Jump to content

Późny start drożdży


Recommended Posts

We wtorek nastawiłem Lagera z puchy Coopersa (°Blg poczatkowe 10,5), zadałem drożdźe z zestawu, mijały godziny i żadnych oznak fermentacji w rurce. Po 48 godz. niepokój i pomiar °Blg , bo może coś przeoczyłem i burzliwa zastała mnie w nocy. Pomiar wyszedł 8°Blg po 48 godz. Zdjąłem dekel fermentora, zamieszałem i czekanko. Po 55 godz. w rurce zaczyna bulgotać. Czy ktoś z Was miał podobne przypadki? Czy to jakiś ewenement?Czy raczej normalka?

Link to comment
Share on other sites

Start fermentacji zależy od wielu czynników. Kondycja drożdży, wielkość startera, temperatura !. Zawsze warto mieć w pogotowiu dodatkową saszetkę lub gęstwę. Pisałeś gdzieś że zamierzasz zacierać, jeśli tak to służę pomocą (filtrator, drożdże, śrutownik itp).

Link to comment
Share on other sites

Drożdze do brewkitów są nie najlepszej jakości. To może być również jednym z powodów. Nie napisałeś w jakiej temperaturze zadałeś drożdże i w jakiej temperaturze prowadzisz fermentacja. JK

Link to comment
Share on other sites

Wielkość startera i temperatura, woda jest ta sama co przy moich poprzednich, jak Ty to nazywasz "pancernikach" :D. Więc w grę wchodzi chyba kondycha drożdźy jakie dostałem w komplecie. Dodam jeszcze, że zapaszek też jest troszku inny niż ostatnio, wali starymi skarpetami :). Myślę, że to siarkowodór. Poczekam do niedzieli, zmierzę °Blg, posmakuje i jak będzie oki to do butli. Co do zacierania, jak będzie tak daleko to na pewno się zgłoszę o pomoc. Muszę jeszcze wykombinować jakiś większy gar, wygospodarować trochę składników, więcej wolnego czasu no i do boju! :/

Link to comment
Share on other sites

Drożdze do brewkitów są nie najlepszej jakości. To może być również jednym z powodów. Nie napisałeś w jakiej temperaturze zadałeś drożdże i w jakiej temperaturze prowadzisz fermentacja. JK

Temperatura zadania ok.20°C, Fermentacja 22°C

Link to comment
Share on other sites

Ja czekam na start swoich drożdży z zestawu coopers draught. minęło 12cie godzin i raczej cisza. zadałem w temperaturze 27 stopni, po 12tu godzinach jest około 21-20 stopni i tak się utrzyma. drożdże po prostu wsypałem na powierzchnię tak jak prosili w instrukcji tego pancernika::smilies: szkoda, że w razie czego nie mam w okolicy sklepu w którym mógłbym kupić nowe drożdże. ach to Trójmiasto.

w fermentatorze jest 11litrów brzeczki (11°Blg) zrezygnowałem z cukru i innych dodatków. mam nadzieję, że to nie jest powód opóźnienia:)

pozdro

Link to comment
Share on other sites

szkoda, że w razie czego nie mam w okolicy sklepu w którym mógłbym kupić nowe drożdże. ach to Trójmiasto.

Myślisz, że w innych częściach kraju są sklepy gdzie mozna kupić drożdże? Sklepy sa tylko internetowe.

 

Czekać, będzie dobrze. Suche drożdże lepiej zrehydratyzować wcześniej.

Link to comment
Share on other sites

w fermentatorze jest 11litrów brzeczki (11°Blg) zrezygnowałem z cukru i innych dodatków. mam nadzieję, że to nie jest powód opóźnienia:)

pozdro

Mam nadzieję, że lubisz ekstremalnie chmielone piwa. Brewkit Coopers jest chmielony na 23 litry.

 

Edyta. Pucha Draught ma 420IBU podzielone na 11 litrów nie będzie masakrą (choć dla mnie to dużo za dużo ponad mój poziom), ale z bitterem lepiej tak nie rób. :smilies:

Edited by cyfronik
Link to comment
Share on other sites

w fermentatorze jest 11litrów brzeczki (11°Blg) zrezygnowałem z cukru i innych dodatków. mam nadzieję' date=' że to nie jest powód opóźnienia:)

pozdro[/quote']

Mam nadzieję, że lubisz ekstremalnie chmielone piwa. Brewkit Coopers jest chmielony na 23 litry.

 

Edyta. Pucha Draught ma 420IBU podzielone na 11 litrów nie będzie masakrą (choć dla mnie to dużo za dużo ponad mój poziom), ale z bitterem lepiej tak nie rób. :smilies:

23 litry z kilogramem cukru to sobie pomyślałem, że połowa tego bez cukru będzie ok:] no zobaczymy. wiem, że nic nie wiem:)

Link to comment
Share on other sites

szkoda' date=' że w razie czego nie mam w okolicy sklepu w którym mógłbym kupić nowe drożdże. ach to Trójmiasto.[/quote']

Myślisz, że w innych częściach kraju są sklepy gdzie mozna kupić drożdże? Sklepy sa tylko internetowe.

 

Czekać, będzie dobrze. Suche drożdże lepiej zrehydratyzować wcześniej.

czekałem i jest dobrze. wystartowały:beer:

Link to comment
Share on other sites

No właśnie. Zauważyłem na podstawie dyskusji, że porównując drożdże kupione osobno, a te z zestawów bardzo się różnią.m Jakiś czas temu była dyskusja na temat suchych drożdży i wynika z tego, że stara technologia produkcji suchych drożdży powoduje, że większość z nich obumiera i aktywnych jest może 10% do tego jeszcze saszetki są mniejsze (6g). Natomiast drożdże sprzedawane osobo najprawdopodobniej są w niebotycznie lepszej kondycji do tego paczki są większe 11,5g. W moim lokalnym sklepie piwowarskim sprzedawca sugeruje by dzień przed warzeniem odebrać łyżkę z ekstraktu i zrobić na niej starter drożdżowy, zamiast jak piszą w instrukcji. To powoduje, że start drożdży jest bardzo szybki, przez co zmniejsza szanse na rozwinięcie się innych paskudztw w piwie, jak również na poprawną fermentacje. Natomiast kupione osobno drożdże są w idealnej ilości i nie trzeba tego robić.

Generalnie musimy wychodzić z prostego założenia. Drożdże są leniwe, dlatego nie należy ich zbytnio przeciążać pracą :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.