej ma bardzo przyjemny słodki zapach już się nie mogę doczekać kiedy tego skosztuję Edytowane 15 Października 2013 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Drugie w życiu wlane we flaszki. BLG~1, stwierdziłem nie ma co trzymać dalej Poszło we flaszki 4 flaszki po wygrzewaniu w piekarniku dead, jedna po wlaniu piwa patrzę coś cieknie na podłogę (po żywcu taka dziwna z herbami itp) - za chwilę odpadł kawałek szkła i cała zawartość na terakotę luuuuu od drugiej przy kapslowaniu urwałem szyjkę i dwie w piekarniku zrobiły dead Czekam na efekty Aaaaa do połowy zwykły cukier dałem do drugiej połowy dla jaj trzcinowy bo stał obok w cukiernicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 (edytowane) ja początkujący piwowar mam już 4 warki za sobą ze słodów dodtakowo jednego black bocka - brewkita i powiem tak , że ze słodu piwo mi wyszło a z brewkitu tzw "bimbrowate" wyszło. Zalety piwa ze słodów są większe i już nigdy brewkita nie zrobię bo to piwo nie ma moja kobieta Edytowane 24 Października 2013 przez Kamill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się