kordas Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że korzystniej jest trzymać 5 niż 7 dni. Powinny wystarczyć 3 dni. Też tak uważam, ale gdzieś wyczytałem że własnie Belma była jako single hop trzymana 7 dni. Generalnie trzymam chmiele właśnie 3-5 dni max. Trochę wyjazdów służbowych mi się szyjuje w tygodniu więc od tego będzie zależało ile dni potrzymam Jakiś miesiąc temu robiłem piwo chmielone Belmą na zimno. Poszło 65g na zimno (ok. 21L) w dwóch porcjach i poza tym, że jestem zawiedziony słabą intensywnością zapachu to niczego złego nie stwierdzono (poza tym, że jakoś bez pomyślunku syrop cukrowy zrobiłem dla objętości przed oddzieleniem chmielin i piwo wyszło trochę przegazowane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że korzystniej jest trzymać 5 niż 7 dni. Powinny wystarczyć 3 dni. Też tak uważam, ale gdzieś wyczytałem że własnie Belma była jako single hop trzymana 7 dni. Generalnie trzymam chmiele właśnie 3-5 dni max. Trochę wyjazdów służbowych mi się szyjuje w tygodniu więc od tego będzie zależało ile dni potrzymam Jakiś miesiąc temu robiłem piwo chmielone Belmą na zimno. Poszło 65g na zimno (ok. 21L) w dwóch porcjach i poza tym, że jestem zawiedziony słabą intensywnością zapachu to niczego złego nie stwierdzono (poza tym, że jakoś bez pomyślunku syrop cukrowy zrobiłem dla objętości przed oddzieleniem chmielin i piwo wyszło trochę przegazowane). a czy masz te "słynne" truskawki w aromacie? Ja właśnie dla nich dałem Belmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że korzystniej jest trzymać 5 niż 7 dni. Powinny wystarczyć 3 dni. Też tak uważam, ale gdzieś wyczytałem że własnie Belma była jako single hop trzymana 7 dni. Generalnie trzymam chmiele właśnie 3-5 dni max. Trochę wyjazdów służbowych mi się szyjuje w tygodniu więc od tego będzie zależało ile dni potrzymam Jakiś miesiąc temu robiłem piwo chmielone Belmą na zimno. Poszło 65g na zimno (ok. 21L) w dwóch porcjach i poza tym, że jestem zawiedziony słabą intensywnością zapachu to niczego złego nie stwierdzono (poza tym, że jakoś bez pomyślunku syrop cukrowy zrobiłem dla objętości przed oddzieleniem chmielin i piwo wyszło trochę przegazowane). a czy masz te "słynne" truskawki w aromacie? Ja właśnie dla nich dałem Belmę. I to jest właśnie dziwne, bo mam i nie mam. Po chmieleniu na zimno filtrowałem przez skarpetę, odrobinę mieszałem fermentorem, aby wymieszać syrop... jednak widać za słabo, bo w butelkach mam różny poziom nagazowania. W tych przegazowanych truskawki nie czuję wcale, w smaku i aromacie jest wyczuwalne głównie liczi. Natomiast w butelkach o w miarę normalnym nagazowaniu czuć lekką nutę truskawkową, albo jakiegoś podobnego owocu, ale jest to bardzo słabo wyczuwalne. Gdzieś czytałem, że podobno te truskawki stają się bardziej wyczuwalne z czasem. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Dziś upuściłem gaz z pod dekla i przy okazji wąchnąłem czy truskawy czuć ale daje tylko piwem i chmielami ale tych truskaw puki co nie czuję. Może faktycznie tak jak piszesz z czasem wyjdą... ...a zapijam teraz coffe stout i jest tak jak Wojtek pisał Kawa w aromacie i w smaku. Koniecznie piwo do powtórki tylko drożdże stylowe dam. Belgi faktycznie lekkie zamieszanie robią na początku ale w trakcie picia słabną. Tak czy tak, na "angolach" powinno być jeszcze lepiej Edytowane 19 Stycznia 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Dziś upuściłem gaz z pod dekla i przy okazji wąchnąłem czy truskawy czuć ale daje tylko piwem i chmielami ale tych truskaw puki co nie czuję. Może faktycznie tak jak piszesz z czasem wyjdą... Dla mnie efekt tego chmielu jest taki sobie. Mało intensywny zapach, a truskawy są wyczuwalne ledwo, ledwo. Pierwszy raz wyczułem truskawki ok. tygodnia temu, czyli jakieś 1,5mies. po zabutelkowaniu, natomiast wczoraj otworzyłem butelkę mocniej nagazowaną i z raz lub dwa poczułem truskawkę, ale na tak mało intensywnym poziomie, że nie wiem czy sam sobie tego aromatu wczoraj nie dopowiadałem, bo wiedziałem "że musi być". Też robiłem eksperyment ze stoutem na belgach i jak na razie, na świeżo to faktycznie dziwne