zamaskowany kot Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 (edytowane) Nie jest przypadkiem tak, że doba lagu to działanie, w przypadku tych drożdży, ekstaordynaryjne? Edytowane 25 Stycznia 2016 przez zamaskowany kot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Przed 48h to w przypadku żadnego szczepu nie ma sensu zadawać kolejnych drożdży, bo różnie to bywa. A w przypadku Nottinghamów to już w ogóle. Na zagranicznych forach można takie cuda o tych drożdżach wyczytać, że ja już dawno je sobie odpuściłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 W stacjonarnym nie było US-05 więc wziąłem zastępczo, po raz pierwszy, Nottinghamy, mija 43h od zadania, kompletnie brak jakichkolwiek oznak startu. Temperatura w fermentorze 16st.C. Do tej pory lagi miałem na innych drożdżach (04, 05, 06, weiss kangury) od 4 do 20h z tendencją zdecydowanie spadkową a tu nagle 43 i cisza. Poczekam chyba do 72h skoro piszecie, że to się zdarza ale w razie dalszego braku oznak startu jest sens zadać jakieś nowe czy już odpuścić to piwo? Ponad 72h brzeczki bez aktywności drożdży to chyba nie wróży dobrego piwa nawet jak nowe drożdże ruszą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Odkąd używam "notek" nigdy nie miałem z nimi problemu. Zawsze start do 30h, ba nawet wczoraj zebrałem gęstwę do słoika i po 24h zaczęły mi z niego wychodzić I musiałem przygotować drugi i część drożdży przełożyć. Może dobrze nie napowietrzacie brzeczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 To że wychodzi gęstwa ze słoika to raczej problem zbyt szybkiego zlania niedofermentowanej do końca brzeczki Tu się zgadzam z gęstwy startują mi w 4-6h, za to suchary słabiutko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 To że wychodzi gęstwa ze słoika to raczej problem zbyt szybkiego zlania niedofermentowanej do końca brzeczki Tu się zgadzam z gęstwy startują mi w 4-6h, za to suchary słabiutko. Nie stawiam na niedofermentowanie, tylko za dużo CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 To że wychodzi gęstwa ze słoika to raczej problem zbyt szybkiego zlania niedofermentowanej do końca brzeczki Tu się zgadzam z gęstwy startują mi w 4-6h, za to suchary słabiutko.Nie stawiam na niedofermentowanie, tylko za dużo CO2 A CO2 produkują drożdże zjadając resztki cukrów. Ja nigdy nie miałem takiego zjawiska, szczególnie że gęstwa ląduje w lodówce, a obniżenie temperatury zwiększa rozpuszczalność gazów, a nie na odwrót Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Ponad 72h brzeczki bez aktywności drożdży to chyba nie wróży dobrego piwa nawet jak nowe drożdże ruszą? Zadawaj, możliwe że nic się specjalnego nie stanie. A nawet jak nie będzie to piwo do wygrywania konkursów to dalej może być całkiem okej do wypicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Noty dzisiaj oficjalnie skończyły strajkować i powoli biorą się do roboty, lag 55-58h. Mam nadzieję, że w tym czasie nic tam się za dobrze nie rozgościło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Gęstwa zadana do brzeczki 12blg, objętość 23l. Start niecałe 8h. Mam nadzieję że już nie ma z nimi nikt problemów. Chociaż nie wiem skąd one się wzięły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Stąd, że z tymi drożdżami co partia to inna historia. Jak ruszą jak trzeba to profil smakowy jest w porządku, ale tyle co loterii jest ze startem to już wole alternatyw używać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Z mojego doświadczenia wynika, że po prostu jest tam wiele mniej drożdży niż deklaruje producent i potrzebują dużo więcej czasu na namnożenie się. Jak dawałem uwodnione do warki 22-24L startowały 2-3 dni. W małej 12-14L po 24h. Ewidentnie widać, że w paczce jest sporo trupów. Gęstwa to inna bajka. Startuje od razu, bo jest dużo żywych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micd84 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Z tego co pamiętam to chyba nawet na opakowaniu jest podane że jedna paczka wystarcza na 10l brzeczki więc chyba rzeczywiście trzeba je rozkręcić na małej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Z tego co pamiętam to chyba nawet na opakowaniu jest podane że jedna paczka wystarcza na 10l