panta_rei Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 (edytowane) Nadszedł czas na większe wyzwania, chcę uwarzyć coś w rodzaju Old Ale, nie koniecznie w stylu, ale za to do dłuższego poleżenia- minimum rok na początek. Ma wyjść 16-18°Blg, wyraźnie słodowe, treściwe, odfermentowanie... nie za wysokie, goryczka 25 IBU. Zasyp na 25 l słód pale ale 5,0 kg słód pilzneński 0,5 kg słód karmelowy czerwony 0,5 kg Carahell 0,2 kg Carapils 0,2 kg słód melanoidynowy 0,2 kg słód karmelowy ciemny 0,3 kg słód czekoladowy jasny 0,3 kg płatki owsiane 0,4 kg Ewentualna korekta ekstraktu cukrem trzcinowym ~0,5 kg Chmielone będzie chyba Galaxy, ewentualnie mam jeszcze Willamatte, no i polskie naturalnie ;-) Galaxy 20 g - 60 min Galaxy 30 g - 10 min Fermentacja Danstar Nottingham Karmelowych w sumie sporo, ale karmelowe smaki nie przeszkadzają mi i uważam, że w dłuższej perspektywie da dobre rezultaty, mam nadzieję, że bardzo się nie pomylę ;-) Niestety żadnego palonego nie posiadam a chętnie bym dołożył ze 100g. Może zaszaleje i uprażę coś na patelni, może pszenicę niesłodowaną? Ok, proszę o uwagi do mojego planu, co by tu jeszcze spieprzyć? Edytowane 25 Października 2013 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Z płatków bym zrezygnował i te pół kilo cukru dał tak czy inaczej, żeby nie było za ciężkie. Ja planuję coś takiego: pale 5.4kg karmelowy 50 ebc 0.4kg czekoladowy 900 ebc 0.1kg inwert No.3 0.35kg Ok. 17°Blg, nachmielone pod 40 ibu z fuggle, challengera i goldings (co się pozbiera). Będzie się układać z pół roku, a pewnie i tak poleży do przyszłej jesieni, więc goryczka pewnie złagodnieje. Liczę, że mi odfermentuje gdzieś do 4°Blg i będzie nieco ponad 7% alkoholu. Kolor będzie około miedzianego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Ja bym nie chmielił galaxy Lepiej weź Willamette. Galaxy to taki chmiel nowy - dobry na świeżo, nie do leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Do Old Ale polecam melase trzcinową, daje ciekawy aromat i pasuje do stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 A ja się tam "nowego chmielu" nie boję ;-) Jeśli idzie o melasę to będzie lipa, nie dostanę u siebie w żadnym sklepie :-/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 I cukier trzcinowy dark muscovado-przy okazji troszkę dobarwi. Nie mam wielkiego przekonania do Nottingham'ów w tej kwestii, może Windsor'y wydobyły by bardziej nuty old school? Myślę że w tym stylu chmiel jest tematem drugorzędnym i z czasem zniknie i się cofnie, natomiast nie zaszkodzi dodatek przypraw typu: kolendra, kardamon, imbir, zielone pomarańcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się