piwo, ale nawet coś ciekawego w tym jest. Coffee stout też za mną chodzi, ale to po tym jak się zakończą eksperymenty z czekoladą. Rozumiem, że kawę ziarnistą dawałeś całą? Coś z nią robiłeś, aby zdezynfekować? Na szczęście od jakiegoś czasu palarnia kawy otworzyła punkt na mojej drodze powrotnej z pracy, więc będę mógł pojechać i kupić jakąś świeżynkę i pogadać na temat tego co by mogli polecić do moich celów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Poczytaj w moich zapiskach. Jest info odnośnie kawy i jej zadania. Sposób który zastosowałem, moim zdaniem jest najlepszy z tych o których czytałem i piłem piwa wg nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jedyne co znalazłem to to że do XIX kawę dodasz na ostatnie 24h cichej. Daj więcej info jak z tą kawa postępujesz. Chyba ze nie wystarczająco dobrze szukałem to przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Tak dla potwierdzenia... kawę ziarnistą-niemieloną, bez dodatkowej obróbki, wsypałeś do fermentora na 1 dobę na koniec fermentacji cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Sorki jak podałem nie pełną informację. Z kawą postępowałem tak, że na wstępie wysypałem ją na folę i dałem do piekarnika na 250C i potrzymałem 10-15 min aby wypalić ewentualne "cholerstwa" (to tak dla pewności bo paczka była hermetycznie zamknięta. Po piekarniku wsypałem do zdezynfekowanej pończochy i zadałem na 24h przed rozlewem. Ziarno oczywiście całe nie mielone. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Kawa jakoś nie ucierpi po takim zabiegu ? Wolałbym zalać ja starsanem albo Clo2. Ja całe ziarna do dawałem do zacieru i efekt był bardzo fajny ale niestety po 2 3 tygodniach aromat uciekł. W smaku było ledwo wyczuwalna kawa ale aromat początkowo był świetny . Dzięki za uzupełnienie info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Nie miałem jeszcze wtedy Starsanu. Teraz pewnie bym nim potraktował kawę. Mimo wszystko kawa nie ucierpiała na tym że poszła do piekarnika. Za krótko była żeby jej coś się porobiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jutrzejszy wyjazd odwołany więc żelatyna poszła właśnie do fermentora a fermentor na powietrze. Temperatury nie za niskie ale powinno wystarczyć żeby wszystko co potrzeba opadło na dno, no i jutro czas na butelkowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 #XXIV poszła dziś w butelki. Żelatyna i zimno zrobiły co trzeba. Osad z chmielin i drożdży ładnie się zbił na dnie. Przy rozlewie faj y zapach słodkich owoców. Może i ta truskawka której oczekuję, a może sam sobie właśnie ją zasugerowałem Zobaczymy jak postoi. Generalnie fajnie odfermentowało do 1 blg ale nie czuć żeby było zbyt wytrawne. Próbka smakuje lekko wytrawnie ale ma też ciało. Oby tylko truskawki się pokazały to będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Conan został dziś przetestowany w tydzień po butelkowaniu. Piwo ładnie się już nasyciło, na razie delikatnie ale już jest ok. W aromacie kwiatowość, białe owoce i truskawka (nie wiem czy ją sobie zasugerowałem ale jest) Czuć że piwo młode ale ma potencjał. Piana początkowo na parę mm, opada do obrączki i tak pozostaje. Ładnie koronkuje. Odczucie w ustach - lekkie ale nie puste. Po chwili od przełknięcia powraca fajna delikatna goryczka i wytrawność. W smaku również czuć białe owoce ale truskawki nie uświadczysz puki co. Bardzo pijalne i orzeźwiające. Drożdżaki zrobiły dobrą robotę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 6 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 (edytowane) Kolejny etap na Conanach to lekka AIPA, a że lubie bardzo CDA więc wyszło co miało wyjść.XXV - "You`re My Hop Chocolate" - CDA - warzone 06.02.2015Zakładane - 16l , 14 blg , 50 IBU, 5,9% ABVZasyp:- Pale Ale Soufflet - 2,5 kg- Pilzneński Soufflet - 1,1 kg- Crystal - 0,35 kg- Carafa III - 0.4 kgDodatki:5 ml - lactic acid do zacieru0,4 kg - płatki owsiane0,15 kg - cukier białyZacieranie:- 60' - 67 -> 65 °C - 15` - 75 °CChmielenie:20 g - Iunga - FWH15 g - Columbus - 10`25 g - Simcoe - 10`20 g - Tomahawk - flame out15 g - Centennial - flame out15 g - Simcoe - hop stand <80`C10 g - Centennial - hop stand <80`C30 g - Centennial - na zimno 5 dni 6 dni30 g - Columbus- na zimno 5 dni 6 dni30 g - Simcoe - na zimno 3 dni 4 dniDrożdże:Gęstwa Yeast Bay - Vermont Ale, III pokolenie, zadane w temp 19°C w dniu 06.02.2015 i przeniesione w temp 18°C w dniu 07.02.2015Po wysłodzeniu otrzymałem 21 l Po gotowaniu i dekantacji uzyskałem 16 l, 14,5. blg FFT zszedł do 2 blg17.02.2015 - przelane na cichą przy 2,5 blg. 02.3.2015 - rozlane z syropem z cukru 87 g. Zakładane nagazowanie 2,3 v/ v. Wyszło 29 x 0,5 l i 1x 0,33 l Zeszło do 2 blg co daje mu 6,4 % alkKomentarz:Carafa moczona przez 24h w zimnej wodzie i dodana w trakcie wysładzania.Fermentacja na dobre ruszyła po ok 12 h i drożdżaki bardzo ładnie pracują pełną parą. Ze względu na brak czasu w weekend, chmielenie na zimno przedłuży się o 1 dzień. Edytowane 2 Marca 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Jakiś czas temu udało mi się zakupić trochę siatki 250 mikronów. Na kilka dni przed tą warką uczyniłem więc sobie kosz filtracyjny z tej siatki i akurat miałem możliwość przetestowania efektywności. Chmielenie przeszło test na 5+ Pomyślałem że mogę go wykorzystać też do dekantacji brzeczki. Tu też sprawdził się bardzo dobrze. Wszystkie syfy pozostały na zewnątrz a do fermentora trafiła czysta brzeczka. Siatki zostało mi dużo więc pomyślę o hop stoperze żeby nie bawić się przekładania....to może za jakiś czas (wiadomo że wtedy gar trzeba wiercić i robić zawory, kraniki itp) ale pewnie będzie to jakiś kolejny krok w dobrą stronę. Ponadto będę musiał zrobić nowy ponieważ źle policzyłem wymiary i do mojego gara jest za wysoki (stoi na dnie). Zrobię krótszy trochę a ten ewentualnie komuś odsprzedam albo przerobię jak nie będzie chętnego. (tu akurat fotki z użyciem go do brzeczki przedniej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Dzisiejszy pomiar FFT pokazał że piwo może odfermentować bardziej niż zakładałem, choć tak naprawdę to miałem taką nadzieję że te drożdże tak właśnie popracują. Poprzednie piwo róznież mocno odfermentowały. Próbka smakuje tak jak chciałem. Nie ma posmaków palonych. Mialo być ciemne ale smakować jak jasne i tak jest Chmielenie na zimno powinno całkowicie ukryć dodatek ciemnego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) XXV została dziś przelana na "cichą" przy 2,5 blg, W smaku i aromacie chmielowe, ciemnych słodów nie czuć prawie wogóle. Teraz tylko chmiele na zimno niebawem i powino być fajne piwo. Kolejny raz jestem zadowolony z drożdży. Bardzo czysty profil i w miarę głębokie odfermentowanie, co sprawia że piwo jest lekko wytrawne ale nie puste. Edytowane 23 Lutego 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 #XXV dostała po 30 g Columbus i Centennial na 5 dni. Za dwa dojdzie Simcoe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 (edytowane) Dziś XXV dostała ostatnią porcję chmielu na zimno. Do wiadra powędrowało 30 g Simcoe. Jeszcze tylko żelatyna, cold crash w weekend i w poniedziałek butelkowanie. Edit: dupa.....nie było żelatyny ani cold crash bo wyjazdy nie dały mi możliwości uczynienia tego, tak więc butelkowanie bez tego będzie. Edytowane 2 Marca 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Tu wypite nie działa. Sprawdź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Działa, działa Wczoraj coś forum szwankowało. NIe mogłem wieczorem otworzyć poszczególnych tematów na forum i to pewnie przez to nie mogłeś otworzyć tego linku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Cześć, mam pytanie odnośnie warki 19. Palone dałeś od początku zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 27 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Cześć, mam pytanie odnośnie warki 19. Palone dałeś od początku zacierania? Tak, dałem od początku. W każdym ze swoich stoutów palone daję od początku zacierania. mc007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 #XXV poszła dziś w butelki. Podczas rolewu czuć było aromaty żywiczne i cytrusowe. Próbka wytrawna i żywiczna. Nie wyczuwalna paloność więc jest tak jak chciałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się