brzeczki więc chyba rzeczywiście trzeba je rozkręcić na małej warce.U mnie to się sprawdza. Robię małe warki na rozkręcenie. Potem na gęstwie startują jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Z tego co pamiętam to chyba nawet na opakowaniu jest podane że jedna paczka wystarcza na 10l brzeczki więc chyba rzeczywiście trzeba je rozkręcić na małej warce. Nie pamiętam co było na saszetce ale sprawdziłem teraz na stronie Danstar i znalazłem pdf do 500g opakowań Nottinghamów, w którym jest napisane żeby używać 100g na 100l, czyli się pokrywa z tym co mówisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanzo Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Użyłem tych drożdży do milk stouta. Na opakowaniu jest podane, że powinno się użyć 0,5-1gram na litr. W opakowaniu jest 11 gram. Po przeczytaniu tego wątku trochę się bałem czy wystartują, ale obyło się bez problemów. Fermentacja ruszyła op około 12 godzinach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Raz się uda, raz nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Używałem ich ostatnio do dwóch różnych piw. Jedno piwo wyszło mega klarowne, bardzo zbity osad na dnie butelki jak i fermentora, można nalać z butelki do ostatniej kropli. Za to w drugim piwie po skończonej fermentacji i odczekaniu kilku dni cięgle pływały w piwie drobinki drożdży, i słabo się klarowało. Zobaczymy jak w butelkach im pójdzie, ale podejrzewam że jak piwo przy przelewaniu się "zruszyło" to ładnie też na dnie osiądą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 28 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 W zeszłym roku robiłem dwie warki na Nottinghamach. Pierwsza warka ok.20l 17blg. Uwodniona jedna saszetka, wlane do fermentatora bez żadnego startera. Lag króciutki. Wlane na noc, od rana już była widoczna piana. Z 17blg zjadły do 2,5. Druga warka z gęstwy poprzedniej zeszła z 16blg też do 2,5. Po miesięcznej fermentacji obie warki dosłodzone 3g/butelkę 0,5l. W obu partiach przy takim dosłodzeniu zdarzyły się pojedyncze granaty. Nie do końca obarczam winą o to drożdże. Przyszły upały, więc i w piwnicy podskoczyła temperatura. Nie mogę jednak w 100% potwierdzić, czy drożdże jakiś dekstryn dodatkowo nie podjadły. W przyszłości będę zapobiegawczo robił piwa słabiej nagazowane. Do obu warek dorzuciłem pół małej łyżeczki mchu irlandzkiego. Piwa w butelkach po 6-miesięcznym leżakowaniu nadal są lekko mętne. Osad w butelkach średnio zbity. Łatwo go wzruszyć z dna. Profilu smakowego nie jestem w stanie fachowo ocenić. Piwa wyszły pijalne z Ale'owym posmakiem. Ogólnie drożdże poprawne, ale w przyszłości nie zamierzam ich więcej użyć. Osobiście będę szukał drożdzy lepiej klarujących piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub M Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 (edytowane) Dodałem uwodnione pół paczki Danstar Nottingham do 14L / 12°Blg w moim #11. Po 10h w 10°C nie ma oznak fermentacji. Czekać czy od razu dawać drugie pół? Powiązane: - http://www.piwo.org/topic/1595-blad-przy-zadawaniu-drozdzy/ - http://www.piwo.org/topic/1143-danstar-nottingham/ Edytowane 31 Maja 2016 przez Jakub M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jezier Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 Skąd ten pośpiech? Mi ostatnio wystartowały po 40h, poprzednim razem było podobnie. I to były pełne paczki na objętości zbliżone do Twoich, do tego zadane w temperaturze ~18 stopni, przy 10 dłuższy lag wydaje się naturalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 31 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2016 pół paczki + 10°C to takie średnie warunki do namnażania robali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2016 Ktoś może walczył z tym szczepem w wyższych temperaturach rzędu 21-22C? Jestem ciekawy jak dużo estrów mi naprodukują. Piwo niby angielskie (Stout), ale wolałbym mieć zrównoważony profil smakowy niż "owocową krainę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Czy te drożdże będą dobre do Vermont IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 IMO nie są wystarczająco owocowe i klarują się bardzo dobrze - więc up to you Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się