karczmarz Opublikowano 7 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2013 Czy tylko ja mam problem w znalezieniu loga o dopuszczeniu wyrobu do kontaktu z żywnością na fermentorach 42l z Twojego Browaru? Czy takie logo nie jest obowiązkowe? Na stronie sklepu wyraźnie jest napisane, że produkt "Wykonany z tworzywa dopuszczonego do kontaktu z żywnością. " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Byłem wczoraj na miejscu i Wojtek mówił, że w razie czego atest na nie mają. Czy oznaczenie jest wymagane nikt nie wiedział... karczmarz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 (edytowane) Informacja ze strony http://www.haccp-polska.pl "Jeżeli opakowanie jest przeznaczone do kontaktu z żywnością, ale nie pozostaje w kontakcie z żywnością w chwili wprowadzenia do obrotu (np. jednorazowe kubki, widelczyki) wówczas powinno nosić oznakowanie. Znak ten powinien być czytelny, widoczny i trwały oraz w języku zrozumiałym dla potencjalnego odbiorcy. Może mieć postać określenia "do kontaktu z żywnością" lub wskazania określające zastosowanie materiałów i wyrobów lub symbolu wg następującego wzoru. W przypadku handlu detalicznego znak powinien być umieszczony na każdym opakowaniu, zaś w przypadku hurtowni wystarczające są odpowiednie dokumenty lub etykiety na opakowaniach zbiorczych. Nie ma tu odniesienia do konkretnych przepisów, ale brzmi to rozsądnie i logicznie." Edytowane 9 Października 2013 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Gdzieś tutaj na forum czytałem , teraz nie mogę znaleźć , że to nie to samo atest na wyroby do kontaktu z żywnością a atest na pojemniki do wyrobów spożywczych. Przykład beczek do kiszonek. Te ze znaczkiem można stosować do wszystkiego natomiast te drugie mimo , że posiadają atest nie powinno się ich używać do kontaktu z wyrobami spirytusowymi, olejami itp. ponieważ mogą wchodzić w reakcję z nimi. Wszystko jest ujęte w ateście. Niestety sklepy posiadają tylko zazwyczaj nr atestu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 No to nie wiem czy będę ich używał, bo jednoznacznie z powyższych wypowiedzi oznacza, że pojemniki powinny mieć to oznaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiess Opublikowano 9 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Najlepiej zobacz w jakiej firmie wyprodukowano te fermentory i jeśli jest polski przedstawiciel to napisz do niego albo poproś sklep o pełny odpis atestu może to tylko przeoczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2013 Właśnie otrzymałem maila z TB z certyfikatem na pojemniki, tak więc wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 10 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2013 Informacja ze strony http://www.haccp-polska.pl "Jeżeli opakowanie jest przeznaczone do kontaktu z żywnością, ale nie pozostaje w kontakcie z żywnością w chwili wprowadzenia do obrotu (np. jednorazowe kubki, widelczyki) wówczas powinno nosić oznakowanie. Znak ten powinien być czytelny, widoczny i trwały oraz w języku zrozumiałym dla potencjalnego odbiorcy. Taka rzecz jak fermentator nie musi być koniecznie oznaczona tym logo, dobrze jeśli ma certyfikat dopuszczenia. A tak na marginesie: to nigdy do końca nie wiadomo, po pierwsze i tak większość produkcji jest MADE IN CHRL (a ja średnio wierzę w ich normy i przestrzeganie prawa). Druga sprawa to temat migracji substancji z opakowań plastikowych do produktu. Temat istnieje, choć nikt się głośno w branży spożywczej na ten temat nie wypowiada. Wszystko jest pakowane w plastik i nie ma od tego odwrotu na dzień dzisiejszy. Więc działać i się zanadto nie przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 14 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Fajnie że pojawiły się te wiadra - zawsze brakowało mi czegoś żeby nastawić 30-32L na burzliwą z mocno wędrującymi drożdżami a później na cichą przelać do wiadra 31L. Można też zrobić wiekszą kadź zacierno-filtracyjną, typowy fermentor pozwala zacierać do 7-8kg, ten powinien dać radę do 10kg o ile zdjęcia nie kłamią i proporcje są podobne do 31-litrowych pojemników. Na allegro są też pojemniki o pojemności 20 i 26L a w marketach budowlanych 10 i 15L więc można sobie dobrać do wybicia i różnych zastosowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Przyszły