ja2 Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 W sierpniu uwarzyłem Dry Stouta i niestety z powodu wysokich temp., temperatura fermentacji uciekła mi do ok. 23-26 st. C. Jako skutek podwyższonej temperatury upatruję wystąpienie niepożądanych wad piwa w smaku i aromacie - powstałym octanie etylu. Od zabutelkowania jest już ponad 1,5 miesiąca, lecz w smaku i zapachu nadal występują nuty rozpuszczalnika i acetonu. Moje pytanie; - czy z czasem (i ewentualnie po jakim czasie) mogę liczyć na to, że niepożądane aromaty i smaki dezaktywują się w jakimś stopniu lub całkiem? Czy po prostu już tak zostanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Podobno rozpuszczalnik jest wadą nieprzemijającą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Nawet nie podobno tylko tak jest Niestety nie zmaleje ci on w piwie, a z czasem nawet jak piwo będzie się układało może wyjść na wierzch, gdy inne aromaty piwa zmaleją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja2 Opublikowano 20 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 Szlag by to. Trudno. Dzięki za info Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 20 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2013 W sierpniu uwarzyłem Dry Stouta i niestety z powodu wysokich temp., temperatura fermentacji uciekła mi do ok. 23-26 st. C. Fermentacja to najważniejszy etap całego procesu warzenia piwa i jej należy poświęcić najwięcej uwagi, zwłaszcza pilnować temperatury, która odgrywa kluczową rolę w pierwszym etapie fermentacji, wystarczy tego zaniedbać i już cały nasz poświęcony czas niweczy trwała wada w postaci rozpuszczalnika. Obecność octanu etylu, może również wynikać z kiepskiej formy drożdży lub ich za małej ilości, dlatego też ważną rolę odgrywa również odpowiednie napowietrzenie brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Nawet nie podobno tylko tak jest Niestety nie zmaleje ci on w piwie, a z czasem nawet jak piwo będzie się układało może wyjść na wierzch, gdy inne aromaty piwa zmaleją. True, po prawie 4 miesiącach w warce, która fermentowała w temperaturze 23-24 stopnie, nic się nie poprawiło ale niektórym smakowało chyba dlatego, że szybko po uderza poszło w kanał, szkoda miejsca i zdrowia ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 ale niektórym smakowało chyba dlatego, że szybko po uderza poszło w kanał, szkoda miejsca i zdrowia ;] a było trzeba tym "niektórym" sprezentować, dobry uczynek spełniony i ochrona środowiska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi