Gość Suchy Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Cytuj selektywnie stoję w kuchni, fermentor za oknem na balkonie, a mój palec w kraniku. I nikogo w domu. Wolną ręką sięgnąłem po drugi fermentor (niezdezynfekowany) i udało się zlać. Zakażenia nie było a piwo wyszło najsmaczniejsze z dotychczasowych. I od tej pory, każdy browar warzysz z palcem w... kraniku Zazwyczaj tak bywa, że najlepsze rzeczy wcyhodza nam spontanicznie (i w kucharzeniu i w warzeniu pewnie też), a potem człowiek żałuje, że nie spisał sobie propocji A wracając do tematu - u mnie skutecznie schładza strumień zimnej wody z prysznica. To na pewno najprostrza metoda, ale sporo wody idzie. Na pewno (jak to przy każej wymianie cieplnej, w dowolnie którą stronę) cały proces dodatkowo przyspiesza mieszanie (o ile można). No i zastanawia mnie czy takie gwałtowne i nierównomierne schładzanie (bo od strony ścianek, a w środku gara/fermentora mniej) nie daje jakichś niekorzystnych skutków później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) Nie, nie daje. Gorąca brzeczka miesza się z zimną na bieżąco. W taki sposób lepiej chłodzić w garnku niż w fermentorze, plastik jest zbyt dobrym izolatorem termicznym. Mieszanie oczywiście pomaga, o ile mamy zdezynfekowaną łychę. Zainwestujcie w chłodnice, albo wymienniki płytowe. Mniej zużytej wody i czas krótszy. Polecam! Edytowane 3 Listopada 2013 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psh0 Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Jak czytam wypowiedzi niektórych to chyba za dosłownie biorą powiedzenie "browar to nie apteka" według mnie chodzi tu o receptury, gram w tą czy w tamtą albo stopień przy zacieraniu nie zaszkodzi ale jeśli chodzi o dezynfekcje i metody przygotowywania piwa to lepiej trzymać się rad doświadczonych piwowarów i wyrabiać sobie dobre nawyki niż uczyć się na błędach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) W tej chwili mam wybór wanna bez butelek lodu lub balkon. Gdzie zrobię to szybciej? Widze, że Cie to męczy ale odpowiedź nie jest prosta bo nie napisałeś : - gdzie stoi wanna? - jakie ma dno wypukłe czy wklęsłe? - z wodą jest czy bez? jeśli z wodą to czy z ciepłą czy z zimną? - balkon od południa czy od północy? - z daszkiem czy bez? - oszklony? Edytowane 3 Listopada 2013 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Niewielką chłodnicę można kupić już za 30 zł., może nie warto kombinować z balkonem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 (edytowane) W tej chwili mam wybór wanna bez butelek lodu lub balkon. Gdzie zrobię to szybciej? Widze, że Cie to męczy ale odpowiedź nie jest prosta bo nie napisałeś : - gdzie stoi wanna? - jakie ma dno wypukłe czy wklęsłe? - z wodą jest czy bez? jeśli z wodą to czy z ciepłą czy z zimną? - balkon od południa czy od północy? - z daszkiem czy bez? - oszklony? ???? Robię drugą warkę i pytam. Po to jest forum i dział "piaskownica piwowarska". Tak mi się wydaję. Nie stać mnie w tej chwili na chłodnicę. Naprawdę większość czasu spędzam na forum ale wszystkiego ogarnąć nie można. Tak czy siak schłodziłem brzeczkę w wannie. Jesteś spec to spadaj na inne działy jak ci sprawia problem udzielanie odpowiedzi początkującym. Nie chcesz nie pomagaj.... Edytowane 3 Listopada 2013 przez pampi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 I jak szybko Ci poszło schłodzenie? Jesteś zadowolony z szybkości chłodzenia? Jak to Twoim zdaniem wpłynie na przyszłe piwo? Napisz, napisz niech inni w "piaskownicy" skorzystają a przynajmniej mają możliwość porównania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Niewielką chłodnicę można kupić już za 30 zł., może nie warto kombinować z balkonem . Możesz wkleić przykładowy link? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Jeszcze niedawno u nich można było kupić wężownicę, która się nadawała do chłodzenia, w cenie 30 zł.: http://www.unidez.pl/ . Trzeba by pewnie napisać maila, czy temat jest jeszcze aktualny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 I jak szybko Ci poszło schłodzenie? Jesteś zadowolony z szybkości chłodzenia? Jak to Twoim zdaniem wpłynie na przyszłe piwo? Napisz, napisz niech inni w "piaskownicy" skorzystają a przynajmniej mają możliwość porównania. Pytanie było proste czy szybciej schodzę brzeczkę w wannie czy na balkonie w temperaturze 10 stopni. Dori napisała, że w wannie i tak też zrobiłem. Zajęło mi to ok 4 godziny. Temat zamknięty jak dla mnie... Pewnie w niedalekiej przyszłości kupię sobie chłodnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 A ja powtórzę swoje pytanie: Załóżmy że aby zadać drożdże potrzebuję 22 stopnie. Czy coś się stanie jak na noc wystawię na balkon schłodzę do 10 stopni i następnego dnia do temperatury pokojowej i wówczas zadam drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 cześć. A ja powtórzę swoje pytanie: Załóżmy że aby zadać drożdże potrzebuję 22 stopnie. Czy coś się stanie jak na noc wystawię na balkon schłodzę do 10 stopni i następnego dnia do temperatury pokojowej i wówczas zadam drożdże? Nic sie nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Zastanawiam się czy jak zamrożę 2 lub 3 butelki plastikowe 1,5l z wodą. Następnie do gara warzelnego po gotowaniu włożę te butle to czy nie schłodzę w miarę szybko do tych 80 stopni i później do fermentora zamykam szczelnie i do zimnego miejsca celem ostygnięcia do pokojowej. NAstępnego dnia otwieram fermentor zadaje drożdże zmieniam pokrywę na taką z dziurą wkładam rurkę fermentacyjną i gotowe. w sumie za zupełną darmochę mam możliwość zejścia szybko poniżej 80 stopnie C. Fermentatory z alepiwo z pokrywą nieprzezroczystą są bardzo szczelne - nic się nie przedostaje do środka nawet powietrze - aż się fermentor robi wklęsły po wystygnięciu . kolejną warkę tak spróbuję schłodzić i zobaczę jaka jest różnica zrobię to samo piwo ze schłodzeniem szybkim i tak jak robiłem wcześniej czyli zostawianie bez schłodzenia na drugi dzień. Porównam smak i zapach i dam znać. JAk będzie ok no to myślę że pomysł godny uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Myślę , że wkładając butle ryzykujesz infekcją . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Jak już tak bardzo chcesz wkładać butelki do brzeczki, to może zamroź w nich solankę zamiast wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 co ma zmienić solanka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 A jak chłodzicie w wannie to zakryte pokrywką czy otwarty gar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 A jak chłodzicie w wannie to zakryte pokrywką czy otwarty gar? A nie boisz się, że jak coś wpadnie przy niższej temperaturze ( coś latającego z kurzem ) to będzie miało dobrą ucztę z tej brzeczki? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 strasznie kombinujecie.... kontakt z brzeczką powinny mieć tylko sterylne przedmioty, z butelkami jest ten problem że mają sporą powierzchnię, trudno dobrze zdezynfekować. wiadro będzie szczelne, ale nie wiecznie - przez ciągłę otwieranie i zamykanie dekielek się wyrobi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 No tak, ja rozumiem, że musi być czysta (poza tym jest zamrożona - więc większość bakterii uśmiercona) ale to co się wkłada do gorącej brzeczki te wszystkie urządzenia do chodzenia nie wyglądają jakoś specjalnie apetycznie i powierzchni też mają od groma. Oczywiście nie upieram się przy swoim - tak się zastanawiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Teoretycznie masz rację . Ja też kiedyś o tym myślałem , jednak za namową doświadczonych piwowarów porzuciłem pomysł z butelkami do środka . Natomiast wniosek taki , że chcłodnicę należy bardzo dokładnie dezynfekować . Wydaje mi się , że włożenie chłodnicy tuż przed końcem gotowania ( zanim nie zacznie się jeszcze nią chłodzić ) może pomóc , w końcu zanurzamy ją wtedy we wrzątku . Seniorzy - jak to jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) Choć nie jestem seniorem to odpowiem, włożenie chłodnicy do wrzątku na 15min gotowania jest wystarczające. Btw, od kiedy się jest seniorem ? Edytowane 11 Lutego 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 (edytowane) osobiście używam chłodnicy zanurzeniowej. Dzień wcześniej przed użyciem myją ją dokładnie cifem, a później płynem do naczyń. W takim sposób uzyskuję czystą chłodnicę. Przed dodaniem do brzeczki jeszcze ją sparzam wrzątkiem i do gara. Senior - to chyba jak się jest na emeryturze Ja seniorem nie zostane bo nie dożyję do takiego wieku. Edytowane 11 Lutego 2014 przez wolf83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Powyżej 39 warek Wihura Ale dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 No to ja to sprawdzę, za tydzień kolejna warka - uwarzę dokładnie to samo co teraz - po wyjęciu petów z zamrażalnika potraktuje roztworem oxi i włożę do gara. Zobaczymy co z tego wyjdzie - o wyniku poinformuje w tym dziale. Pewnie za miesiąc może trochę dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się