fermentory z TB i jednak okazały się bardziej stożkowe niż na zdjęciu/w porównaniu z fermentorami 31L. Bardzo dobry kształt do fermentacji ale dolna część jest za wąska żeby nadawały się do filtracji zacieru. Ew. większą kadź zacierną trzeba będzie jednak zrobić ze skrzynki OKT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Przyszły fermentory z TB i jednak okazały się bardziej stożkowe niż na zdjęciu/w porównaniu z fermentorami 31L. Bardzo dobry kształt do fermentacji ale dolna część jest za wąska żeby nadawały się do filtracji zacieru. Ew. większą kadź zacierną trzeba będzie jednak zrobić ze skrzynki OKT. Czy ktoś może potwierdzić ze tego typu fermentory nie nadają się do filtrowania?? Chce zakupić taki fermentor i przeznaczyć go na kadz filtracyjna z wężykiem w oplocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Mogę Ci jedynie potwierdzić, że stosunek wysokości do średnicy jest w tych fermentatorach większy niż w tych 30-kilka litrowych. Czy i czemu miałoby to przeszkadzać w filtracji? Jeśli chodzi o wysokość słupa złoża filtracyjnego to ja w niedzielę filtrowałem 11kg zasyp na 50cm wąskim oplocie w wiadrze 33L a w sobotę lecę z zasypem ponad 12kg na tym sprzęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Moze będzie ktoś widział czy kształt, ewentualne wymiary kadzi maja jakiś wpływ na skuteczność filtracji/ wysladzania?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 a w sobotę lecę z zasypem ponad 12kg na tym sprzęcie. Zasyp był 13kg i już nigdy więcej - ledwo żyję Przem0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 a w sobotę lecę z zasypem ponad 12kg na tym sprzęcie. Zasyp był 13kg i już nigdy więcej - ledwo żyję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem0 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Czyli tylko do fermentacji się nadaje ten fermentor. Będę kombinowal filtrator rurkowy. Edytowane 26 Października 2013 przez Przem0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Ja filtruję teraz większe zasypy w dwóch fermentorach z Browamatora i nie ma porównania co do szybkości oraz wydajności z tym jak filtrowałem podobne zasypy w jednym fermentorze - kadzi filtracyjnej z oplotem. Więc z czystym sumieniem polecam to rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 filtrowałem 11kg zasyp na 50cm wąskim oplocie w wiadrze 33L Czyli tylko do fermentacji się nadaje ten fermentor. Będę kombinowal filtrator rurkowy. Wspomniałem że robiłem duże zasypy w mniejszym fermentatorze aby wskazać, że wysokość słupa złoża filtracyjnego niekoniecznie musi mieć negatywny wpływ na filtrację i wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 jaka jest średnica dna tego fermentora 42L? sklep podaje średnicę 37 cm -pewnie jest to średnica górna Przy poj 42L i wysokości 52cm średnica walca wynosi ok32cm Skoro górna śr jest 37 a środek 32 to przy dnie byłoby ok 27cm może ktoś kto ma taki fermentor zmierzyć jaka jest średnica dna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadzik Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Mam taki 42l - średnica dna (faktycznego, bez ścianek) to niemalże równe 31cm (jakieś 30,8cm), górna średnica to także niepełne 36cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 jaka jest średnica dna tego fermentora 42L? sklep podaje średnicę 37 cm -pewnie jest to średnica górna Przy poj 42L i wysokości 52cm średnica walca wynosi ok32cm Skoro górna śr jest 37 a środek 32 to przy dnie byłoby ok 27cm może ktoś kto ma taki fermentor zmierzyć jaka jest średnica dna? http://www.piwo.org/topic/1650-browar-escarabajo/?p=379822 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Dzięki Panowie Mam FD 322mm w standardowym fermentorze jest na wys ok 45mm w tym będzie ok 90-100mm-może być Dymino 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 Czy ktoś orientuje się czy poza TB sprzedaje fermentory 42 l? W TB nie ma aktualnie na stanie tego sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Pewnie mają przerwy w dostawie, też chwile czekałem na dostępność jak chciałem kupić. Zapytaj w TB kiedy będą. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Fermentor zakupiony. Gdyby ktoś potrzebował fermentor 42l to są dostępne w TB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się