karol1000 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Aromaty z późnego chmielenia i chmielenia whirpoolowego mogą pojawić się nawet po upływi ok.1,5miesiąca od rozlewu. Po odpowiednim czasie leżakowania piwo powinno sie tez zaokrąglić. Jak będzie u ciebie? - bez czekania się nie dowiesz, cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Po półtora miesiąca od rozlewu to tych aromatów jest już coraz mniej. Nie wiem skąd takie informacje, ale generalnie wszelkiego rodzaju IPA i AIPA, a nawet IIPA poleca się pić w miarę szybko. W razie niedowierzania polecą etykietę Pliny The Elder z Russian River. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karol1000 Opublikowano 24 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 I na pewno ma to związek z późnym chmieleniem i chmieleniem whirpoolowym a nie z chmieleniem na zimno? Moje ejle po 3 tygodniach są do dupy, po miesiącu zaczynają być ok. A między 1,5 a 3 miesiącami są optymalne w smaku. Nie chodzi tu tylko o aromat chmielu ale też o ogólne ułożenie piwa i o zanikanie posmaków drożdżowych. Każdy pewnie ma inne doświadczenia... Podobnie pisał zreszta np. fidoangel tutaj: http://www.piwo.org/topic/12905-amerykanskie-chmiele-a-temperatura-dojrzewania-piwa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Witam Też Zastanawiam się ile piwo powinno leżakować. Każde piwo dla pewności pozostawiam w temperaturze pokojowej na okres 14 dni, by uniknąć późniejszej refermentacji po leżakowaniu, ale sam nie wiem ile piwo po 2 tygodniowej refermentacji ma leżakować w chłodnej/zimnej piwnicy by można je było spokojnie pić z przeświadczeniem, że wszystko się już ułoży i będzie jak trzeba. Zrobiłem oatmeal stouta i po jakiś 2 tygodniach w zimnej piwnicy (poniżej 10 °C) piwo było super palone i mocno kawowo-karmelelowe w smaku, teraz po miesiącu paloność jest zdecydowanie niższa. Teraz mam w piwnicy IPA 15 blg, leżakuje już tydzień i mam zamiar za jakieś 3tyg. poczęstować nią znajomych, jednak nie wiem czy miesiąc leżakowania dla tego rodzaju piwa to optimum, czy może za mało? Teraz w domu refermentują się dwie warki Pale Ale 12blg i 11,5 blg i też nie wiem na ile je do piwnicy wrzucić na leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Piwo się zmienia, jak sam zauważyłeś. Dużo zależy od tego co tam wrzucisz i co chcesz uzyskać. Na początku piwo będzie bardziej agresywne, z czasem aromaty się ugrzecznią (przynajmniej większość). Ogólnie karmel, przyprawy, alkohol zwiększają czas układania się, chmiel szybko ulatuje. Przy ipa miesiąc to pewnie szczyt formy, apa po tych 2 tygodniach też powinna być dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Dzięki za pomoc! Jakbyś mógł mi tylko powiedzieć, czy do tego czasu leżakowania doliczać te 2 tyg. refermentacji w temperaturze pokojowej, czy tylko czas w piwnicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 7 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2015 IMHO refermentacja zachodzi równolegle z leżakowaniem i nie liczymy jej jako osobny okres. Więc czas od rozlewu do butelek się liczy. No, chyba że się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 (edytowane) Więc czas od rozlewu do butelek się liczy. No, chyba że się mylę. Nie spożywam wcześniej, jak miesiąc od zabutelkowania. Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2015 Czyli kwestia sporna. Nie pozostaje nic poza cotygodniowym próbowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Zależy co. Porterom bałtckim daję spokój na pół roku, koźlakom na 2-3 miesiące, ale lagery i pszenice? Szybko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Uwarzyłem witbiera i zastanawiam się, czy jak go dziś zabutelkuję to czy będę mógł go na Majówkę zabrać, bo podobno pije się go świeżego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Uwarzyłem witbiera i zastanawiam się, czy jak go dziś zabutelkuję to czy będę mógł go na Majówkę zabrać, bo podobno pije się go świeżego? To zależy czy się nagazuje Jak się nagazuje to zabieraj i spijaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Trzeba poczęstować kolegów wędkarzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Witajcie! Ja chciałbym natomiast zapytać o temperatury leżakowania i ich wpływ na smak. Do tej pory uważałem 2 walki pale i amber ale, które po tygodniu leżakowania w temperaturze pokojowej przynosiłem do pomieszczenia z temperaturą 8-10c. Miało to wyraźny wpływ na nagazowanie piwa w butelce (to otwarte po przebywaniu w pokoju spieniło się mega mocno przy nalewaniu, te po przebywaniu w zimnym pomieszczeniu mają już odpowiednią pianę i nagazowanie w szklance). Wczoraj natomiast butelkowałem pszenicę i z racji krótkiego okresu refermentacji zastanawiam się jak rozłożyć czas leżakowania w tych temperaturach. Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Witajcie! Ja chciałbym natomiast zapytać o temperatury leżakowania i ich wpływ na smak. Do tej pory uważałem 2 walki pale i amber ale, które po tygodniu leżakowania w temperaturze pokojowej przynosiłem do pomieszczenia z temperaturą 8-10c. Miało to wyraźny wpływ na nagazowanie piwa w butelce (to otwarte po przebywaniu w pokoju spieniło się mega mocno przy nalewaniu, te po przebywaniu w zimnym pomieszczeniu mają już odpowiednią pianę i nagazowanie w szklance). Wczoraj natomiast butelkowałem pszenicę i z racji krótkiego okresu refermentacji zastanawiam się jak rozłożyć czas leżakowania w tych temperaturach. Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami:) Tutaj chodzi o coś innego. W niższej temperaturze CO2 szybciej rozpuszcza się w piwie niż w wyższej. I tak jeżeli w wyższej temperaturze nagazujemy piwo i go nie schłodzi ten gaz jest nad piwem w szyjce butelki i po otwarciu dochodzi często do gushingu. Po schłodzeniu lub dłuższym czasie w wyższej temperaturze powinien ten problem minąć, a piwo równomiernie się nagazować. Ja robię tak, że 2 tygodnie gazuje się w pokojowej temperaturze, a potem idzie do piwnicy leżakować jeszcze z tydzień - kontrolnie otwieram butelkę wtedy Więc schłodzenie piwa przyspieszy rozpuszczenie gazu w nim i możliwość szybszego spożywania - choć często piwo jeszcze musi dojrzeć Co do pszenicy tydzień w pokojowej i schłodzenie po tym czasie piwa 1-2 dni i można śmiało pić. Albo po tygodniu butelki wkładać do lodówki i spijać. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Undeath Puzii i Paweł N 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 27 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2016 Jakie chmiele aromatyczne lepiej znoszą leżakowanie? Z tego co wyczytałem to Centennial dość dobrze się trzyma. Czy coś jeszcze wytrzymuje próbę czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 28 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2016 Powiedziałbym, że Citra wytrzymuje różne próby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekfilon Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Będę leżakował Polish Ale 12 Blg, zabutelkowane 6 stycznia. Jestem początkujący i zastanawiam się jaką opcję temperaturową wybrać. Mam do wyboru pomieszczenie 18-19 stopni, oraz 8 stopni (garaż). Wiem, że najpierw się musi nagazować, ale potem co będzie lepsze na leżakowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Garaż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekfilon Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Bardzo dziękuję za szybką poradę. Z lektury wpisów na forum wywnioskowałem, że tydzień w temperaturze pokojowej na nagazowanie wystarczy? Zabrałem się za piwowarstwo wyłącznie w oparciu o wskazówki z youtuba i forum i różne opinie można spotkać. Niektórzy twierdzą, że kilka dni wystarczy a inni, że żeby była potem piana to z 2 tygodnie w ciepłym powinno postać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Moim zdaniem tydzień - półtora wystarczy. radekfilon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekfilon Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Moim zdaniem tydzień - półtora wystarczy. Dzięki za poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się